15 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Παρασκευή σήμερα και σου έχουμε επιλέξει δεκαπέντε ταινίες να απολαύσεις στην οθόνη της τηλεόρασης σου.

«Η Λεωφόρος του Μίσους» (1968) σκηνοθεσία Νίκος Φώσκολος

Δραματική Ελληνική Ταινία – Ένας ασυνείδητος οδηγός τραυματίζει θανάσιμα μια γυναίκα και την αφήνει αβοήθητη να πεθάνει.

Το θύμα ήταν η γυναίκα του ανακριτή Κώστα Κυριαζή, ο οποίος έξι χρόνια αργότερα καλείται να διαλευκάνει ένα παρόμοιο περιστατικό.

Για πρώτη φορά αισθάνεται ότι δεν θα μπορέσει να επιτελέσει ανεπηρέαστος το έργο του, χωρίς συναισθηματική εμπλοκή και πάθος, όπως απαιτείται απο τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Οι φόβοι του επιβεβαιώνονται, καθώς οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο οδηγός, που άφησε αβοήθητο στην άσφαλτο το νέο θύμα, είναι ο ίδιος με τον υπαίτιο του θανάτου της γυναίκας του.

Παίζουν: Μαίρη Χρονοπούλου, Κώστας Καζάκος, Μάνος Κατράκης, Σπύρος Καλογήρου, Ελένη Ζαφειρίου, Νόνικα Γαληνέα, Μιράντα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Μπισλάνης

*Skai, Παρασκευή 14/04, στις 21:00

«Ρομπέν των Δασών» (2010) σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ 

Δράσης – Στην Αγγλία του 12ου αιώνα, ένας άριστος τοξότης στο στρατό του Βασιλιά Ριχάρδου Ι, που αρχικά ενδιαφερόταν μόνο για την προσωπική του επιβίωση, αμέσως μετά το θάνατο του βασιλιά, πηγαίνει στο Νότινχαμ, μια πόλη βυθισμένη στη διαφθορά, λόγω του δεσποτικού της σερίφη και της αβάσταχτης φορολογίας.

Όταν φτάνει εκεί ερωτεύεται την ευγενή Λαίδη Μάριον και ελπίζοντας να την κατακτήσει, αλλά και να σώσει την πόλη από τη βαριά φορολογία και την αδικία σε βάρος του απλού λαού, οργανώνει μια συμμορία κι αρχίζουν να μάχονται τη διαφθορά προκειμένου να αποδώσουν δικαιοσύνη, δίχως να φοβούνται το όποιο προσωπικό κόστος.

Παράλληλα, οι απλοί αυτοί άνθρωποι καλούνται να αποτρέψουν την προοπτική ενός αιματοβαμμένου εμφυλίου και την υποδούλωση της χώρας τους στη Γαλλία και να ξαναφέρουν δόξα και τιμή στην Αγγλία. Ήρωας ή ληστής, ο Ρομπέν ήταν ένας ταπεινής καταγωγής άνδρας, που με την τόλμη του και το αίσθημα δικαίου που τον διέκρινε, εξελίχθηκε σε αθάνατο σύμβολο ελευθερίας όλων των αδικημένων.

Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Μαρκ Στρονγκ, Κέιτ Μπλάνσετ, Γουΐλιαμ Χαρτ, Μαξ Βον Σίντοου, Μάθιου ΜακΦέντιεν.

*Star, Παρασκευή 14/04, στις 21:00

«Τα Τέσσερα Σκαλοπάτια» (1951) σκηνοθεσία Γιώργος Ζερβός

Δραματική Ελληνική Ταινία – Η Ρένα, μια ορφανή κοπέλα που ζει με την οικογένεια του θείου της Θωμά Ασπροκότσυφου, αναγκάζεται να φύγει από το σπίτι του θείου της, ύστερα από την πίεση της θείας της Λουκίας και της εξαδέλφης της Αφροδίτης.

Πριν φύγει, είχε γνωρίσει τον Δημήτρη Γκρενά και μαζί είχαν χτίσει με τα όνειρά τους, ένα σπίτι με τέσσερα σκαλοπάτια. Τα όνειρα διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Η Ρένα μεταμφιέζεται σε «Περικλή» και προσλαμβάνεται ως σοφέρ. Στο μεταξύ ο Γρενάς αποκτά το σπίτι με τα τέσσερα σκαλοπάτια. Μια μέρα διαπιστώνει ότι δεν του ανήκει πλέον. Πηγαίνοντας να το δει για τελευταία φορά, συναντά στην είσοδο τη Ρένα που του δίνει το κλειδί για να στεγάσουν τον έρωτά τους.

