Η NASA παρουσίασε τη νέα διαστημική στολή για την αποστολή στη Σελήνη

Η νέα στολή επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και ευελιξία – Οι μπότες έχουν ενισχυθεί με επιπλέον μόνωση για να κρατούν τα πόδια των αστροναυτών ζεστά

Η NASA παρουσίασε τις νέες στολές των αστροναυτών της που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Axiom Space για χρήση στο περιβάλλον της Σελήνης.

Η στολή είναι μαύρη με μπλε και πορτοκαλί λεπτομέρειες και διαφέρει πολύ από τις φουσκωτές λευκές στολές που φορούσαν οι αστροναύτες του 20ού αιώνα. Ωστόσο, η Axiom Space σημείωσε σε δελτίο τύπου ότι οι στολές της διαθέτουν ένα επιπλέον στρώμα που φέρει τα χρώματα και το λογότυπο της εταιρείας.

Οι πραγματικές διαστημικές στολές που φορούν οι αστροναύτες πρέπει να είναι λευκές «για να αντανακλούν τη θερμότητα και να προστατεύουν τους αστροναύτες από ακραίες υψηλές θερμοκρασίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η νέα στολή επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και ευελιξία και ο σχεδιασμός της μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον το 90% του ανδρικού και γυναικείου πληθυσμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη NASA. Η Axiom Space θα αναπτύξει, θα πιστοποιήσει και θα παράγει τις διαστημικές στολές και η εταιρεία θα «δοκιμάσει τη στολή σε διαστημικό περιβάλλον πριν από την αποστολή».

Οι μπότες έχουν ενισχυθεί με επιπλέον μόνωση για να κρατούν τα πόδια των αστροναυτών ζεστά καθώς εργάζονται σε παγωμένες περιοχές του φεγγαριού που δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου.

Οι στολές θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο επιδιώκει να επιστρέψουν αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια αργότερα αυτή τη δεκαετία σε μια αποστολή που θα ονομαστεί Artemis III.

«Η συνεργασία της NASA με την Axiom είναι κρίσιμη για την προσγείωση αστροναυτών στη Σελήνη και τη συνέχιση της αμερικανικής ηγεσίας στο διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον.

«Βασιζόμενοι στην πολυετή έρευνα και τεχνογνωσία της NASA, οι διαστημικές στολές επόμενης γενιάς της Axiom όχι μόνο θα επιτρέψουν στην πρώτη γυναίκα να περπατήσει στη Σελήνη, αλλά θα ανοίξουν επίσης ευκαιρίες για περισσότερους ανθρώπους να εξερευνήσουν τη Σελήνη από ποτέ άλλοτε» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Νέλσον.