“Σφάλμα” στο Facebook – Στέλνει αυτόματα αιτήματα φιλίας σε αυτούς που κατασκοπεύεις

Αν κατασκοπεύετε διάφορα προφίλ στο facebook (τους πρώην σας, συντρόφους των πρώην κτλ) χωρίς να τους έχετε κάνει αίτημα φιλίας ή να ακολουθείτε, μάλλον θα νιώσετε άβολα. Ένα bug στο facebook στέλνει αιτήματα φιλίας στους χρήστες που κατασκοπεύετε και δεν είστε φίλοι!

Αντίστοιχα εάν ξαφνικά βλέπετε αιτήματα φιλίας από πρόσωπα που έχετε επιλέξει να μην είστε φίλοι στο facebook της Meta και δεν μπαίνετε εσείς στο δικό τους προφίλ, κατά πάσα πιθανότητα αυτά τα άτομα ενδέχεται να σας κατασκοπεύουν! Από την άλλη μεριά η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έστειλε μηνύματα φιλίας εκ μέρους σας (αν μπήκατε σήμερα σχεδόν βέβαιο) στα άτομα που εσείς κατασκοπεύετε! Δηλαδή στα άτομα που για τους όποιους λόγους, έχετε επιλέξει να κατασκοπεύετε μέσω των κοινωνικών δικτύων χωρίς να τους έχετε κάνει αίτημα φιλίας ή follow, μπορεί να έχουν λάβει αίτημα φιλίας από εσάς και να το έχουν αποδεχθεί κιόλας. Άσπονδοι φίλοι, φιδενάδες, ο συνάδελφος του άντρα σου που μπαίνεις να δεις τι κάνει ή η υπάλληλος της γυναίκα σου, μόλις έμαθαν πως τους λιγουρεύεσαι.

Ένα ασυνήθιστο bug, που κάνει ήδη δυναμική καριέρα στο να κλείνει σπίτια, ειδικά σε όσους αρέσκονται να περνούν ώρα σε προφίλ που… δεν θα έπρεπε, ευθύνεται για όλη αυτή την αναστάτωση. Φανταστείτε λοιπόν πως μπορεί να στείλατε αίτημα φιλίας στον/στην νέο/νέα σύντροφο της/του πρώην σας ή σε άλλη πρώην σχέση σας που αποφασίσατε να χωρίσουν οι διαδικτυακοί σας δρόμοι! Η πρώτη λύση είναι να επισκεφτείτε τους φίλους και να δείτε την υποκατηγορία Προστέθηκαν Πρόσφατα ή Recently Added. Η δεύτερη κίνηση να πάτε στο View sent requests και να δείτε αν η εφαρμογή έστειλε μηνύματα εν αγνοία σας σε άλλους χρήστες και να τα διαγράψετε.

Ουσιαστικά το facebook και η μητρική Meta, προσέβαλαν κάθε ψήγμα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και έθεσαν σε κίνδυνο το απόρρητο των χρηστών. Ταυτόχρονα έχουν παραβιάσει και κάποιους δεκάδες ευρωπαϊκούς και εγχώριους νόμους περί προσωπικών δεδομένων.

Μέχρι στιγμής η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει πάρει θέση αλλά είναι έκθετη. Σημειωτέον ότι στο Platform Bug Reports της Meta δεν έχει ανέβει το παραμικρό για το νέο bug.