Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε σε επάρκεια στον οργανισμό μας, καθώς μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του οργανισμού, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία τους και μια σοβαρή, χρόνια ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ανεπάρκεια κάποιου οργάνου. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις τροφές που έχουν σίδηρο και στην καλύτερη απορρόφησή του. Τι πρέπει, όμως, να ξέρουμε και για τις τροφές που μπορεί να μπλοκάρουν την απορρόφησή του;
Ο σίδηρος γνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας, τα στρείδια, τα μύδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα και ειδικά αν προέρχεται από φυτικές πηγές, καλό είναι να καταναλώνουμε ταυτόχρονα και βιταμίνη C για την καλύτερη απορρόφησή του στον οργανισμό.
Πέραν, όμως, της κατανάλωσης τροφών με σίδηρο, πρέπει να προσέχουμε και την κατανάλωση τροφών που μπορεί να μπλοκάρουν την απορρόφησή του, για να εξασφαλίσουμε επάρκεια στον οργανισμό μας. Τι πρέπει, λοιπόν, να έχουμε υπ’ όψιν μας;
Τροφές που περιέχουν φυτικά οξέα, όπως τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί θα πρέπει να καταναλώνονται σε απόσταση από τα γεύματα με σίδηρο, καθώς έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να δεσμεύουν ή να επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα του σιδήρου για απορρόφηση. Το ίδιο ισχύει και για τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά ή τα συμπληρώματα ασβεστίου.
Ακόμη, οι τανίνες που βρίσκονται στο τσάι, αλλά και ο καφές, φαίνεται πως εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου σε μεγάλο ποσοστό γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται κι αυτά σε απόσταση ωρών από γεύματα με σίδηρο.
Επίσης, ένα συντηρητικό που υπάρχει στα τρόφιμα, το αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ που θα το συναντήσετε και ως EDTA, μειώνει την απορρόφηση κυρίως του τρισθενούς σιδήρου ακόμη και κατά το ήμισυ.
Tip: Μπορεί να έχουμε συνδέσει το σπανάκι με σίδηρο, αλλά μην στηρίζεστε σε αυτό για την επάρκειά του. Ο λόγος είναι ότι περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο τελικά δεσμεύει τον σίδηρο και δεν τον καθιστά διαθέσιμο.