Ο καλός ύπνος είναι μία από τις συνήθειες που θα πρέπει να υιοθετήσεις από χθες, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά και για τη γενικότερη εικόνα της υγείας μας.
Μην ξεχνάμε πως ο επαρκής ύπνος αποτελεί αποδεδειγμένα ένα εκ των μέτρων που μπορούμε να λάβουμε για να προστατευτούμε από τις ιώσεις και το κοινό κρύωμα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, όταν δεν κοιμάσαι αρκετές ώρες δεν δίνεις στον οργανισμό σου τη δυνατότητα να μπει σε κατάσταση αποκατάστασης, ώστε να επανακτήσεις δυνάμεις και ενέργεια για την επόμενη ημέρα.
Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε;
Πόσες, λοιπόν, ώρες θεωρούνται επαρκείς για να πούμε πως έχουμε λάβει έναν ποιοτικό ύπνο; Πιθανότατα έχεις ακούσει το γνωστό: οι 8 ώρες είναι επαρκείς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ψυχίατρο και κλινικό ιατρό ύπνου, Chester Wu, δεν ισχύει το ίδιο για όλους και η διάρκεια εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό. Η πιο σωστή θέση είναι να λέμε πως ο καλύτερος ύπνος επιτυγχάνεται μεταξύ 7-9 ωρών.
Ωστόσο και πάλι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι, καθώς κάποιος μπορεί να κοιμάται λιγότερο και να νιώθει καλά με αυτό. Αν για παράδειγμα αισθάνεσαι ανανεωμένη και δεν χρειάζεσαι τη βοήθεια του καφέ όταν ξυπνήσεις, τότε μπορούμε να πούμε πως πράγματι έχεις κοιμηθεί αρκετά. Μην ξεχνάμε πως με την ηλικία η διάρκεια του ύπνου μειώνεται, πράγμα που είναι απόλυτα φυσιολογικό και έχει αποδειχθεί μέσω της επιστημονικής έρευνας πάνω στο πεδίο. Από την άλλη, αν είσαι άρρωστη, έγκυος ή χρειάζεσαι αποκατάσταση από έντονη προπόνηση, υπάρχει περίπτωση να χρειαστείς περισσότερες ώρες από τον γενικό κανόνα.
Παράλληλα, στην περίπτωση που δεν κοιμάσαι αρκετές ώρες για μέρες θα νιώσεις την ανάγκη να κοιμηθείς λίγο παραπάνω από το καθιερωμένο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρα Wu είναι προτιμότερο να κοιμηθείς πιο νωρίς το βράδυ ή να πάρεις έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα που δεν θα ξεπεράσει τα 90 λεπτά, ώστε να μην χαλάσει ο κύκλος του ύπνου σου.
Πώς θα καταλάβεις πως κοιμάσαι αρκετά;
Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις που θα σου δώσουν να καταλάβεις αν πράγματι κοιμάσαι αρκετά. Πώς νιώθεις όταν ξυπνάς το πρωί; Είσαι έτοιμη για τη μέρα με πλήρως φορτισμένες μπαταρίες ή αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός καφέ; Παράλληλα, αν με το που πέφτεις στο κρεβάτι κοιμάσαι σε δευτερόλεπτα, αυτό είναι ένα σημάδι που σε προειδοποιεί πως δεν κοιμάσαι αρκετά. Επιπλέον, αν συμβαίνει να νιώθεις νύστα όλη την ημέρα με αποτέλεσμα να χασμουριέσαι, να τρίβεις τα μάτια σου και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς, αναμφίβολα αυτές οι ενδείξεις αποδεικνύουν πως χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο. Ωστόσο, αν νιώθεις κουρασμένη κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της ημέρας και μετά το φαγητό, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
7,8 ή 9 ώρες κι αν προσπαθήσεις να κοιμάσαι, το θέμα είναι να ακούσεις και να παρατηρήσεις το πώς αντιδρά το σώμα σου, το οποίο θα σε οδηγήσει στη σωστή απάντηση για το πόσες είναι οι ώρες που πρέπει να κοιμάσαι. Μην δοκιμάσεις, λοιπόν, τις αντοχές σου στον ύπνο για να βρεθείς μέσα στα όρια, απλά δες τι σου ταιριάζει και πράξε αναλόγως.