Πώς μπορούμε να “φάμε” το άγχος;

H Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, Έφη Δέδε, του logodiatrofis.gr, μας εξηγεί τι μπορούμε να τρώμε για να τιθασεύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της καθημερινότητάς μας, το άγχος.

Όταν οι αναλογίες των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε δεν είναι οι σωστές, π.χ. καταναλώνουμε πολύ λίγη πρωτεΐνη και πολύ μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων όπως η ζάχαρη, τότε αντιμετωπίζουμε διακυμάνσεις στα επίπεδα της γλυκόζης. Αυτό σημαίνει κούραση, χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης, αλλαγές στη διάθεση και, μακροπρόθεσμα, υπογλυκαιμία. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η υπερκατανάλωση καφεΐνης λόγω άγχους, η οποία ως γνωστόν μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, αφυδάτωση και αγχώδη διαταραχή. Συν τοις άλλοις, μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να περιορίσει την άμυνα του οργανισμού μας.

Για να αποφορτιστείτε και να ξαναβρείτε την ενέργειά σας, καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τα ακόλουθα:

Σπανάκι
Τρία φλιτζάνια σπανάκι μας παρέχουν το 40% του μαγνησίου που χρειαζόμαστε καθημερινά και το οποίο εμποδίζει την αρτηριακή πίεση να εκτοξευθεί στα ύψη σε καταστάσεις άγχους. Προσθέστε το φρέσκο σε σαλάτες, στην ομελέτα ή σε σάντουιτς.

Πορτοκάλι
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Καρνεζί Μέλον στο Πίτσμπουργκ, τα αγχώδη άτομα είναι πιο ευπαθή σε ιώσεις και κρυολογήματα. Έτσι καλό είναι να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως είναι τα πορτοκάλια.

Σοκολάτα υγείας
Η κατανάλωση σοκολάτας δίνει ένα ευχάριστο συναίσθημα ευφορίας και χαλαρώνει τον οργανισμό από το άγχος χάρη στην ιδιότητά της να αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, τρυπτοφάνης, φαινυλεθυλαμίνης και μαγνησίου που συμμετέχουν στην παραγωγή ορμονών που είναι υπεύθυνες για την έκκριση ορμονών που έχουν αντικαταθλιπτική δράση.

Ψάρι
Τα ω-3 λιπαρά οξέα σε ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος καταπραΰνουν το στρες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Diabetes & Metabolism, αυτοί που κατανάλωναν τα περισσότερα καλά λιπαρά για 3 εβδομάδες σημείωσαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα δύσκολο κουίζ. Εντάξτε στην εβδομαδιαία διατροφή σας τουλάχιστον 2 φορές ψάρι.

Σύνθετοι υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ψωμί/ζυμαρικά/ δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ρύζι) αυξάνουν το μεταβολισμό και την έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που προάγει την καλή ψυχική διάθεση.

Τρυπτοφάνη
Φαγητά που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη όπως οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το ταχίνι, το τυρί, το γάλα, η σόγια, η βρώμη και τα πουλερικά μπορούν να ανακουφίζουν από το άγχος. Ο λόγος είναι ότι η τρυπτοφάνη προάγει στον εγκέφαλο τη σύνθεση ουσιών που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και προσφέρουν χαλάρωση.

«Καλά» λιπαρά
Τρόφιμα πλούσια σε «καλά» λιπαρά, αυξάνουν τις ενδορφίνες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που προκαλούν ευεξία. Για το λόγο αυτό καταναλώνετε τροφές που περιέχουν «υγιεινά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα-, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο αλλά και τα πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, στο σολομό, στον τόνο, στις σαρδέλες και στις μαργαρίνες.

Τυροσίνη
Τρόφιμα πλούσια στο αμινοξύ τυροσίνη ανακουφίζουν από το άγχος και την κούραση. Συναντάται σε αυγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα και κοτόπουλο.

Φυλλικό οξύ και σελήνιο
Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος, κακοκεφιά, ακόμη και κυκλοθυμία. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέος ενώ τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.

Καφεΐνη
Μια μικρή ποσότητα καφεΐνης είναι αρκετή για να μας ανεβάσει τη διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.

Φυσική δραστηριότητα
Μην ξεχνάτε τη φυσική δραστηριότητα, η οποία δεν περιορίζεται μόνο σε ένα γυμναστήριο!

Υπάρχουν εύκολες επιλογές που αυξάνουν τα επίπεδα δραστηριότητας χωρίς να σας στερούν τον πολύτιμο χρόνο σας:

  • Προτιμήστε τις σκάλες αντί για ασανσέρ
  • Μετακινηθείτε με τα μέσα μεταφοράς: κοστίζουν λιγότερο και ταυτόχρονα ενισχύουν τη σωματική σας δραστηριότητα
  • Αν πάλι επιλέξετε το αυτοκίνητό σας για να πάτε στην δουλειά, καλό θα ήταν να παρκάρετε λίγο πιο μακριά από τη δουλειά, προκειμένου να περπατήσετε
  • Γραφτείτε στο γυμναστήριο ακόμη και αν πηγαίνετε μία φορά την εβδομάδα!

Συμπερασματικά, η εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι αποτελεσματικά στη συστηματοποιημένη προσπάθεια για τη μείωση του άγχους.

Έφη Δέδε – logodiatrofis