Τροφές που προκαλούν πονοκέφαλο

Σε μερικούς ανθρώπους, οι παρακάτω τροφές μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ή ακόμα και μια ημικρανία. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν πιο συχνά από πονοκεφάλους, ακόμα και από ημικρανίες. Και ενώ οι ημικρανίες μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά, είναι σημαντικό να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Πρώτη από αυτές η διατροφή. Γνωρίζατε πως ορισμένες τροφές μπορούν να πυροδοτήσουν μια ημικρανία; Διαβάστε παρακάτω για να ξέρετε τι θα ήταν καλό να αποφεύγετε.

Σοκολάτα

Πολλοί άνθρωποι συχνά έχουν πονοκέφαλο αμέσως μετά την κατανάλωση σοκολάτας, κάτι που λογικά οδηγεί στην πεποίθηση ότι η σοκολάτα προκαλεί πονοκεφάλους. Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει. Μια ανασκόπηση μελετών για τη σοκολάτα και την ημικρανία διαπίστωσε ότι ένας μικρός μόνο αριθμός ανθρώπων αναγνώρισε τη σοκολάτα ως έναυσμα για τους πονοκεφάλους τους.

Κόκκινο κρασί και άλλα αλκοολούχα ποτά

Τα θειώδη, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά τόσο στο λευκό όσο και στο κόκκινο κρασί, είναι συνήθης ύποπτος για ημικρανία. Σε συνδυασμό με το αλκοόλ, αυτό μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο. Το αλκοόλ σε οποιοδήποτε ποτό προκαλεί αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, και τα δύο αιτίες πονοκεφάλου.

Ο καφές

Η διατάραξη της κανονικής ρουτίνας κατανάλωσης καφεΐνης είναι ένα κοινό έναυσμα για πονοκεφάλους. Συνεπώς απότομες αυξομειώσεις στην ποσότητα του καφέ που πίνετε καθημερινά είναι πιο εύκολο να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους. Λίγη καφεΐνη, ωστόσο, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο.

Προσέξτε το παλαιωμένο τυρί αν έχετε ημικρανίες

Δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για το τυρί ως έναυσμα για την ημικρανία, αλλά είναι γενικά αποδεκτό ότι το παλαιωμένο τυρί είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πονοκέφαλο. Ο ένοχος μπορεί να είναι μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη, η οποία σχηματίζεται καθώς οι πρωτεΐνες του τυριού διασπώνται με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο παλαιώνει ένα τυρί, τόσο περισσότερη τυραμίνη έχει. Μερικά παραδείγματα παλαιωμένων τυριών περιλαμβάνουν το μπλε τυρί, το τσένταρ, αλλά και γκούντα και παρμεζάνα.

Τα αλλαντικά

Τα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε σαλάμια, μπέικον και λουκάνικα μπορεί να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους. Ενώ η ποσότητα αυτών των χημικών ουσιών στα κρέατα τείνει να είναι χαμηλή, μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά. Όπως συμβαίνει με όλα τα τροφικά ερεθίσματα, ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε αν είστε ένα από αυτά τα άτομα είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων και συμπτωμάτων.

Τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη έχουν συνδεθεί με πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουν ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στις ημικρανίες για τους περισσότερους ανθρώπους.