Παίζουν: Ζινέτ Λακάζ, Νίκος Χατζίσκος, Σμάρω Στεφανίδου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μίμης Φωτόπουλος, Γεωργία Βασιλειάδου, Γιάννης Πρινέας, Άννα Κυριακού, Σοφία Βερώνη

*Open, Παρασκευή 14/04, στις 21:15

«Πυρετός Στην Άσφαλτο» (1967) σκηνοθεσία Νίκος Φώσκολος

Δραματική Ελληνική Ταινία – Ο αρχιφύλακας Μέρκος (Γιώργος Φούντας), επικεφαλής ενός περιπολικού της Άμεσης Δράσης, προσπαθεί να βρει τον κατάλληλο δότη αίματος για την ετοιμόγεννη γυναίκα του (Τζένη Ρουσσέα).

Αναζητώντας στα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού ανακαλύπτει έναν σεσημασμένο (Σπύρος Καλογήρου) που έχει την ίδια ομάδα αίματος και ξεκινά να τον βρεί. Εκείνος όμως νομίζει ότι τον καταδιώκει για να τον συλλάβει και τρέχει να τον αποφύγει σπαταλώντας έτσι, έτσι πολύτιμο χρόνο.

Όταν ο Μέρκος μιλήσει μαζί του και του εξηγήσει γιατί τον ψάχνει, ο αιμοδότης θα δεχτεί να δώσει αίμα και ξεκινούν για το νοσοκομείο.

Πριν όμως φτάσουν δέχεται κλήση στο περιπολικό, ότι ένας φρενοβλαβής δραπέτης (Φαίδων Γεωργίτσης) το έσκασε από το ψυχιατρείο και κρατά ομήρους 30 παιδιά μέσα σε ένα σχολικό λεωφορείο.

Τώρα ο Μέρκος αντιμετωπίζει ένα τρομερό δίλημμα: να μεταφέρει στο νοσοκομείο το αίμα που θα σώσει τη ζωή της γυναίκας του και του νεογέννητου παιδιού του ή να σώσει τριάντα παιδάκια από τον φρενοβλαβή δραπέτη;

Το καθήκον όμως είναι υπεράνω όλων και, ο Μέρκος θα σώσει τα παιδιά στο σχολικό λεωφορείο πληρώνοντας ένα βαρύ προσωπικό τίμημα.

Παίζουν: Γιώργος Φούντας, Τζένη Ρουσσέα, Φαίδων Γεωργίτσης, Νόρα Βαλσάμη, Σπύρος Καλογήρου, Θεόδωρος Ντόβας, Βασίλης Ανδρονίδης, Γιώργος Μπέλλος, Γιάννης Κάσδαγλης, Αθηνόδωρος Προύσαλης

*ΕΡΤ1 Παρασκευή 14/04, στις 22:00

«Το Παιχνίδι της Μίμησης» (2014) σκηνοθεσία Μόρτεν Τίλντουμ

Βιογραφική Δραματική – Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές Αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού και αναλυτή, Άλαν Τιούρινγκ και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας- ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για έναν πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων και είχε αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma. Το πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους.

Παίζουν: Μαρκ Στρονγκ, Τσαρλς Ντανς, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Άλεν Λιτς, Μάθιου Μπιρντ.

*Alpha, Παρασκευή 14/04, στις 22:30

«Ιωάννα της Λωραίνης» (1999) σκηνοθεσία Λικ Μπεσόν

Βιογραφική Δραματική Περιπέτεια – Στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου, μια ασήμαντη κοπέλα από την επαρχία, αγράμματη αλλά γεμάτη θρησκευτική ευλάβεια, ισχυρίζεται ότι ακούει τη φωνή Του Θεού: πως η ίδια θα μπορούσε να νικήσει τον δυνατότερο στρατό του κόσμου και να ελευθερώσει την πατρίδα της από την πολιτική και θρησκευτική αναταραχή.

Σύντομα θα τεθεί επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων που μάχονται κατά των Άγγλων και θα ελευθερώσει τη Ρεμς, όπου βασιλιάς στέφεται ο Κάρολος Ζ΄. Στη συνέχεια όμως προδίδεται από αυτόν, αιχμαλωτίζεται από τους εχθρούς της και καίγεται στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.

