Πονοκέφαλος μετά την προπόνηση – Τι δείχνει και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Ο πονοκέφαλος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια ή μετά από μια προπόνηση μπορεί να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για τη ρουτίνα άσκησής σας. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Βρίσκεστε στη μέση μιας έντονης προπόνησης ή μόλις τελειώσατε και ξαφνικά, έχετε έντονο πονοκέφαλο; Ίσως να θέλετε να τον αγνοήσετε και να συνεχίσετε σαν να μην υπάρχει αλλά ο πόνος να γίνεται ακόμα πιο επίμονος και να μην υποχωρεί. Τι σας συμβαίνει;

«Πονοκέφαλος άσκησης»

Οι απαιτητικές σωματικές ασκήσεις όπως το τρέξιμο μπορούν να προκαλέσουν τους λεγόμενους πονοκεφάλους κατά την άσκηση. Αν και οι πονοκέφαλοι αυτοί δεν είναι τόσο συνηθισμένοι όσο οι ημικρανίες ή οσο οι πονοκέφαλοι λόγω στρες, μπορεί να είναι επώδυνοι, να διαρκούν από πέντε λεπτά έως 48 ώρες και συχνά περιγράφονται ως αμφοτερόπλευροι (και στις δύο πλευρές δηλαδή του κεφαλιού) με παλλόμενο πόνο.

Αυτοί οι πονοκέφαλοι θεωρούνται «πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι καταπόνησης» ή «πρωταρχικοί πονοκέφαλοι κατά την άσκηση» εάν δεν τους προκαλεί κάποια άλλη πάθηση ή διαταραχή, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας (AMF).

Οι πιθανές αιτίες

Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή υποκείμενη αιτία των πονοκεφάλων κατά την άσκηση, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση να προβείτε σε εξετάσεις αφού, σύμφωνα με το AMF, οι πονοκέφαλοι κατά την άσκηση μπορεί από την άλλη να σχετίζονται με μια ποικιλία σοβαρών ιατρικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα καρδιακές παθήσεις.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους που προκαλούνται από την άσκηση και αφού έχετε κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και είστε βέβαιοι πως δεν έχετε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, προσπαθήστε να:

Κάνετε διαλείμματα κατά την προπόνηση

Η άσκηση σε συνθήκες ζέστης, υγρασίας ή σε μεγάλα υψόμετρα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους επειδή το σώμα σας ίσως δεν έχει πλήρως εγκλιματιστεί. Κάντε ένα διάλειμμα και εάν ο πονοκέφαλος υποχωρήσει, επιστρέψτε στην προπόνησή σας, μην ξεχνώντας ποτέ την προθέρμανση.

Η προθέρμανση πριν από οποιοδήποτε είδος άσκησης, έντονης ή μη, αυξάνει σταδιακά τον καρδιακό σας ρυθμό και κάνει το αίμα να ρέει πιο έντονα για να προετοιμάσει κατάλληλα το σώμα σας για κάθε σωματική δραστηριότητα.

Φροντίζετε κατάλληλα τον εαυτό σας

Παραμένετε πάντοτε καλά ενυδατωμένοι, τρώτε τακτικά και μην παραλείπετε ποτέ τον καλό νυχτερινό ύπνο 7 με 9 ωρών.  Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες προστασίας από τους πονοκεφάλους.

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, μην ξεχνάτε πως, όπως είπαμε, ο γιατρός σας είναι τελικά εκείνος που θα αξιολογήσει την κατάσταση και ανάλογα την περίπτωση ίσως σας χορηγήσει φάρμακα που θα απαλύνουν ή θα προλάβουν τον πόνο.