Δεν θα πιστεύετε τον λόγο…
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, ωστόσο ένα «αθώο» -φαινομενικά- σκάσιμο ελαστικού μπορεί να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες οικονομικές απώλειες, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
Κι όλα αυτά, χωρίς εμείς να το πάρουμε χαμπάρι…
Όμως, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ένα σκασμένο ελαστικό είναι κάτι που μπορεί να τύχει σε οποιονδήποτε οδηγό ανεξάρτητα από την ηλικία του ελαστικού, τον δρόμο που οδηγεί αλλά και την εμπειρία του πίσω από το τιμόνι.
Το σκασμένο ελαστικό φέρνει μαζί του και ένα συγκεκριμένο «πρωτόκολλο» που θα πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός είτε αν μπορεί να το αντικαταστήσει (ή επισκευάσει) στην άκρη του εκάστοτε δρόμου είτε αν χρειαστεί να καλέσει οδική βοήθεια για να μεταφέρει το όχημά του σε κάποιο βουλκανιζατέρ.
Το εν λόγω πρωτόκολλο θέλει το αυτοκίνητο να σταθμεύει σε ασφαλές σημείο πάνω στο δρόμο για το ίδιο το όχημα και τους επιβαίνοντες του και τον οδηγό του να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμένουν ασφαλείς και οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου, σύμφωνα και με τα όσα λέει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Ειδικά στην περίπτωση που ο οδηγός είναι μόνος του και μπορεί να αλλάξει ή να επισκευάσει το σκασμένο ελαστικό χωρίς να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, υπάρχουν και δύο ακόμη πράγματα που πρέπει να κάνει ώστε να διασφαλίσει την προσωπική του περιουσία που βρίσκεται εντός του αυτοκινήτου.
Γιατί πρέπει να κλείνεις οπωσδήποτε το ραδιόφωνο και τα παράθυρα του αυτοκινήτου
Το πρώτο είναι να κλείσει τα παράθυρα του αυτοκινήτου και το δεύτερο είναι να χαμηλώσει ή να απενεργοποιήσει εντελώς το ραδιόφωνο η οποιοδήποτε άλλο μέσο αναπαράγει μουσική στην καμπίνα.
Ακόμη καλύτερα, ενώ ο οδηγός βρίσκεται εκτός αυτοκινήτου καλό είναι να έχει αφαιρέσει και τα κλειδιά και να το έχει κλειδώσει.
Ο λόγος για αυτή την «ισχυρή σύσταση» προς όλους τους οδηγούς που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου με σκασμένο λάστιχο, σύμφωνα με το Car and Motor, είναι οι επιτήδειοι που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την περίσταση και να βάλουν χέρι σε πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται εντός της καμπίνας, όπως για παράδειγμα το κινητό και το πορτοφόλι του.
Το σενάριο ίσως να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά είναι υπαρκτό, ειδικά αν το σκασμένο ελαστικό συμβεί σε αστικό περιβάλλον με πολλή κίνηση στους δρόμους.
Οι μακρυχέρηδες εκμεταλλεύονται ειδικά σε αυτή την περίπτωση και την φυσική κάλυψη που προσφέρει ο ήχος από την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων και χρηστών.
Ο παραπάνω ήχος συνδυάζεται με την ένταση του ραδιοφώνου και τους κάνει «αόρατους» στα αυτιά του οδηγού που αλλάζει ή επισκευάζει εκείνη την ώρα το ελαστικό του αυτοκινήτου, ή όταν απομακρύνεται από αυτό για να τοποθετήσει το προειδοποιητικό τρίγωνο, όπως ορίζει ο ΚΟΚ. Έτσι αυτοί μπορούν ανενόχλητοι να περάσουν το χέρι τους από το ανοιχτό παράθυρο και να κάνουν δικό τους ό,τι θεωρούν πολύτιμο, μια διαδικασία που κρατά κυριολεκτικά μερικά δέκατα του δευτερολέπτου.
Γι’ αυτό λοιπόν φροντίστε να βρίσκεστε σε εγρήγορση την επόμενη φορά που θα μείνετε από λάστιχο και να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές ώστε να μην αντιμετωπίσετε ακόμη πιο δυσάρεστες εκπλήξεις.