Εξαφανίζουν μια όαση πρασίνου και δροσιάς στο κέντρο της Καστοριάς

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΙΑ ΟΑΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Συνάντησα τυχαία χθες το βράδι στην πλατεία Μακεδονομάχων (πρ. Βαν Φλιτ) τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Ντίνο Τσανούσα, έναν άνθρωπο άξιο, ικανό και έντιμο, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα. Δυστυχώς, μου επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχα τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την επικείμενη «ανάπλαση» της πλατείας αυτής.

Πρόκειται να κοπούν σχεδόν όλα τα δέντρα που υπάρχουν σήμερα εντός της πλατείας, εκτός από τα πλατάνια περιμετρικά αυτής.

Το ίδιο θα συμβεί και στη διπλανή πλατεία, όπου είναι και η πιάτσα των ταξί.

Ειλικρινά εξοργίστηκα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση και τον αντιδήμαρχο που άκουσε τον εξάψαλμο.

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;;; Μία όαση πρασίνου και δροσιάς στο τσιμεντένιο κέντρο της πόλης να καταστραφεί ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ;

Όλα αυτά τα όμορφα δέντρα δεν εμποδίζουν κανέναν και τίποτε, αντιθέτως ομορφαίνουν την περιοχή και προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι, στα σοβαρά ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΟΨΟΥΝ;;;

Καμία πειστική εξήγηση δεν έλαβα από τον αντιδήμαρχο για την αναγκαιότητα της σφαγής αυτής.

Ο στόχος, το «όραμα», είναι απλώς «να ανοίξει η πλατεία», να πλακοστρωθεί με νέες πλάκες, να αλλάξει μορφή, να γίνει πιο όμορφη και λειτουργική.

Σε τι εμποδίζουν όμως τα δέντρα;; Σε τίποτε… Κανείς δεν έχει αντίρρηση να αναπλαστεί η πλατεία. Προς το καλύτερο όμως, όχι προς το χειρότερο.

Στη μελέτη ανάπλασης, ο μελετητής το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει, θα ήταν να εντάξει τα υπάρχοντα δέντρα στο σχεδιασμό του, όχι να τα εξαφανίσει…!

Η κοπή όλων αυτών των όμορφων δέντρων θα ασχημίσει όλη την γύρω περιοχή, θα ανεβάσει μάλιστα την θερμοκρασία σε τέτοιο σημείο το καλοκαίρι, που στους γύρω κατοίκους θα γίνει αφόρητη, το ίδιο και σε όσους απολαμβάνουν τον καφέ τους στη δροσιά που ως τώρα προσφέρετε στις γύρω καφετέριες ή στα παγκάκια…

Εάν αυτή η απόφαση υλοποιηθεί, θα είναι μέγα έγκλημα κατά της πόλης, καλώ τους υπεύθυνους και πρώτα απ’όλα τον Δήμαρχο να πατήσουν φρένο και να ζητήσουν τροποποίηση της μελέτης και διατήρηση των δέντρων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο, που ενέκρινε τέτοιο έγκλημα κατά της πόλης, μαζί και η αντιπολίτευση που δεν αντέδρασε, να κάνουν όλοι την αυτοκριτική τους, ειδικά όσοι από αυτούς σκοπεύουν να ξαναζητήσουν την ψήφο μας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Γιώργος Μαντζούρας