Παίζουν: Μίλα Γιόβοβιτς, Τζον Μάλκοβιτς, Τσέκι Κάριο, Πασκάλ Γκρέγκορί, Βενσάν Κασέλ, Ραμπ Αφλεκ.

*Skai, Παρασκευή 14/04, στις 23:15

«Η Μεγάλη Αναμονή» (2015) σκηνοθεσία Πιέρο Μεσίνα

Δραματική – Η Άννα δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη της κοπέλας του γιου της, φροντίζοντας να κρύψει επιμελώς μια κρίσιμη λεπτομέρεια η οποία απειλεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Πάνω σε αυτό το παράδοξο εύρημα, το δεξί χέρι του Πάολο Σορεντίνο, Πιέρο Μεσίνα, στηρίζει το δικό του ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο, υφαίνοντας έναν σύνθετο ψυχοσυναισθηματικό ιστό που δίνει στη Ζιλιέτ Μπινός την ευκαιρία για μια συγκλονιστική ερμηνεία.

Παίζουν: Ζιλιέτ Μπινός, Τζιόρτζιο Κολανγκέλι, Λου Ντε Λαζ, Ντομένικο Ντιέλε.

*ΕΡΤ1, Παρασκευή 14/04, στις 23:40

«Το Κυνήγι της Ευτυχίας» (2006) σκηνοθεσία Γκαμπριέλε Μουκίνο

Δραματική – O Κρις Γκάρντνερ είναι ένας ταλαντούχος πωλητής, ο οποίος παλεύει καθημερινά για να συντηρήσει οικονομικά την οικογένειά του.

Τα πράγματα τού έρχονται στραβά και κάποια στιγμή βρίσκεται χωρίς διαμέρισμα και χωρίς σύζυγο, μια που αυτή δεν αντέχει την οικονομική πίεση και τον εγκαταλείπει.

Μόνος υπεύθυνος για τον γιο του, κυνηγάει το αμερικανικό όνειρο την ημέρα, ενώ το βράδυ βρίσκει καταφύγιο για τον ίδιο και το παιδί του σε σταθμούς λεωφορείων και σε άσυλα απόρων. Ωστόσο, δεν σταματά ούτε μία στιγμή να είναι ένας τρυφερός πατέρας και να τιμά την εμπιστοσύνη του γιου του.

Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Τζέιντεν Σμιθ, Θάντι Νιούτον.

*Mega, Παρασκευή 14/04, στις 00:00

«John Q» (2002) σκηνοθεσία Νικ Κασσαβέτης

Αστυνομική Δραματική – Ξαφνικά ο μικρός Μάικλ, γιος του Τζον Κουίνσι Άρτσιμπαλντ, παθαίνει καρδιακή προσβολή ενώ παίζει μπέιζμπολ.

Ο Τζον μεταφέρει αμέσως τον Μάικλ στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί τον πληροφορούν πως ο Μάικλ πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. Όμως η ασφαλιστική εταιρία του Τζον δεν καλύπτει τα σχετικά έξοδα.

Απελπισμένος και χωρίς άλλες επιλογές, ο Τζον κρατά το προσωπικό του θαλάμου εκτάκτων περιστατικών ως ομήρους, προσπαθώντας να πείσει του γιατρούς να χειρουργήσουν τον Μάικλ…

Παίζουν: Ντένζελ Ουάσιγκτον, Ρόμπερτ Ντυβάλ, Αν Χεις, Ρέι Λιότα, Τζέιμς Γουντ, Κίμπερλι Έλις, Ντάνιελ Σμιθ

*Star, Παρασκευή 14/04, στις 00:15

«Ο Φαροφύλακας» (2018) σκηνοθεσία Κρίστοφερ Νάιχολμ

Δραματική Μυστηρίου – Τρεις φαροφύλακες πηγαίνουν για έξι εβδομάδες σε ένα ακατοίκητο νησί, 20 μίλια μακριά από τις δύσβατες ακτές της Σκωτίας.

Καθώς ο Τόμας (Πίτερ Μούλαν), o Τζέιμς (Τζέραρντ Μπάτλερ) και ο Ντόναλντ (Κόνορ Σουίντελς) τακτοποιούνται στη συνηθισμένη, μοναχική τους ρουτίνα, κάτι απρόσμενο και πιθανώς καταλυτικό συμβαίνει, όταν πέφτουν πάνω σε κάτι που δεν είναι δικό τους για να το κρατήσουν.

