Δροσερές βουτιές στα γλυκά νερά της λίμνης από ντόπιους και τουρίστες

Χαλάρωση στην Πλάζ και βουτιές στα πεντακάθαρα νερά της λίμνης. Κανείς δε θα το πίστευε, πως η λίμνη Ορεστιάδας, γνωστή σε όλους ως λίμνη Καστοριάς, θα ήταν top τουριστικός προορισμός, εν μέσω των θερινών μηνών, που πέρα από την κωπηλασία, το σκι και την ιστιοπλοΐα, θα ενδεικνύονταν και για ηλιοθεραπεία και μακροβούτια. «Το συνηθίζαμε κυρίως όταν είμασταν παιδιά, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται σε κάποια σημεία της λίμνης οργανωμένα», θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος τουρισμού Καστοριάς, Αθανάσιος Ρήμος.

«Η λίμνη είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ η Πλάζ», συγκεκριμένη περιοχή της λίμνης που ενδείκνυται για μπάνιο, όπως λέει ο κ. Ρήμος «είναι στρωμένη και με μικρά χαλίκια». Το βάθος της λίμνης κυμαίνεται από 1,5 μέχρι και 12 μέτρα, με τη μέση θερμοκρασία της, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, να θεωρείται καλή για κολύμπι. Γνωστός προορισμός αναζωογονητικής απόδρασης, η λίμνη Καστοριάς έχει διεθνή φήμη από τους αγώνες αθλητικής κωπηλασίας που διεξάγονται σε αυτή, ενώ οι λουόμενοι μπορούν να απολαύσουν τα ήρεμα νερά της με θαλάσσιο ποδήλατο, κανό καγιάκ, αλλά και να περιηγηθούν στη μεγάλη της έκταση και τα ειδυλλιακά της τοπία, με το καραβάκι «ΟΛΥΜΠΙΑ». Η λίμνη Καστοριάς, που είναι η 11η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, είναι ένας πλούσιος υδροβιότοπος, ενώ την ευθύνη της περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης της, την έχει η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

«Στη λίμνη Καστοριάς πραγματοποιούνται επίσης εκδρομές, μικρές κρουαζιέρες και άλλες περιπατητικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες για να ανακαλύψει κανείς τη φυσική κληρονομιά των υδάτινων συστημάτων.

Κωπηλασία, πικνίκ σε βάρκες, εξερευνήσεις και παρατήρηση πουλιών είναι μόνο κάποιες από τις συναφείς και συγκριτικές δραστηριότητες που μπορούν να προκύψουν. Κανό, θαλάσσιο ποδήλατο, ψάρεμα, καθώς και πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού, αποτελούν δημοφιλείς επιλογές παραλίμνιων και ορεινών δραστηριοτήτων που μπορούν να προσδώσουν ταυτόχρονα μια δυναμική αίσθηση wellness, αλλά και βιωματικής περιπέτειας.

Επιπλέον η πόλη της Καστοριάς έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να βρίσκεται στο μέσον της λεκάνης των λιμνών. Οι Πρέσπες, η λίμνη της Οχρίδας και των Ιωαννίνων, η Βεγορίτιδα, η Χειμαδίτιδα και η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, όλες βρίσκονται σε απόσταση περίπου μίας ώρας και προσφέρουν ένα μοναδικό πλούτο ορνιθοπανίδας, ενώ αποτελούν σημαντικούς προορισμούς bird watching και παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης άλλων λιμναίων δραστηριοτήτων. Έγκειται η δημιουργία διεθνώς αναγνωρισμένου κοινού λιμναίου brand με δραστηριότητες σε διαφορετικές λίμνες και δημιουργία κοινών πακέτων αποδράσεων», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Καστορίας.

Πέραν όλων αυτών των δραστηριοτήτων τα τελευταία καλοκαίρια, το μπάνιο στη λίμνη Καστοριάς, θεωρείται κορωνίδα των προτιμήσεων των ντόπιων, αλλά και των τουριστών που «βουτάνε» με κάθε ευκαιρία.

«Πρόκειται για μία ξεχωριστή εμπειρία, που δεν ελλοχεύει κανέναν κίνδυνο, αρκεί να ξέρεις να κολυμπάς», καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Καστοριάς, Αθανάσιος Ρήμος.

Γεγονός πάντως είναι πως πέρα από τις δροσιστικές βουτιές, ακόμη και δίπλα στους λευκούς κύκνους που κολυμπούν αμέριμνοι, παράκτια της λίμνης στήνονται και υπαίθρια «τσιμπούσια», ενώ την τιμητική τους έχουν τα παραλίμνια ταβερνάκια που προφέρουν χίλιες δυο τοπικές λιχουδιές με φρέσκα ψαράκια, κάνοντας την εμπειρία των επισκεπτών αξέχαστη και διεκδικώντας έτσι, επάξια, μία υψηλή θέση προτιμήσεως τουριστικού προορισμού, που ανταγωνίζεται ακόμη και πολλές από τις ειδυλλιακές ακτές της χώρας.

Άννυ Ταπάσκου – ΑΠΕ ΜΠΕ

φωτογραφίες αρχείου