Τα ταξί drone είναι γεγονός – Κάνουν δοκιμαστικές πτήσεις στο Ισραήλ

Ταξί drone κάνουν την πρώτη δοκιμαστική πτήση στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ως μέρος μιας πρωτοβουλίας της Ισραηλινής κυβέρνησης, προετοιμάζονται υποδομές για ένα εθνικό εναέριο δίκτυο μεγάλων drones που έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά επιβατών και βαρέων φορτίων

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις αεροταξί που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ αποτελούν μέρος ενός διετούς πιλοτικού έργου υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, κόστους 60 εκατομμυρίων δολαρίων, γνωστό και ως Israel National Drone Initiative (INDI), το οποίο ξεκίνησε το 2019, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου εναέριας κυκλοφορίας μεγάλων drone.

Ο γενικός στόχος του έργου είναι η μεταφορά επιβατών και βαρέων φορτίων από το ένα μέρος στο άλλο με τη χρήση drones και η αποσυμφόρηση των πολυσύχναστων δρόμων του Ισραήλ, καθώς και η πιο αποτελεσματική παροχή εμπορικών και δημόσιων υπηρεσιών.

Η πρωτοβουλία είναι μια συνεργασία μεταξύ κυβερνητικών φορέων με επικεφαλής το Υπουργείο Μεταφορών, την Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας, την Ayalon Highways Ltd. και την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ισραήλ (CAAI).

Ως μέρος της δεύτερης φάσης του έργου, 11 εταιρείες χειρισμού και παράδοσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών συμμετείχαν σε δοκιμές και πειραματικές πτήσεις σε όλο το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές πτήσεις αυτόνομου ηλεκτρικού αεροσκάφους κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) με δυνατότητες κάλυψης μεγάλων αποστάσεων σε διαχειριζόμενο αστικό εναέριο χώρο που μεταφέρει βαριά φορτία και μελλοντικά ίσως και επιβάτες.

Η startup με έδρα την Pardes Hanna που ονομάζεται AIR πέταξε το αμιγώς ηλεκτρικό διθέσιο eVTOL AIR ONE, το οποίο μπορεί να μεταφέρει συνολικό ωφέλιμο φορτίο έως 220 κιλά σε απόσταση έως και 160 χιλιομέτρων. Διαθέτει πτυσσόμενα φτερά για εύκολη στάθμευση, μπορεί να απογειωθεί ή να προσγειωθεί σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια και είναι κατάλληλο ως καθημερινή εναλλακτική λύση για μικρές αποστάσεις εναέριας μετακίνησης.

Επίσης, η Dronery, θυγατρική της ισραηλινής εταιρείας διαχείρισης στόλου drone “Cando Drones”, πραγματοποίησε για πρώτη φορά πτήσεις επίδειξης του κινεζικού διθέσιου αεροταξί drone Ehang, το οποίο αναπτύσσεται για τη μεταφορά επιβατών από ισραηλινούς αερομεταφορείς.

Το πλήρως αυτόνομο αεροσκάφος EH216-S μπορεί να μεταφέρει συνολικά έως και 220 κιλά πετώντας σε απόσταση 30 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας ένα «έξυπνο» σύστημα εντολών και ελέγχου.

Άλλες ισραηλινές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο INDI είναι η Airwayz Drones, ένας πάροχος συστημάτων βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη για την έξυπνη διαχείριση στόλων drones, η High Lander, ένας προγραμματιστής συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας χωρίς πλήρωμα (UTM) για drones και η Robotican, μια εταιρεία ανάπτυξης κινητών αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων εδάφους και αέρα.

Για την ασφαλή ανάπτυξη και παρακολούθηση εκατοντάδων drones που θα κυκλοφορούν στον ίδιο εναέριο χώρο με επιβατικά αεροσκάφη, η πρωτοβουλία INDI.

Eργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός «συστήματος διαχείρισης εναέριων διαδρομών στον ουρανό του Ισραήλ». Το σύστημα θα επιτρέπει σε διαφορετικούς τύπους drones να πετούν ταυτόχρονα για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, του εμπορίου, της ασφάλειας και στο μέλλον της μεταφοράς επιβατών.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το έργο INDI λειτουργεί μαζί με πρόσθετους φορείς, όπως η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, Israel Airports Authority Ltd. και οι τοπικοί δήμοι.

Ο εναέριος χώρος του Ισραήλ είναι από τους πιο αυστηρά ελεγχόμενους και πιο πολυσύχναστους σε σχέση με το μέγεθος της χώρας. Έχει πολλά εισερχόμενα και εξερχόμενα αεροσκάφη και ταυτόχρονα, υπάρχει έντονη στρατιωτική αεροπορική παρουσία, με αεροπλάνα και ελικόπτερα εν κινήσει τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην ενεργό υπηρεσία.

Τα επόμενα δύο χρόνια, οι συμμετέχουσες εταιρείες εκμετάλλευσης drone στην πρωτοβουλία INDI θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν πτήσεις σε όλη τη χώρα για μία εβδομάδα κάθε μήνα.

Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται σε ελεγχόμενο εναέριο χώρο, σε όλο το Ισραήλ καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις έως και 150 χιλιομέτρων, ενώ θα μεταφέρουν βαρύτερα ωφέλιμα φορτία, συμπεριλαμβανομένων, στο μέλλον και ανθρώπων.

Δείτε το video:

Times of Israel