Άνοιξε η εφαρμογή Market Pass – Βήμα-βήμα η αίτηση για επιδότηση στα ψώνια

Η εφαρμογή άνοιξε για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3 και 4 – Από αύριο, Τετάρτη, τα υπόλοιπα – Στα πρώτα 10 λεπτά έγιναν 500 αιτήσεις – Δεκτές αιτήσεις και στα ΚΕΠ προς τα τέλη της εβδομάδας

Άνοιξε νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης (21/2) η πλατφόρμα Market Pass για τις αιτήσεις των δικαιούχων ώστε να λάβουν την κάρτα αγορών. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που μόλις σε δέκα λεπτά απ’ την ενεργοποίηση της πλατφόρμας είχαν γίνει 550 αιτήσεις στο vouchers.gov.gr/marketpass, από ενδιαφερόμενους! Σήμερα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 1,2,3 και 4 ενώ αύριο. Τετάρτη θα επιτραπεί η υποβολή αιτήσεων και των δικαιούχων με ΑΦΜ που τελειώνει σε 5,6,7,8,9,0.

Περιθώριο για αιτήσεις έως 15 Μαρτίου 2023 (χωρίς να αποκλείεται και τυχόν παράταση πάντως) θα έχουν εκατομμύρια νοικοκυριά για να ενταχθούν στην επιδότηση αγορών διατροφής και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Αιτήσεις – πληρωμές

Όποιος κάνει αίτηση καλείται να επιλέξει αν θα πιστωθεί το επίδομα σε άυλη ψηφιακή κάρτα (μόνο αν είναι σίγουρος ότι έχει κινητό που υποστηρίζει λειτουργία ανέπαφων πληρωμών NFC) ή αλλιώς σε τραπεζικό λογαριασμό – ΙΒΑΝ.

  • όσοι υποβάλουν αίτηση Φεβρουάριο, έχουν περιθώριο να ακυρώσουν και να διορθώσουν στοιχεία ή να αλλάξουν τρόπο πληρωμής μέχρι 28 Φεβρουαρίου.
  • όσοι υποβάλουν αίτηση από 1η Μαρτίου, μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλουν νέα μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει η διορία.
  • μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής (ΙΒΑΝ αντί κάρτας κλπ)
  • αν πριν την πληρωμή βρεθεί λάθος και απορριφθεί η πληρωμή από την Τράπεζα, τότε ειδοποιείται με email ο δικαιούχος για να προβεί σε διορθώσεις (πχ ΙΒΑΝ) αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τρόπο πληρωμής.

Πληρωμές:

  • όσοι επιλέξουν άυλη κάρτα και κάνουν την αίτηση Φεβρουάριο, θα δουν «διπλή πίστωση» μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, περίπου στις 6 ή 7 Μαρτίου
  • όσοι δηλώσουν ΙΒΑΝ και κάνουν την αίτηση Φεβρουάριο, θα δουν «τριπλή» πληρωμή στις 6 ή 7 Μαρτίου (για τους μήνες Φεβρουάριο μέχρι και Απρίλιο), ενώ γύρω στις 8 Μαΐου θα δουν και άλλη μία, επίσης «τριπλή» πληρωμή (για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο).
  • αντίστοιχα αν η αίτηση γίνει 1-15 Μαρτίου, η πρώτη πληρωμή θα δοθεί έως 22 ή 23 Μαρτίου

Πώς θα υποβάλλετε αίτηση για το Market Pass;

Για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση, πρέπει να υποβάλει μέχρι τις 15/3/2023 αίτηση στην εφαρμογή εισερχόμενος με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) στο https://vouchers.gov.gr/marketpass

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο αιτούμενος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, όπως τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού  ταχυδρομείου του.

Σε αυτό το στάδιο επιλέγει και τον τρόπο πίστωσης (έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

Στην περίπτωση της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ο αιτούμενος υποβάλλει υπό μορφή IBAN ενεργό λογαριασμό Τραπέζης, στον οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος και επιλέγει το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ότι σε περίπτωση επιλογής έκδοσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ο ίδιος ο δικαιούχος ή κάποιο μέλος του νοικοκυριού πρέπει να διαθέτει κινητό τηλέφωνο ικανό να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές (μέσω πρωτοκόλλου NFC). Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

To δεύτερο βήμα είναι η επιβεβαίωση των στοιχείων επικοινωνίας.

Για την επιβεβαίωση του κινητού τηλεφώνου, έρχεται κωδικός με SMS, ενώ για το email στέλνεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ενεργό link επιβεβαίωσης.

Το τελευταίο βήμα είναι η οριστική υποβολή της αίτησης, αφού έλέγξετε πως είναι ο ορθός ο τρόπος πίστωσης και τα υπόλοιπα στοιχεία.

Μάλιστα σε αυτό το βήμα, σας παρουσιάζεται και το συνολικό πόσο της επιδότησης που σας αναλογεί, αλλά και οι δώσεις ανά μήνα.