Μπρόκολο ή κουνουπίδι; Ποιες οι διαφορές τους και τι να προτιμήσεις

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι δύο από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, καθώς μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους. Όμως ποια είναι η διαφορά τους; Είναι το ένα καλύτερο από το άλλο;

Κουνουπίδι VS μπρόκολο: Ποια είναι η διαφορά;

Το κουνουπίδι και το μπρόκολο είναι παρόμοια λαχανικά, κάτι που είναι λογικό αφού είναι διαφορετικές ποικιλίες, που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, Brassica. Εκτός από το διαφορετικό χρώμα τους – οι πιο κοινές ποικιλίες κουνουπιδιού και μπρόκολου είναι το λευκό και το πράσινο, αντίστοιχα – και τα δύο μοιάζουν αρκετά.

Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές άλλες βασικές διαφορές, τόσο ως προς τη γεύση, όσο και ως προς την εμφάνισή τους. Για αρχή, ίσως έχεις παρατηρήσει ότι το κουνουπίδι είναι πολύ πιο συμπαγές (δηλαδή, πιο δύσκολο να κοπεί σε μπουκίτσες), ενώ το μπρόκολο έχει ξεχωριστούς μίσχους. Όσον αφορά τη γεύση, το μπρόκολο έχει πολύ πιο έντονη γεύση, ενώ το κουνουπίδι είναι διακριτικά γλυκό και αρκετά πιο ήπιο. Λοιπόν, τι άλλο κάνει αυτά τα λαχανικά της ίδιας οικογένειας να ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο;

Θρεπτικά συστατικά

Και τα δύο αυτά σταυρανθή λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα με σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. To διατροφικό τους προφίλ δεν είναι πανομοιότυπο. Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται και στα δύο:

Ένα φλιτζάνι ωμό μπρόκολο περιέχει:

  • 31 θερμίδες
  • 6 γρ. υδατάνθρακες
  • 5 γρ. πρωτεΐνης
  • 5 γρ. φυτικές ίνες
  • Βιταμίνη C (90% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Κ (77% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης )
  • Βιταμίνη Β-6 (9% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)
  • Φολικό οξύ (14% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)

Ένα φλιτζάνι ωμό κουνουπίδι περιέχει:

  • 27 θερμίδες
  • 5 γρ. υδατάνθρακες
  • 2 γρ. πρωτεΐνη
  • 2 γρ. φυτικές ίνες
  • Βιταμίνη C (57% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Κ (14% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)
  • Βιταμίνη Β-6 (12% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)
  • Φολικό οξύ (15% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης)

Όπως μπορείς να δεις, τόσο το μπρόκολο όσο και το κουνουπίδι παρέχουν μια εντυπωσιακή ποσότητα φυτικών ινών. Το μπρόκολο ξεπερνά το κουνουπίδι σε βιταμίνες C και K, ενώ το κουνουπίδι μπορεί να υπερηφανεύεται για ελαφρώς υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β-6, φυλλικού οξέος και λιγότερους υδατάνθρακες. Αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές, είναι ασφαλές να πούμε ότι το κουνουπίδι και το μπρόκολο, είναι και τα δύο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιδανικά για μια υγιεινή διατροφή.

Μπρόκολο ή κουνουπίδι: Τα οφέλη για την υγεία

Δεδομένης της ποσότητας των μακροθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται και στα δύο λαχανικά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση τους έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, είναι και τα δύο πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων, μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες και μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Σχετική μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά, σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, άλλη έρευνα έχει δείξει ότι ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό, η σουλφοραφάνη, μειώνει το μέγεθος των κακοήθων όγκων του μαστού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η διαθέσιμη έρευνα σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία η κατανάλωση κουνουπιδιού και μπρόκολου, δεν κάνει διάκριση μεταξύ των δύο, επειδή και τα δύο περιέχουν τις προαναφερθείσες ενώσεις.

Μπρόκολο ή κουνουπίδι; Πιθανές παρενέργειες

Αν και τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία αυτά τα δύο λαχανικά, είναι σημαντικά, υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Τόσο το μπρόκολο όσο και το κουνουπίδι, όπως όλα τα μέλη της οικογένειας των σταυρανθών, είναι γνωστό ότι προκαλούν φούσκωμα και αέρια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν αυτά τα λαχανικά καταναλώνονται ωμά, αλλά η συγκεκριμένη παρενέργεια μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και όταν καταναλώνονται μαγειρεμένα. Εάν έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φρόντισε, να περιορίσεις την κατανάλωσή τους σε μέτριες ποσότητες.