Το μακροχρόνιο τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας της μνήμης, λέει νέα έρευνα.
Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας συμφωνούν ότι η άσκηση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υγιή γήρανση. Είτε πρόκειται για περπάτημα, προπόνηση αντίστασης ή τρέξιμο, η επαρκής σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης, στη βελτίωση της ισορροπίας και στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μία συνεδρία άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη. Ωστόσο, οι υποκείμενοι μηχανισμοί πίσω από τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας που ενισχύουν τον εγκέφαλο παραμένουν ασαφείς.
Τώρα, μια νέα μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο eNeuro διαπίστωσε ότι το τρέξιμο που ξεκινά από την ενηλικίωση και συνεχίζεται μέχρι τη μέση ηλικία μπορεί να διατηρήσει τη συνδεσιμότητα στους νευρώνες που δημιουργήθηκαν στην ενήλικη ζωή και είναι σημαντικοί για τη λειτουργία της μνήμης κατά τη γήρανση.
Η μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη, το τρέξιμο αυξάνει τον αριθμό των νευρώνων που δημιουργούνται στην ενηλικίωση στην οδοντωτή έλικα (DG) του ιππόκαμπου των τρωκτικών, βελτιώνοντας τη συναπτική πλαστικότητα και τη λειτουργία της μνήμης.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ήθελαν να διαπιστώσουν αν αυτοί οι νευρώνες παραμένουν πλήρως συνδεδεμένοι κατά τη διάρκεια της γήρανσης και αν το μακροχρόνιο τρέξιμο επηρεάζει τη συνδεσιμότητά τους.
Για να το διερευνήσει περαιτέρω, η ομάδα σημάδεψε αυτούς τους νευρώνες σε αρσενικά ποντίκια ηλικίας δύο μηνών που έτρεχαν και κάθονταν. Στη συνέχεια, περισσότερο από έξι μήνες αργότερα, η ομάδα εντόπισε τους νευρώνες και εντόπισε και ποσοτικοποίησε τις συνδέσεις τους εντός του ιππόκαμπου και των υποφλοιωδών περιοχών.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το μακροχρόνιο τρέξιμο αύξησε την είσοδο από τους ενδονευρώνες του ιππόκαμπου. Επιπλέον, το τρέξιμο απέτρεψε την απώλεια των νευρώνων σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συγκυριακή και τη χωρική μνήμη.
Οι παρατηρήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι το μακροχρόνιο τρέξιμο διατηρεί τη σύνδεση νευρώνων που δημιουργούνται στον εγκέφαλο κατά την πρώιμη ενηλικίωση και αποτρέπει την απώλειά τους, διατηρώντας ενδεχομένως τη λειτουργία της μνήμης κατά τη γήρανση.
Παρόλο που η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, η συγγραφέας Carmen Vivar, Ph.D., αναφέρει: «Η μελέτη μας παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς η άσκηση, που ξεκινά από τη νεαρή ενηλικίωση και συνεχίζεται σε όλη τη μέση ηλικία, βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας της μνήμης κατά τη γήρανση, τονίζοντας τη σημασία της στην καθημερινή ζωή».