Από πού ήρθε; Σε ποιαν ανήκει; Ένα πλοίο εμφανίζεται από μακριά και μπορεί να έχει τις απαντήσεις… Μία σκληρή μάχη για επιβίωση ξεκινά, ενώ η απληστία αντικαθιστά την πίστη και η απομόνωση τροφοδοτεί την παράνοια. Τρεις τίμιοι άντρες οδηγούνται στην καταστροφή.

Παίζουν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Πίτερ Μούλαν, Κόνορ Σουίντελς.

*Alpha, Παρασκευή 14/04, στις 00:45

«Κατηγορώ» (2019) σε σκηνοθεσία Ρόμαν Πολάνσκι

Δραματική – Στις 5 Ιανουαρίου, 1895, ο λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους, ένας νέος αξιωματικός του γαλλικού στρατού κατηγορείται άδικα πως κατασκόπευε για λογαριασμό της Γερμανίας και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου.

Ανάμεσα στους μάρτυρες αυτού του εξευτελισμού είναι ο Ζορζ Πικάρ, ο οποίος παίρνει προαγωγή για να διοικήσει τη μονάδα στρατιωτικής αντικατασκοπείας που τον εντόπισε.

Όταν, όμως, ο Πικάρ ανακαλύπτει πως τα μυστικά εξακολουθούν να διαδίδονται στους Γερμανούς, παρασύρεται σε ένα επικίνδυνο λαβύρινθο εξαπάτησης και διαφθοράς που απειλεί όχι μόνο την τιμή του αλλά και τη ζωή του.

Παίζουν: Ζαν Ντιζαρντάν, Λουί Γκαρέλ, Εμανουέλ Σενιέ.

*Open, Παρασκευή 14/04, στις 01:15

«Θα Ζήσω» (1995) σκηνοθεσία Τιμ Ρόμπινς

Αστυνομική Δραματική – Η αδελφή Έλεν Πρεζάν (Σούζαν Σαράντον), προσφέρει το κοινωνικό της έργο βοηθώντας άπορους Αφρο-αμερικανούς στην εκκλησία του Σεν Τόμας στη Νέα Ορλεάνη.

Όταν λαμβάνει ένα γράμμα από τον βαρυποινίτη Μάθιου Πόνσλετ (Σον Πεν), που έχει καταδικαστεί με θανατική ποινή, για βιασμό και ανθρωποκτονία, διαβάζει ότι της ζητά να μεσολαβήσει προκειμένου να αποφύγει το εκτελεστικό απόσπασμα.

Η αδελφή Έλεν απαντάει στο γράμμα του Πόνσλετ και έπειτα τον επισκέπτεται στη φυλακή. Παρά την απειρία της όσον αφορά την προσέγγιση των εγκληματιών, η αδελφή δέχεται να γίνει πνευματικός σύμβουλος του Πόνσλετ και τον φέρνει σε επαφή με τον δικηγόρο Χίλτον Μπάρμπερ, ο οποίος τον βοηθάει να κάνει έφεση στο δικαστήριο της Θανατικής Ποινής της Λουιζιάνα.

Η έφεση του Πόνσλετ όμως απορρίπτεται και ορίζεται ημερομηνία της θανατικής ποινής.
Προσπαθώντας να τον στηρίξει πνευματικά και να του χαρίσει τη λύτρωση λίγο πριν τον θάνατο, η Έλεν θα έρθει αντιμέτωπη με τα σκοτεινά βάθη της ψυχής του και θα δει τις δικές της αντοχές να δοκιμάζονται.

Παίζουν: Σούζαν Σαράντον, Σον Πεν, Ρόμπερτ Πρόσκι, Ρέιμοντ Τζ. Μπάρι, Πίτερ Σάρζγκαρντ.

*ΕΡΤ2, Παρασκευή 14/04, στις 02:00

«12 Χρόνια Σκλάβος» (2013) σκηνοθεσία Στιβ Μακουΐν

Βιογραφική Δραματική – Το 1841, ο Σόλομον Νόρθαπ είναι ένας ελεύθερος μαύρος άνδρας που ζει μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους στη Σαρατόγκα της Νέας Υόρκης, όπου εργάζεται ως βιολιστής.

Όταν θα εμφανιστεί μια προσοδοφόρα ευκαιρία για περιοδεία από δύο άνδρες που γνώρισε σε μια συναυλία, ο Νόρθαπ μετά από μια νύχτα εξόδου με τους δύο αυτούς άνδρες, ξυπνά από ένα φάρμακο που προκαλεί λήθαργο και βρίσκει τον εαυτό του αλυσοδεμένο στο πάτωμα σε μια φυτεία βαμβακιού στον αμερικανικό Νότο.

