Πώς να μάθετε στο σκύλο σας να κολυμπάει

Tο κολύμπι με το κατοικίδιό μας είναι από τα πιο ευχάριστα και χαλαρωτικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αυτή την εποχή.

Και ενώ κάποια σκυλιά γνωρίζουν να κολυμπούν και τρέχουν να μπουν μέσα στη θάλασσα όταν τη βλέπουν, κάποια άλλα είναι λιγότερο τολμηρά και διστάζουν. Επομένως θα πρέπει να τα βοηθήσετε εσείς ώστε να νιώσουν άνετα με το νερό σιγά σιγά και πάντα με τους δικούς τους χρόνους, χωρίς πίεση και μάλωμα.

Πριν διδάξετε στο σκύλο σας κολύμπι, θα πρέπει να ακολουθήσετε τρεις συμβουλές:

Ξεκινήστε με μια παιδική πισίνα

Μια καλή ιδέα είναι να αγοράσετε μια παιδική πισίνα και να έχει εκεί ο σκύλος σας την πρώτη του κολυμβητική εμπειρία. Οι παιδικές πισίνες είναι οικονομικές και αποτελούν το καλύτερο μέσο για να αγαπήσει ο σκύλος μας το νερό και να θέλει να μπαίνει μέσα του. Έχετε στο νου σας ότι σε καμιά περίπτωση δεν τον μαλώνουμε, δεν τον φωνάζουμε και δεν προσπαθούμε να τον βάλουμε μέσα με το ζόρι. Γιατί θα καταφέρουμε ακριβώς το αντίθετο.

Δεν ξεχνάτε το σωσίβιο

Μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο, όπως παράδειγμα, στα ηλικιωμένα σκυλιά, σε αυτά που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, στα υπέρβαρα ή στα κουρασμένα. Φοράμε πάντα σωσίβιο επίσης αν χρειαστεί να κάνουμε μια βόλτα με βάρκα. Σημαντικό είναι το μέγεθος στο σωσίβιο, το οποίο πρέπει να είναι το σωστό. Αν δεν βρείτε σε κάποιο κατάστημα το ακριβές μέγεθος, αναζητήστε το σε άλλο. Μην κάνετε αυτό που κάνουν κάποιοι κηδεμόνες, οι οποίοι, προκειμένου να πάρουν, αγοράζουν κάποιο που έχει «περίπου» το μέγεθος που χρειάζεται το ζώο τους. Εδώ πρόκειται για την ασφάλειά του και δεν πρέπει να παίζουμε με αυτή.

Προχωράτε αργά

Το κλειδί για να μάθει ο σκύλος σας να απολαμβάνει το κολύμπι και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο νερό είναι να προχωρήσετε αργά και να βεβαιωθείτε ότι το διασκεδάζει. Μην τον πιέζετε να μπαίνει σε βαθύτερα νερά από αυτά που νιώθει άνετα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φόβο για το κολύμπι.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Προχωρήστε με το ρυθμό του σκύλου σας, αφήνοντάς τον να εξερευνήσει και να παίξει στην άκρη του νερού, μπαίνοντας στο νερό όταν νιώθει άνετα.
Βήμα 2: Καθώς ο σκύλος σας παίζει, ενθαρρύνετέ τον να μπαίνει σιγά-σιγά όλο και πιο βαθιά στο νερό. Εάν σας φαίνεται επιφυλακτικός ή δεν αισθάνεται άνετα, ενθαρρύνετέ τον να επιστρέψει στα πιο ρηχά μέχρι να χαλαρώσει και να είναι έτοιμος και πάλι.
Βήμα 3: Συνεχίστε να τον ενθαρρύνετε να μπαίνει σταδιακά όλο και σε πιο βαθιά νερά, μιλώντας του όμορφα και επαινώντας τον. Μπορείτε να προμηθευτείτε και διάφορα ασφαλή για το νερό παιχνίδια για να τον ενθαρρύνετε να παραμείνει και να παίξει στο νερό.
Βήμα 4: Χρησιμοποιήστε λιχουδιές και παιχνίδια για να δελεάσετε το σκύλο σας να επιστρέψει στο σημείο όπου μπορεί να βγει από το νερό. Αυτό του δείχνει πώς να βγαίνει με ασφάλεια.
Βήμα 5: Παραμείνετε κοντά του κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Αν ο σκύλος σας φαίνεται να ανησυχεί, ενθαρρύνετέ τον να επιστρέψει σε μια περιοχή αρκετά ρηχή για να μπορεί να σταθεί.

Συμβουλή: Μην αγνοήσετε το κρύο νερό. Οι σκύλοι δεν μπορούν να μας πουν αν το νερό της θάλασσας είναι ζεστό ή κρύο. Αν ο σκύλος σας έχει αρθρίτιδα, μπορεί το κρύο νερό να επιδεινώσει την κατάστασή του. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, για αυτό καλύτερα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως τα σκυλιά μπορούν να πάθουν υποθερμία, όπως και εμείς. Εάν κολυμπάτε μαζί με το σκύλο σας – φθινόπωρο, χειμώνα – και αρχίζετε να κρυώνετε, καλό είναι να βγείτε και οι δύο από το νερό.

topetmou