Και επίσημα παράταση για τις Φορολογικές Δηλώσεις

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και επίσημα ότι δίνεται παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2022, έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00.

Λίγο πριν ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών μπήκε στο χορό των παρατάσεων του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η παράταση αφορά μόνο την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, χωρίς να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων προς το παρόν τουλάχιστον.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

Δεν αποκλείεται όπως συνέβη και πέρυσι να δοθεί η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης φόρου εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις με παράλληλη παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%. Η λήψη τέτοιων αποφάσεων θα απασχολήσει τον επόμενο υπουργό Οικονομικών.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου λοιπόν, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ειδικότερα έως τις 3 το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου. Η προσθήκη της ώρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι έως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρα θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις ή να καταβληθεί εφάπαξ ο φόρος εισοδήματος για όσους θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση 3% (για φυσικά πρόσωπα και όχι για νομικά).

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει σε σύνολο 313.817 ΑΦΜ φορολογουμένων που δικαιούνται επιστροφή ήδη έχουν πιστωθεί 39,3 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 174.516 φορολογουμένων. Η τελευταία πληρωμή έγινε στις 19 Μαϊου για δηλώσεις που υποβλήθηκαν από 10 έως 17 Μαϊου και η επόμενη αναμένεται πριν το τέλος του μήνα.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με «πλαστικό» χρήμα θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

Πώς θα σβήσετε τα τεκμήρια

Στην παγίδα των τεκμηρίων εγκλωβίζεται κάθε χρόνο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους με πολλά νοικοκυριά να αδυνατούν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτήσει.

Ωστόσο, υπάρχει ένας «μαγικός» κωδικός στη φορολογική δήλωση, ο οποίος μπορεί να καλύψει τα τεκμήρια και να σβήσει τις φορο-επιβαρύνσεις. Πρόκειται για τον κωδικό 787-788 στον οποίο δηλώνεται η ανάλωση κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, στον κωδικό αυτόν, συμπληρώνεται το ποσό του κεφαλαίου που έχουν οι φορολογούμενοι από αποταμιεύσεις προηγούμενων (συνεχόμενων) χρόνων, τα οποία δηλώνουν ότι ξόδεψαν το 2022, εφόσον αποδεικνύουν ότι για τα εισοδήματα αυτά φορολογήθηκαν ή απαλλάχθηκαν από τον φόρο νόμιμα. Μάλιστα μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα που είχαν πριν από 5, 10, 20 ή περισσότερα χρόνια.