Επιστήμονες αποκάλυψαν το πρώτο φιλέτο ψαριού που εκτυπώθηκε στο εργαστήριο

Οι ειδικοί λένε ότι 3D εκτυπωμένη σφυρίδα που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο «λιώνει στο στόμα», έχει την ίδια γεύση με μια φυσική και είναι έτοιμη να μαγειρευτεί μετά την εκτύπωση.

Σε λίγους μήνες, η Steakholder Foods με έδρα το Ισραήλ ελπίζει να φέρει το φαγητό της στην αγορά, επιτρέποντας και σε άλλους να δοκιμάσουν τα ψάρια «παγκόσμιας κλάσης» που αναπτύσσει.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποκαλύψουμε το πρώτο σε ολόκληρο τον κόσμο καλλιεργημένο φιλέτο ψαριού σε συνεργασία με την Steakholder Foods», δήλωσε στη Daily mail ο Mihir Pershad, Διευθύνων Σύμβουλος της Umami Meats που προμήθευσε την εταιρεία με τα κύτταρα των ψαριών.

«Σε αυτή την πρώτη γευσιγνωσία, παρουσιάσαμε ένα καλλιεργημένο προϊόν που ξεφλουδίζει, έχει γεύση και λιώνει στο στόμα όπως ακριβώς είναι ένα εξαιρετικό ψάρι που αλιεύεται με παραδοσιακό τρόπο. Τους επόμενους μήνες, σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε τα σχέδιά μας για την κυκλοφορία αυτού του μοναδικού στον κόσμο προϊόντος στην αγορά».

Οι επιστήμονες προσάρμοσαν βιο-μελάνια – υλικά που χρησιμοποιούνται στην τρισδιάστατη εκτύπωση για να σχηματίσουν τεχνητό ιστό – για να παραγάγουν το προϊόν ψαριού τους. Αυτά τα μελάνια αποτελούνται συνήθως από κύτταρα, αλλά μπορούν επίσης να ενσωματώνουν υλικά που μοιάζουν με gel και είναι φυτικής προέλευσης.

Σε αυτή την περίπτωση, η Umami Meats με έδρα τη Σιγκαπούρη εξήγαγε κύτταρα από σφυρίδα πριν τα καλλιεργήσει σε μύες και λίπος. Όταν το υλικό τοποθετήθηκε μέσα στον τρισδιάστατο εκτυπωτή απέκτησε μάζα σχηματίζοντας ένα πρωτότυπο μίγμα που μιμείται την υφή του μαγειρεμένου ψαριού. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό το ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί αμέσως μόλις εκτυπωθεί, σε αντίθεση με τα καλλιεργούμενα κρέατα που εξακολουθούν να χρειάζονται επώαση και ωρίμανση μετά την εκτύπωση.
Στο μέλλον, η Steakholder Foods ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον εκτυπωτή της για να δημιουργήσει διαφορετικά είδη ψαριών ενώ συνεργάζεται με πολλούς παίκτες του κλάδου.

Οι επιστήμονες έχουν πλέον στήσει τη μεθοδολογία και για το χέλι και ελπίζουν να προσθέσουν στον κατάλογό τους τρία ακόμη απειλούμενα θαλάσσια είδη τους επόμενους μήνες.

Η ομάδα ελπίζει επίσης να φέρει τα πρώτα της προϊόντα στην αγορά της Σιγκαπούρης το επόμενο έτος πριν προχωρήσει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Ωστόσο, όλα αυτά εξαρτώνται από τους κανόνες ρύθμισης των τροφίμων.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Umami Meats για την ανάπτυξη δομημένων προϊόντων ψαριών με τρισδιάστατη εκτύπωση που έχουν την ίδια υπέροχη γεύση και υφή με τα παραδοσιακά ψάρια που αλιεύονται, χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Με εκτιμώμενο μέγεθος 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προβλεπόμενη ανάπτυξη 3-4% ετησίως στο εγγύς μέλλον, η αγορά θαλασσινών και ψαριών αποτελεί τμήμα του μακροπρόθεσμου οράματός μας για την εισαγωγή βιώσιμων λύσεων που αυξάνουν την ενισχύουν ασφάλεια», δήλωσε δήλωσε στη Daily mail ο Arik Kaufman, Διευθύνων Σύμβουλος της Steakholder Foods

Παράλληλα με τη ρύθμιση, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ψάρια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο είναι η προσφορά ανταγωνιστικής τιμής έναντι των παραδοσιακά αλιευμένων θαλασσινών.

Προς το παρόν, η Steakholder Foods αραιώνει τα κύτταρα των ψαριών της με φυτικά συστατικά για να μειώσει το κόστος του προϊόντος της. Όταν ρωτήθηκε για την ακριβή τιμή πώλησης των ψαριών της, ένας εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε την ακριβή τιμή, αλλά επανέλαβε ότι τα προϊόντα με βάση τα κύτταρα θα είναι «πολύ ακριβά» στην αρχή.

«Όσο περνά ο καιρός, η πολυπλοκότητα και το επίπεδο αυτών των προϊόντων θα είναι υψηλότερα και οι τιμές που συνδέονται με την παραγωγή τους θα μειώνονται», πρόσθεσε ο κ. Kaufman.