Δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης και δεν ισχύουν τα παλιά ψηφοδέλτια – Στις 19:00 τα exit poll – Πότε θα έχουμε σαφή εικόνα για τη σύνθεση της νέας Βουλής
Το κρισιμότερο δωδεκάωρο διέρχεται η χώρα καθώς οι κάλπες των εθνικών εκλογών θα κρίνουν εάν η χώρα μετά από δύο αναμετρήσεις και σχεδόν 30 ημέρες ακυβερνησίας θα αποκτήσει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση ή αν θα μπει σε απρόβλεπτες εθνικές περιπέτειες.
Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα ενώ υπάρχουν δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου που οφείλουν να γνωρίζουν οι εκλογείς:
-στην σημερινή διαδικασία δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης στους υποψηφίους καθώς οι εκλογές γίνονται με λίστα
-στα εκλογικά τμήματα θα δοθούν νέα ψηφοδέλτια καθώς τα παλιά του Μαΐου έχουν αποσυρθεί και θεωρούνται ΑΚΥΡΑ
Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες. Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.
Οι εκλογείς θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους, ακόμα κι αν έχει λήξει. Εναλλακτικά δεκτό είναι κάθε έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως άδεια οδήγησης και ατομικό βιβλιάριο υγείας. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr
Τι ισχύει για όσους δεν πάνε να ψηφίσουν και ποιοι εξαιρούνται
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος.
Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.
Από την ανωτέρω υποχρέωση, εξαιρούνται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
- α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
- β) Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
- γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).
Ενισχυμένη αναλογική
Επιπρόσθετη διαφοροποίηση σε σχέση με την αναμέτρηση του Μαϊου είναι ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που εισάγει το κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Ειδικότερα, το πρώτο κόμμα παίρνει αυτομάτως 20 επιπλέον έδρες εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 25% ενώ για κάθε μισή μονάδα επιπλέον λαμβάνει έξτρα μια ακόμα έδρα. Αυτό σημαίνει ότι για να καρπωθεί το σύνολο των 50 εδρών – μπόνους πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40%. Εάν οι εκλογές του Μαϊου διεξάγονταν με το συγκεκριμένο σύστημα σήμερα θα υπήρχε ήδη σταθερή κυβέρνηση. Πλέον, η Νέα Δημοκρατία καλείται να πιάσει για δεύτερη φορά τα ποσοστά που πέτυχε πριν από περίπου έναν μήνα καθώς το αποτέλεσμα του Μαΐου δεν προσμετράται σε αυτό του Ιουνίου. Όπως έχει υπογραμμίσει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης «η κάλπη του Ιουνίου είναι άδεια και όλα ξεκινούν από την αρχή».
Αυτοδυναμία ή νέες εκλογές
Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δύο είναι οι κεντρικές απαντήσεις που καλούνται να δώσουν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου: αν η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία καθώς επίσης και ποια μικρά κόμματα από την δεξιά και αριστερή πολυκατοικία θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Πιθανότατα, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει περίπου στις 8 με 8:30 το βράδυ της Κυριακής όταν και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα δώσουν την πρώτη εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος ενώ περί τις 10 το βράδυ θα γνωρίζουμε με ασφάλεια εάν η χώρα θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση ή θα προκύψει ανάγκη τρίτης προσφυγής στις κάλπες τον Αύγουστο. Πάντως, το σύνολο των μετρήσεων εμφανίζουν την Νέα Δημοκρατία να μην πέφτει κάτω απο το 40% που πήρε τον περασμένο Μάιο που σημαίνει ότι η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται ακόμα και με επτακομματική βουλή.
Επόμενη ημέρα
Εάν, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα δώσει στο πρώτο κόμμα τουλάχιστον 151 βουλευτικές έδρες τότε θα ξεκινήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες ορκωμοσίας του νέου πρωθυπουργού και σχηματισμού κυβέρνησης. Στις 3 Ιουλίου θα συγκληθεί η νέα Βουλή για την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή προεδρείου ενώ τις επόμενες ημέρες και εντός του Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν και τα πρώτα νομοσχέδια. Στην περίπτωση ωστόσο που δεν εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία και με δεδομένο ότι ο κ Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ δεν πρόκειται να συνεργαστεί τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε διαδικασία ανάλογη με αυτή που πυροδότησε το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και σε τρίτες εκλογές τον Αύγουστο.
Το σενάριο της παράτασης του καθεστώτος ακυβερνησίας μπορεί να μην μοιάζει πιθανό σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι όμως απόλυτα υπαρκτό καθώς τα ποσοστά διαμορφώνονται από την ψήφο των πολιτών και όχι τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων.