Μείωση ΕΝΦΙΑ, αύξηση επιδόματος παιδιού και μόνιμο Freedom Pass – Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Τα μέτρα που θα εφαρμόσει για την οικονομία σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές της 21ης Μαΐου εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που έχει με πολίτες στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Ξάφνιασε ευχάριστα τους πολίτες αλλά και τους υποψήφιους βουλευτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλλοντας την Κυριακή (08.05.2023) τρία νέα μέτρα, λίγο πριν τις εκλογές, που αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας.

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε αυτά τα τρία μέτρα, που είναι στοχευμένα και τα οποία αγγίζουν και «δύσκολα» εκλογικά κοινά.

Αρχικά ανακοίνωσε επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, για όσα ακίνητα ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.

“Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε ακόμη μία παρέμβαση που σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται με τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ”.

“Ο στόχος μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 και του μέσου στα 1.500, είναι απολύτως εφικτός”, τόνισε έπειτα.

Μόνιμο Freedom Pass σε κάθε νέο που ενηλικιώνεται

“Προφανώς εμείς δεν ελέγχουμε τα επιτόκια (…). Η εκτίμησή μου είναι πως βλέπουμε το τέλος της αύξησής τους. Θέλουμε να μπορούμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό (…). Πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πάνω από 60.000 επιχειρήσεις”, είπε στη συνέχεια.

Έπειτα, αναφέρθηκε στο Freedom Pass και γνωστοποίησε πως “είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε ότι θα δίνουμε ένα τέτοιο εργαλείο σε κάθε νέο όταν θα ενηλικιώνεται ώστε να μπορεί αν το δαπανήσει σε ένα ταξίδι κλπ”.

Όπως είπε, θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Αύξηση επιδόματος παιδιού

Όπως ανακοίνωσε η αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά.

Συγκεκριμένα:

για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ,
για δύο παιδιά από 70 ευρώ στα 120,
για τρία από τα 120 στα 170 ευρώ.

Και για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ

Το κόστος του μέτρου είναι 500 εκατομμύρια ευρώ και η πρόβλεψη είναι να εφαρμοστεί από την 01/01/2024. Αφορά σε μία επαγγελματική κατηγορία πολιτών που στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχαν δείξει την προτίμηση τους στον ΣΥΡΙΖΑ.