Ραγδαίες εξελίξεις στην Ρωσία – Εμφύλιος Wagner – Πούτιν, παίρνουν θέσεις μάχης στο Ροστόφ

Επελαύνουν οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν σε Ροστόφ και άλλες ρωσικές πόλεις – Τη σύλληψή του ζήτησε ο Πούτιν που δίνει έκτακτο διάγγελμα – Αντιτρομοκρατικός νόμος στη Μόσχα

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία, με τον στρατό της Wagner να έχει καταλάβειτην πόλη Ροστόφ και, κατά πληροοφίες, και την Βορόνεζ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Παράληλλα, κηρύχθηκε αντιτρομοκρατικό καθεστώς σε ολόκληρη τη Μόσχα, ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα στον ρωσικό λαό.

Ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner και επιστήθιος φίλος του Ρώσου Προέδρου μέχρι πρόσφατα, Γεβγκένι Πριγκόζιν «κήρυξε πόλεμο» στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας, θέτοντας τη σε τροχιά εσωτερικής αποσταθεροποίησης. Αιτία ο ισχυρισμός του ολιγάρχη της Wagner ότι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών του, ζητώντας αντίποινα.

Άντρες της Βάγκνερ με επικεφαλής τον Πριγκόζιν βρίσκονται ήδη στο Ροστόφ από τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν ήδη καταλάβει το στρατιωτικό κυβερνείο και το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της ρωσικής πόλης. Παράλληλα, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης, επιτρέποντας ωστόσο στα αεροσκάφη που προορίζονται για το πεδίο της Ουκρανίας, να αναχωρήσουν.

Στο πρωινό του μήνυμά, ο Πριγκόζιν δήλωσε μεταξύ άλλων πως «όταν φτάσαμε εδώ, διαπιστώσαμε νέα πράγματα. Έχουν χαθεί πάρα πολλά εδάφη, ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί, είναι 3 με 4 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που μας δίνουν. Ο Γκερασίμοφ το έβαλε στα πόδια όταν μας είδε να πλησιάζουμε στο Ροστόφ. Οι μάχες λαμβάνουν χώρα σε εκείνα τα μέρη όπου η στρατιωτική ηγεσία δίνει ψευδείς πληροφορίες στους μαχητές και ως εκ τούτου σημειώνονται αψιμαχίες. Όταν οι στρατιώτες μας συναντούν, από την Εθνική Φρουρά και την αστυνομία, κουνάνε τα χέρια τους χαρούμενα και πολλοί από αυτούς λένε: “Θέλουμε να πάμε μαζί σας”. Υπάρχουν ήδη 60-70 άτομα που έχουν έρθει μαζί μας, αν και έχουμε διανύσει ακόμη μικρή απόσταση. Νομίζω ότι ο μισός στρατός είναι έτοιμος να έρθει μαζί μας».

Σε ισχύ έκτακτο αντιτρομοκρατικό καθεστώς σε Μόσχα και Βορόνεζ

Η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την ευρύτερη περιοχή της, εν μέσω ανταρσίας από την μισθοφορική οργάνωση Wagner, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Παράλληλα, ακυρώθηκαν όλα τα μεγάλα events στη ρωσική πρωτεύουσα.

Διάγγελμα Πούτιν: Είναι προδοσία, πισώπλατο μαχαίρωμα – Όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν

«Η Ρωσία δίνει την πιο σκληρή μάχη για το μέλλον της – Όλη η Δύση είναι εναντίον μας» ανέφερε στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος

https://twitter.com/i/status/1672501892415471616

Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν ανέφερε:

«Απευθύνομαι στους πολίτες της Ρωσίας, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των ειδικών υπηρεσιών, στους στρατιώτες και τους διοικητές που πολεμούν τώρα στις θέσεις μάχης τους, αποκρούοντας τις εχθρικές επιθέσεις – το κάνουν με ηρωικό τρόπο. Σήμερα μίλησα για άλλη μια φορά με τους διοικητές όλων των κατευθύνσεων. Απευθύνομαι επίσης σε όσους παρασύρθηκαν σε μια εγκληματική περιπέτεια με δόλο ή απειλές, προχωρώντας σε ένα σοβαρό έγκλημα – μια ένοπλη εξέγερση»

«Η Ρωσία δίνει την πιο σκληρή μάχη για το μέλλον της, όλος ο μηχανισμός της Δύσης είναι εναντίον μας. Η Ρωσία θα αμυνθεί, πρόκειται για προδοσία, για πισώπλατο μαχαίρωμα και αναφέρομαι στην προσπάθεια να διχαστεί η κοινωνία μας».

«Η κατάσταση στο Ροστόφ είναι δύσκολη, οι άντρες του ρωσικού στρατού έχουν λάβει εντολή να εξουδετερώσουν τους επαναστάτες»

«Οποιαδήποτε εσωτερική διαμάχη πρέπει να τερματιστεί, στη διάρκεια της επιχείρησης στην Ουκρανία»

«Όσοι είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, θα τιμωρηθούν. Θα βρεθούν ενώπιον του νόμου και του λαού της Ρωσίας»

«Πιστεύω ότι θα διατηρήσουμε και θα υπερασπιστούμε ό,τι είναι αγαπητό και ιερό για εμάς. Μαζί με τη μητέρα πατρίδα μας, θα ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία και θα γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και την κρατική μας υπόσταση από κάθε απειλή, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής προδοσίας, και αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι η προδοσία»

«Η κατάσταση στο Ροστόφ παραμένει δύσκολη, η δουλειά των κυβερνητικών οργάνων έχει μπλοκαριστεί, αλλά θα κάνουμε τα απαιτούμενα βήματα για να σταθεροποιηθεί»