Αφήστε στην άκρη τα ντιπ με τυρί και τις σως με μαγιονέζα και δοκιμάστε μια διαφορετικού τύπου σαλάτα, ανατολίτικη, με κρεμώδη υφή, που όχι μόνο θα γεμίσει με γεύση το ψωμί ή την αραβική σας πίτα, αλλά θα σας μεταφέρει τη σημαντική διατροφική της αξία.
Τα ντιπ στα οποία βουτάμε την τηγανητή μας πατάτα ή το ψωμί μας, συνήθως είναι γεμάτα κορεσμένο λίπος και θερμίδες, αλλά δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε λόγω της γεύσης τους και συνήθως πέφτουμε στην παγίδα τους. Τι θα λέγατε, όμως, αν δεν χρειαζόταν να απαρνηθείτε τα ντιπ, δοκιμάζοντας κάτι που δημιουργείται από υγιεινά συστατικά, τα οποία αποτελούν μέρος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής;
Το χούμους, το οποίο γεννήθηκε στη Μέση Ανατολή, φτιάχνεται από πουρέ ρεβιθιού, ταχίνι (πολτό σπόρων σουσαμιού), ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι, ενώ στην υφή του θυμίζει αρκετά το φυστικοβούτυρο. Τι, όμως, προσφέρει στη διατροφή μας και πόσο ευεργετικό είναι; Ας αναλύσουμε ένα-ένα τα συστατικά του.
Ρεβίθια: το βασικό υγιεινό συστατικό του χούμους
Τα όσπρια αυτά περιέχουν επαρκείς ποσότητες ψευδάργυρου, φυλλικού οξέος, φώσφορου και πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχουν καλής ποιότητας υδατάνθρακες και διαιτητικές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες σε συνδυασμό με τους σύνθετους υδατάνθρακες, μας βοηθούν να διατηρήσουμε ισορροπία στα επίπεδα σακχάρου του αίματος, ενώ λόγω του ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, τα ρεβίθια αποτρέπουν την επικίνδυνη αύξηση της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία. Ακόμη, ως καλή πηγή πρωτεΐνης, αποτελούν καλή διατροφική επιλογή για όλους μας.
Ταχίνι: ένας… σησαμοπολτός γεμάτος οφέλη
Μπορεί να περιέχει λίπος, όμως το λίπος του ανήκει στα ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι υγιεινά. Το σουσάμι από το οποίο προέρχεται, αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης και παρόλο που το ταχίνι χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες στο χούμους, η ευεργετική του δράση δεν είναι μικρή.
Ελαιόλαδο: η ελληνική χροιά του χούμους
Το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα λεγόμενα «καλά», τα οποία όχι μόνο μας προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά δρουν θετικά και στο Σύνδρομο Χρόνιας Δυσαπορρόφησης, το οποίο αποτελεί μια διαταραχή στην πέψη και την απορρόφηση των συστατικών των τροφών.
Σκόρδο: ένας… μυρωδάτος φίλος της υγείας μας
Μπορεί να μην μπορούμε να εξαλείψουμε εύκολα τη μυρωδιά του όποτε το τρώμε, αλλά τα οφέλη του είναι πολλαπλά και μπορούν να αντισταθμίσουν αυτό του το μειονέκτημα. Το σκόρδο έχει αντιική, αντιμυκητιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Ακόμη, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μάλλον από δω και πέρα θα πρέπει να δικαιολογήσετε τους συναδέλφους στο γραφείο που το προτιμούν σε κάθε τους γεύμα, όσο κι αν μετά ο χώρος μυρίζει σαν… σκορδαλιά.
Χυμός λεμονιού: τα αντιοξειδωτικά στο ζενίθ τους
Το λεμόνι φημίζεται για τη βιταμίνη C του και τις πολλαπλές ιδιότητές του να τονώνει το ανοσοποιητικό, να διατηρεί φυσιολογική την αρτηριακή πίεση, να βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών και της επιδερμίδας, να βοηθά στην απώλεια βάρους, στα στομαχικά προβλήματα κ.ο.κ. Μάλιστα, λόγω των αντιοξειδωτικών του, παρουσιάζει έντονη αντικαρκινική δράση.
Πώς μπορείτε να απολαύσετε το χούμους
– Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αλείφετε το ψωμί σας, αντικαθιστώντας τη μαγιονέζα, η οποία έχει πολλά λιπαρά.
– Δοκιμάστε το ως ντιπ λαχανικών. Γεμίστε ένα μπολ με χούμους και βάλτε το στη μέση ενός μεγάλου πιάτου, στο οποίο θα έχετε κόψει διάφορα λαχανικά, όπως αγγούρι, καρότο, μπρόκολο, κολοκύθι, κουνουπίδι κ.ά. Έτσι, θα καταναλώσετε και λαχανικά και θα έχετε με… ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.
– Βάλτε το στη σαλάτα σας. Ανακατέψτε το με ελαιόλαδο, κρασί ή ξίδι και προσθέστε το στις καθιερωμένες σας σαλάτες για να τους δώσετε έξτρα γεύση και οφέλη.
– Καταναλώστε το με κράκερς ή φρυγανιές ολικής άλεσης.
– Αν θέλετε να το κάνετε πιο πικάντικο και να το χρησιμοποιήσετε στα ζυμαρικά σας ή στα ντρέσινγκ σας, προσθέστε του λίγη σάλτσα ντομάτας με μπαχαρικά και πιπεριές.