Τώρα που θα ξεκινήσουνε οι ζεστές ημέρες, η τάση να καταναλώνουμε δροσερά αναψυκτικά αυξάνεται, η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, μας ενημερώνει για τις βλαβερές τους συνέπειες, ώστε να βάλουμε φρένο στην κατανάλωσή τους.
Τα αναψυκτικά αποτελούν για πολλούς μια καθημερινή συνήθεια και εύκολη λύση, όταν καλούμαστε να πιούμε κάποιο ρόφημα για να ξεδιψάσουμε ή να συνοδέψουμε το γεύμα μας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι σε γενικές γραμμές τα αναψυκτικά δεν κάνουν καλό στην υγεία και τη διατροφή μας, αλλά γνωρίζουν όλη την αλήθεια;
Αναψυκτικά και θερμίδες
- Coca cola: 42.00 Kcal / 100g
- Coca cola zero: 0.20 Kcal / 100g
- Coca cola light: 0.20 Kcal / 100g
- Sprite: 25.00 Kcal / 100g
- Sprite zero: 1.00 Kcal / 100g
- Fanta light πορτοκαλάδα: 8.00 Kcal / 100g
- Fanta πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό : 48.00 Kcal / 100g
- Fanta πορτοκαλάδα με ανθρακικό : 330.00 Kcal / 100g
- Λεμονίτα : 51.00 Kcal / 100g
Αναψυκτικά και υγεία
Τα αναψυκτικά δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο ως προς τη θερμιδική τους αξία, αλλά και ως προς τις υπόλοιπες παρενέργειες που έχουν να κάνουν με την υγεία μας. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει κινδύνους όπως:Να διπλασιάσει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας των νεφρών
Μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας και αυτό μειώνει την ικανότητα του ατόμου για μάθηση και μνήμη
Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι όξινα (pH 3.2) με αποτέλεσμα να φθείρουν την αδαμαντίνη των δοντιών.
Πολλά αναψυκτικά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS), γλυκαντικό που έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου.
Τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν φωσφορικό οξύ, το οποίο συνδέεται με τη νεφροπάθεια.
Το φωσφορικό οξύ σε ορισμένα αναψυκτικά έχει συσχετιστεί με τη φθορά των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με τον κατά 80% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι για κάθε επιπλέον αναψυκτικό που καταναλώνουμε ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνεται κατά 1,6 φορές.
Αναψυκτικά και εγκυμοσύνη
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι γυναικολόγοι συστήνουν την αποφυγή αναψυκτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συστατικά των αναψυκτικών όπως η ασπαρτάμη έχουν συσχετιστεί με πρόωρο τοκετό και τερατογένεση. Μια ευρωπαϊκή μελέτη του 2005 που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ramazzini δείχνει ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της ασπαρτάμης και καρκίνου. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή FDA, ωστόσο, αμφισβητεί την εγκυρότητα της μελέτης αυτής και υποστηρίζει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής. Ο FDA υποστηρίζει ότι τα μόνα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη είναι τα άτομα που δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά την φενυλαλανύνη.
Τι θα συμβεί αν σταματήσετε την κατανάλωση αναψυκτικών;
- Θα έχετε πιο έντονη την αίσθηση της γεύσης
- Θα μειωθεί η αποθήκευση του λίπους και η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη
- Θα δείτε το νούμερο στην ζυγαριά να μειώνεται θεαματικά
- Θα βελτιωθεί η λειτουργία των νεφρών
- Θα έχετε πιο δυνατά οστά
Ιδανικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αναψυκτικά δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία και κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας, δεν θα έπρεπε να τα καταναλώνουμε. Αν επιθυμούμε παρόλα αυτά να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας, καλό είναι να επιλέγουμε αυτά που δεν έχουν ζάχαρη και βέβαια να τα καταναλώνουμε με μέτρο.
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου – somaygies