Ένας γάμος μπορεί να έχει σημαντικά (παράπλευρα) οφέλη για την υγεία, που κάποιοι όμως απολαμβάνουν περισσότερο
Αν εκείνος ή εκείνη σας έκανε πρόταση γάμου και σκέφτεστε ακόμα την απάντηση, ίσως πείτε ευκολότερα το «ναι» αν μάθετε ότι ο γάμος θα γίνει με τις… ευλογίες της επιστήμης. Είναι πολλά τα οφέλη που εξασφαλίζει ο έγγαμος βίος για σωματική και ψυχική υγεία, και έχουν ενδιαφέρον όσα καταγράφουν σε άρθρο τους οι καθηγήτριες Libby Richards, Melissa Franks και Rosie Shrout από το Τμήμα Νοσηλευτικής και το Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Purdue, διευκρινίζοντας πάντα πως είναι οι καλές συνήθειες που προάγει η συντροφικότητα που τα προσφέρει και όχι ακριβώς η ένωση με γάμο.
Δεν είναι πρώτη φορά που το ερευνητικό ενδιαφέρον στρέφεται στην επίδραση του γάμου στον άνθρωπο αλλά και τη σύνδεσή του με την υγεία. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα ευκατάστατα και με καλύτερη υγεία θα παντρευτούν και μάλιστα με συντρόφους που η υγεία και η οικονομική τους επιφάνεια ξεπερνούν τον μέσο όρο, ενώ για όσους μειονεκτούν τόσο σε υγεία όσο και στα οικονομικά είναι πιθανότερο να μείνουν στο «ράφι». Άλλες πάλι έχουν συνδέσει τον έγγαμο βίο με πιο δραστήρια κοινωνική ζωή και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της υγείας όπως μικρότερος κίνδυνος υπέρτασης και θανάτου, αλλά και οφέλη για την υγεία όπως καλύτερος έλεγχος της φλεγμονής. Εντούτοις όμως, με αφορμή το παράδειγμα της φλεγμονής και το πλεονέκτημα που δεν εντοπίζεται εξίσου στις γυναίκες, οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία του φύλου για την αποκόμιση οφελών από τη σχέση.
Ποιοι κερδίζουν (περισσότερα) και ποιοι χάνουν
Δύο περίπου επιπλέον χρόνια ζωής εξασφαλίζει ο γάμος σε άνδρες και γυναίκες χάρη στις καλές συνήθειες που συχνά θα βοηθήσει ο σύντροφος με πιο υγιεινό τρόπο ζωής να υιοθετήσει και ο άλλος όπως σωστότερη διατροφή ή ελάττωση του καπνίσματος και αλκοόλ. Φαίνεται όμως πως η θετική επιρροή που έχουν οι γυναίκες στους άνδρες δεν συμβαίνει με την ίδια ένταση -ή απουσιάζει πλήρως- και αντιστρόφως.