Είναι η απόλυτη λιχουδιά του καλοκαιριού, δροσερό και λαχταριστό, χωρίς όμως να του λείπουν τα λιπαρά, η ζάχαρη και οι θερμίδες. Πώς, λοιπόν, θα το απολαύσετε χωρίς να επιβαρυνθείτε;
Το διατροφικό προφίλ ενός παγωτού, όπως είναι ευνόητο, εξαρτάται από το είδος του, από τη γεύση του, το brand του κ.ο.κ. Κατά μέσο όρο, μισό φλιτζάνι κλασικό παγωτό βανίλια φτάνει τις 140 θερμίδες, τα 7 γραμμάρια λίπους, τα 30mg χοληστερόλης, τα 17 γραμμάρια υδατανθράκων και τα 14 γραμμάρια ζάχαρης. Όταν η βανίλια είναι χωρίς ζάχαρη, οι θερμίδες φτάνουν τις 115, η χοληστερόλη τα 18mg, τα λιπαρά τα 5 mg, η πρωτεΐνη τα 3 γραμμάρια, ενώ οι συνολικοί υδατάνθρακες είναι περίπου στα 15 γραμμάρια και η ζάχαρη στα 4 γραμμάρια. Ένα παγωτό βανίλια με χαμηλά λιπαρά μπορεί να φτάνει τις 130 θερμίδες, και τα 2,5 γραμμάρια λιπαρά, με 13 γραμμάρια ζάχαρη, ενώ η Premium έκδοση συνήθως έχει ανεβασμένες, θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, δίνοντας ένα πιο λαχταριστό, αλλά και πιο επιβαρυντικό αποτέλεσμα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη ή με μειωμένα λιπαρά, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν διαφέρουν σημαντικά από την κλασική επιλογή, παρ’ όλο που προωθούνται ως πιο υγιεινά. Αν, μάλιστα, δεν περιέχουν ζάχαρη, συνήθως περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που μπορεί να προκαλούν πεπτικά προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.
Στην αντίπερα όχθη, τα καλά για τους λάτρεις του παγωτού είναι ότι οι περισσότερες επιλογές είναι πλούσιες σε φώσφορο και ασβέστιο, παρέχοντάς μας περίπου το 6-10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ανά μερίδα μισού φλιτζανιού. Και τα δύο αυτά μέταλλα είναι άκρως σημαντικά για τη λειτουργία των μυών και τη σκελετική υγεία. Το περιεχόμενό τους, ωστόσο, σε λιπαρά και ζάχαρη, αντισταθμίζει τα οφέλη.
Ζάχαρη
Το ότι το παγωτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν είναι κάτι νέο. Πολλά είδη περιέχουν 12 με 24 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης σε μόλις μισό φλιτζάνι μερίδας και αν σκεφτούμε ότι μια διατροφή 2000 θερμίδων την ημέρα πρέπει να μην ξεπερνά τα 50 γραμμάρια ζάχαρης, το παγωτό καλύπτει μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας.
Χαμηλή θρεπτική αξία
Το αγαπημένο μας παγωτό δυστυχώς είναι πλούσιο σε θερμίδες, αλλά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, πέρα από το ασβέστιο και τον φώσφορο που αναφέραμε και προηγουμένως. Αν το καταναλώνετε περιστασιακά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν, όμως, το προτιμάτε συχνά αντί για φρούτα, λαχανικά και άλλες θρεπτικές τροφές, τότε μπορεί να οδηγηθείτε σε έλλειψη βιταμινών και μετάλλων και αύξηση του βάρους σας.
Πρόσθετα συστατικά
Πολλά παγωτά αποτελούν προϊόντα υψηλής επεξεργασίας και περιλαμβάνουν συστατικά όπως τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα, με ορισμένα από αυτά να έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών έχει ήδη απαγορεύσει διάφορες τεχνητές γεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της βενζοφαινόνης, λόγω του συσχετισμού τους με καρκίνο σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα. Ακόμη, τα επεξεργασμένα παγωτά έχουν συχνά τεχνητές χρωστικές που αν και είναι εγκεκριμένες, έχουν σχετιστεί σύμφωνα με έρευνες με υπερδραστηριότητα και θέματα συμπεριφοράς σε παιδιά.
Συχνά στο παγωτό βρίσκουμε και guar gum που χρησιμοποιείται για να το κάνει πιο παχύρρευστο και με υφή, αλλά έχει σχετιστεί με ήπιες παρενέργειες όπως φούσκωμα, αέρια και κράμπες. Ακόμη, η καραγενάνη που επίσης βρίσκεται σε παγωτά, μπορεί να προωθεί την εντερική φλεγμονή.
Το κλειδί, λοιπόν, στην απόλαυση του παγωτού είναι το μέτρο και οι σωστές επιλογές. Προτιμήστε χύμα φρέσκα παγωτά, χειροποίητα και σε μικρές ποσότητες, τα οποία παρασκευάζονται με φυσικά φρούτα και χρωστικές, και αποφύγετε τα συσκευασμένα γλυκίσματα ψυγείου. Αν αγοράσετε συσκευασμένο παγωτό, κοιτάτε πάντα τις ετικέτες για θερμίδες, λιπαρά και περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αν έχετε… μεράκι, φτιάξτε το δικό σας παγωτό.
Πάρτε δύο ώριμες μπανάνες, καθαρίστε τες, κόψτε τες σε κομμάτια και βάλτε τες στην κατάψυξη. Αφού καταψυχθούν, χτυπήστε τες στο μπλέντερ με 4 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου, καρύδας ή αγελαδινό, μέχρι να έχετε κρεμώδες αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί προσθέστε κι άλλο γάλα και πασπαλίστε με ξηρούς καρπούς ή μαύρη σοκολάτα.