Στο Τζιμπουτί βρίσκονται 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.
Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άνθρωποι και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
Έτσι, έχουν απεγκλωβιστεί συνολικά 18 Έλληνες, καθώς οι πρώτοι οκτώ είχαν απομακρυνθεί από το Σουδάν το βράδυ της Κυριακής υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη για το OPEN, υπολογίζεται πως ακόμη πέντε Έλληνες ζητούν να απεγκλωβιστούν από το Σουδάν.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας.
Οι εν λόγω, βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10 αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
Σημειώνουμε, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.
Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.
Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».
Στο Βερολίνο αεροσκάφος του στρατού της Γερμανίας με 101 ανθρώπους
Το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος της Μπούντεσβερ με 101 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν προσγειώθηκε στο Βερολίνο νωρίς το πρωί, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Το αεροσκάφος μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τη χώρα στη Γερμανία από την ιορδανική στρατιωτική βάση Αλ Αζράκ, που ο γερμανικός στρατός χρησιμοποιεί ως κέντρο για την επιχείρηση. Μέχρι στιγμής ο γερμανικός στρατός απομάκρυνε αεροπορικώς 313 ανθρώπους από Σουδάν, σύμφωνα με την πηγή του Reuters.
Χθες βράδυ η Μπούντεσβερ ανέφερε μέσω Twitter πως άλλα δύο αεροσκάφη επρόκειτο να συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών από το Σουδάν.
Στον κατάλογο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με τα πρόσωπα που θα πρέπει να απομακρυνθούν βρίσκονταν πάνω από 300 υπήκοοι Γερμανίας. Σκοπός ήταν να μεταφερθούν επίσης εκτός χώρας υπήκοοι κρατών – εταίρων της Γερμανίας, εάν είναι εφικτό.
Η αποστολή, με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον μελών των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων, προετοιμαζόταν για μέρες. Η πρώτη πτήση θα εκτελείτο την Τετάρτη, αλλά ακυρώθηκε εξαιτίας των συνθηκών στο Σουδάν.
Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021 ρίχτηκαν σε ανελέητο πόλεμο.
Πώς στήθηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της Κυριακής
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, το μεσημέρι της Κυριακής ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.
Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».
Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.
Τι ισχύει για τους Έλληνες που χτυπήθηκαν
Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Κυριακής (13/04) έγινε γνωστό ότι χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι εν μέσω βομβαρδισμών και διασταυρούμενων πυρών μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών. Όπως, ωστόσο, έγινε γνωστό λίγο αργότερα, στο κομβόι δεν υπήρχαν Έλληνες πολίτες. Παρόλα αυτά, σε διασταυρούμενα πυρά, χτυπήθηκε και αυτοκίνητο με τον Μητροπολίτη Σάββα και άλλους τέσσερις Έλληνες, που επιχείρησαν να βγουν από τη Μητρόπολη του Χαρτούμ.
«Φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου»
«Είμαστε σε πολύ δύσκολη στιγμή, χτυπήθηκε το αυτοκίνητο που μάς μετέφερε προς την πρεσβεία», είπε ο Μητροπολίτης Σάββας στη Γεωργία Γαραντζιώτη του OPEN, ενώ η μαρτυρία της ομογενούς Αλεξάνδρας Καλημέρη συγκλονίζει. «Δε νιώθω καλά, χτυπούσαν το αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω για να πάμε στην πρεσβεία και φοβόμουν μην πυροβολήσουν και το κεφάλι μου. Μάς είπαν από πρεσβείες να βγούμε και βγήκαμε με το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη. Οδηγούσε εκείνος. Χτυπούσαν και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πίσω», σημείωσε.
Μετά την επίθεση οι Ευρωπαίοι υπήκοοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο μέχρι να δοθεί εντολή για συνέχιση της επιχείρησης εκκένωσης. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες και Κύπριους τραυματίες. Τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη με δύο ομάδες κομάντος που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής, απογειώθηκαν το απόγευμα με προορισμό αεροδρόμιο στη Νότια Αίγυπτο. Από εκεί, με τη βοήθεια των γαλλικών και των αιγυπτιακών αρχών θα μεταφερθούν κατά τμήματα οι Έλληνες και Κύπριοι ομογενείς.