Αστεροειδής περνάει “ξυστά” από Γη και Σελήνη το Σαββατοκύριακo

Ένας αστεροειδής αρκετά μεγάλος για να εξαφανίσει μια πόλη θα περάσει ακίνδυνα ανάμεσα από τη Γη και τη Σελήνη αυτό το Σαββατοκύριακο, χωρίς να απειλήσει κάποια, ενώ θα δώσει στους επιστήμονες την ευκαιρία να μελετήσουν το αντικείμενο από κοντά.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA), ο αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 55 μέτρων, κινείται με ταχύτητα 37 χλμ/δευτερόλεπτο και αναμένεται να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 160.000 χιλιομέτρων.

Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη στις 19:51 GMT (15:51 EDT), με ταχύτητα 28.044 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με τη NASA ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους που περνά τόσο κοντά στη Γη συμβαίνει «μόνο περίπου μία φορά τη δεκαετία».

Όταν ο αστεροειδής βρεθεί σε απόσταση μικρότερη από το μισό της απόστασης από τη Γη μέχρι το φεγγάρι, τότε θα είναι ορατός από τον πλανήτη μας με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτός ο “δολοφόνος πόλεων” να χτυπήσει τη Γη, αλλά η κοντινή του προσέγγιση προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για παρατηρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της πλανητικής άμυνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Richard Moissl, σε ανακοίνωσή του.

Ο αστεροειδής δεν θα επιστρέψει ξανά πριν από το 2026. Αρχικά φαινόταν ότι υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη όταν επιστρέψει, αλλά οι επιστήμονες έκτοτε το απέκλεισαν.