Oργή στην Ιταλία για το σχέδιο απαγόρευσης του καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους

Χαμό έχουν προκαλέσει οι προτάσεις του Ιταλού Υπουργού Υγείας να απαγορευτεί το κάπνισμα, περιλαμβανομένου του ηλεκτρονικού τσιγάρου, και σε εξωτερικούς χώρους.

Οι προτάσεις του Ιταλού υπουργού Υγείας για παράταση της απαγόρευσης του καπνίσματος περιλαμβάνουν τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και τα πάρκα, προκαλώντας την οργή των δεξιών συναδέλφων του στο υπουργικό συμβούλιο, που τον χαρακτήρισαν «κομμουνιστή».

Ο υπουργός Orazio Schillaci, ένας τεχνοκράτης χωρίς κομματικές σχέσεις, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα καταπολεμήσει το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από τους Ιταλούς εφήβους.

Οι νέοι κανόνες θα περιλαμβάνουν τους εξωτερικούς χώρους των μπαρ και τις στάσεις των δημόσιων συγκοινωνιών, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα La Stampa. Η απαγόρευση θα επεκταθεί και στα πάρκα όταν υπάρχουν έγκυες και παιδιά.

Ο υπουργός Πολιτισμού Vittorio Sgarbi, γνωστός για το ότι εκφράζει τις απόψεις του με επιδεικτικό ύφος, χαρακτήρισε την πρόταση του Schillaci «εκφοβιστική» και είπε ότι τέτοιες απαγορεύσεις θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καπνίζουν.

«Αυτό είναι κάτι χαρακτηριστικό ενός αυταρχικού και δικτατορικού κομμουνιστικού καθεστώτος», είπε ο Sgarbi στο πρακτορείο ειδήσεων AdnKronos.

Σύμφωνα με το κορυφαίο ινστιτούτο υγείας της Ιταλίας (ISS) περίπου το 24% των ενηλίκων Ιταλών ήταν καπνιστές πέρυσι -περίπου 12,4 εκατομμύρια άνθρωποι, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στη χώρα από το 2009.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους το 2003, η οποία τέθηκε σε ισχύ δύο χρόνια αργότερα.

Η υγειονομική ένωση Fondazione Umberto Veronesi υπολογίζει ότι τουλάχιστον 43.000 άνθρωποι πεθαίνουν στην Ιταλία κάθε χρόνο από αίτια που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Αλλά η προτεινόμενη καταστολή αντιμετωπίζει επίσης σκεπτικισμό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη του κόμματος Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκοψε το τσιγάρο πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά δήλωσε ότι απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε υπαίθριους χώρους θα ήταν «υπερβολική».

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν πολλούς ανθρώπους να κόψουν το κανονικό τσιγάρο», πρόσθεσε στο Twitter.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του Υπουργού Υγείας θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο πριν περάσει για ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Reuters