Εκεί θα τον αγοράσει ένας ιδιοκτήτης σκλάβος, ο Γουίλιαμ Φορντ, ο οποίος θα τον πουλήσει σε μια άλλη φυτεία που τη διοικεί ο σκληρός οδηγός σκλάβων Έντγουιν Επς.

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια θα ζήσει αυτό το Γολγοθά, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε την ευκαιρία να γνωρίσει έναν Καναδό, που θα του αλλάξει τη ζωή μια για πάντα.

Παίζουν: Τσιούιτελ Ιτζίοφορ, Μπραντ Πιτ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μάικλ Φασμπέντερ, Πολ Ντάνο, Πολ Τζιαμάτι, Σάρα Πόλσον, Λουπίτα Νιόνγκο, Αντεπέρο Ονουγιέ.

*Skai, Παρασκευή 14/04, στις 02:15

«Παύλος, ο Απόστολος του Χριστού» (2018) σκηνοθεσία Άντριου Χαγιάτ

Βιογραφική Δραματική Περιπέτεια – Ο Παύλος (Τζέιμς Φόλκνερ), ο οποίος από τον πιο διαβόητο διώκτη χριστιανών, έγινε ο πιο επιδραστικός απόστολος του Χριστού, περνά τις τελευταίες του μέρες σε μια σκοτεινή φυλακή, αναμένοντας την εκτέλεση του από τον αυτοκράτορα Νέρωνα.

Ζει κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Μαυρίκιου, του φιλόδοξου επικεφαλής των φυλακών, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει πώς αυτός ο φαινομενικά αδύναμος γέρος άνδρας, αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή.

Καθώς οι μέρες του Παύλου γίνονται μικρότερες, εργάζεται πυρετωδώς για να προωθήσει το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού ακόμα και από τη φυλακή και ενθαρρύνει τους οπαδούς του να σταθούν δυνατοί στην πίστη τους ενάντια στις ρωμαϊκές διώξεις.

Λίγο πριν την θανατική του ποινή, ο Λουκάς (Τζιμ Καβίζελ), φίλος και γιατρός του, διακινδυνεύει τη ζωή του για να τον επισκεφτεί.
Λίγο πριν εφαρμοστεί η θανατική ποινή του Παύλου αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο, το οποίο οι επόμενες γενιές θα γνωρίσουν ως, Η γέννηση της Εκκλησίας.

Παίζουν: Τζιμ Καβίζελ, Τζέιμς Φόλκνερ, Ολιβιέ Μαρτίνεζ, Αντονία Κάμπελ Χιούζ, Αλεξάντρα Βίνο, Γιώργος Καραμίχος

*Mega, Παρασκευή 14/04, στις 02:30

«Θεωρίες Συνωμοσίας» (1997) σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Ντόνερ 

Δράσης Μυστηρίου – Ο Τζέρι Φλέτσερ (Μελ Γκίμπσον) είναι ένας καθημερινός άνθρωπος της Νέας Υόρκης, οδηγός ταξί στο επάγγελμα, που έχει όμως ένα μάλλον περίεργο χόμπι. Δημιουργεί με το μυαλό του περίπλοκα ως απίθανα σενάρια για τα πάντα: δραστηριότητες παρακρατικών οργανώσεων, μηχανορραφίες μυστικών υπηρεσιών, ύποπτα πειράματα της NASA. Δεν σταματά όμως εκεί.

Αντίθετα, δημοσιεύει τις απόψεις του σ’ ένα περιοδικό. Σύντομα θα αντιληφθεί πως αυτή η ενέργειά του ίσως αποβεί μοιραία για την ίδια του τη ζωή, αφού ξαφνικά κάποιοι θα θελήσουν να τον βγάλουν από τη μέση.

Αυτό σημαίνει ότι μία από τις θεωρίες του αποδείχτηκε αληθινή.

Όμως, ποια απ’ όλες; Στην αγωνιώδη του έρευνα, θα του συμπαρασταθεί η Άλις Σάτον (Τζούλια Ρόμπερτς), μια κυβερνητική υπάλληλος.

Παίζουν: Μελ Γκίμπσον, Τζούλια Ρόμπερτς, Πάτρικ Στιούαρτ, Τέρι Αλεξάντερ, Μπράιαν Γουίλιαμς, Στιβ Κέιχαν, Τζ. Μιλς Γκουντλ

*Star, Παρασκευή 14/04, στις 02:45