Αυτές είναι οι παρενέργειες της έλλειψης ύπνου

Όλοι ξέρουμε πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει φοβερές και επικίνδυνες παρενέργειες για την υγεία μας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, μάλιστα, πως πρέπει να κοιμόμαστε από επτά έως εννιά ώρες για να έχουμε πνεύμα καθαρό. Η έλλειψη ύπνου προβληματίζει πολλούς νέους ανθρώπους αλλά και ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να νιώθουν συνεχώς εξαντλημένοι. Είναι όμως μόνο αυτή η παρενέργεια; Μάλλον όχι.

Η χαμηλή τεστοστερόνη ισούται και με την χαμηλή λίμπιντο. Οι ερευνητές λένε ότι πέντε ώρες ύπνου κάθε βράδυ μειώνει κατά 20% την παραγωγή τεστοστερόνης.

#2 Αύξηση σωματικού βάρους

Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ορμόνη ρύθμισης του λίπους και αυξάνει την ορμόνη της πείνας. Αποτέλεσμα αυτού η αύξηση της όρεξης να φάει κανείς ακόμα και αν δεν το έχει ανάγκη.

#3 Κατάθλιψη

Μία αμερικάνικη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη κοιμούνται πέντε με έξι ώρες κάθε βράδυ. Σε μία μελέτη που συμμετείχαν 10.000 άτομα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με αϋπνία έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν από εκείνους που δεν είχαν.

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να παραμείνει η καρδιά σας και τα υπόλοιπα αγγεία σας υγιή. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται σωστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μία καρδιαγγειακή νόσο.

#5 Δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά

Όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά η μνήμη σας υποφέρει. Αυτό είναι ένα καμπανάκι που σας λέει ότι πάσχετε από αϋπνία. Τα προβλήματα μνήμης είναι συχνά σε ανθρώπους που τους λείπει ύπνος. Επιπλέον, τα συναισθήματα σας είναι αυξημένα με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να χειριστείτε δύσκολες καταστάσεις.

#6 Αφυδάτωση

Δεν το περίμενες έτσι; Κι όμως. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας που συμμετείχαν 20.000 άτομα ο ανεπαρκής ύπνος έδειξε ότι οδηγεί και σε αφυδάτωση. Συγκεντρώνοντας τις αναλύσεις ούρων των ατόμων αυτών, το συμπέρασμα είναι πως όσοι δήλωσαν ότι κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερο, είχαν υψηλές συγκεντρώσεις ούρων και εμφάνιζαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αφυδατωθούν σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται οκτώ ώρες. Όσοι ξυπνούν νωρίτερα, δεν προλαβαίνουν ν’ απελευθερώσουν την αντιδιουρητική ορμόνη με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ενυδάτωσης του σώματος.