Ισραηλινοί επιστήμονες που προετοιμάζουν την εκτόξευση του πρώτου διαστημικού σκάφους του Ισραήλ, παρουσίασαν σήμερα μια χρονοκάψουλα που θα σταλεί στη Σελήνη ως “μαρτυρία” για τις μελλοντικές γενιές.
Η χρονοκάψουλα περιέχει τρεις ψηφιακούς δίσκους με χιλιάδες αρχεία. Τοποθετήθηκε μέσα στο διαστημικό σκάφος από τους επιστήμονες, σε μια τελετή που οργανώθηκε στο εργοστάσιο όπου είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες.
Μεταξύ άλλων, τα αρχεία που θα αφεθούν στη Σελήνη περιέχουν παιδικές ζωγραφιές, ισραηλινά σύμβολα, όπως τη σημαία της χώρας, τραγούδια, ισραηλινά τραγούδια και τις αναμνήσεις ενός διασωθέντα του Ολοκαυτώματος.
Ο ισραηλινός οργανισμός SpaceIL ελπίζει ότι η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019, όμως ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Το διαστημικό σκάφος θα σταλεί στη Σελήνη με έναν πύραυλο της εταιρείας SpaceX, ιδιοκτησίας του Αμερικανού επιχειρηματία Ίλον Μασκ. Η εκτόξευση θα γίνει από το Κέιπ Κανάβεραλ και το σκάφος θα χρειαστεί ενάμιση μήνα για να φτάσει στο φεγγάρι.
SpaceIL, IAI to Send Time Capsule on Israel’s Historic Moon Mission https://t.co/EIv9y0ZY0q pic.twitter.com/2qZP0TH7h6
— Sephardic Community (@SephardicC) December 17, 2018
Η αποστολή αυτή στοιχίζει περίπου 84 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από ιδιώτες φιλάνθρωπους. Η SpaceIL συνεργάζεται επίσης με την Israel Aerospace Industries, μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας.
Το διαστημικό σκάφος “βαφτίστηκε” Μπέρεσιτ (“Γένεση” στα εβραϊκά) μετά από δημοσκόπηση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Αν όλα πάνε καλά, δεν θα είναι μόνο το πρώτο ισραηλινό διαστημόπλοιο που θα φτάσει στη Σελήνη αλλά και το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σκάφος που θα καταφέρει κάτι τέτοιο. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν δεδομένα που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς σχηματίστηκε η Σελήνη.
Israeli spacecraft gets special passenger before moon journey |
1 / 2
The general manager of the Israel Aerospace Industries Opher Doron speaks to the media during a… | https://t.co/hiOYYYAGBm pic.twitter.com/Ex3GNewNZN
— Rocketnews (@Rocketnews1) December 17, 2018
Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε το 2010 με αφορμή το βραβείο, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έδινε η εταιρεία Google, το λεγόμενο Lunar XPrize, στους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που θα πρότειναν τρόπους για να γίνουν λιγότερο δαπανηρές οι αποστολές στη Σελήνη. Μολονότι η διορία που έδινε η Google έληξε τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς κανείς να φτάσει στη Σελήνη, η ισραηλινή ομάδα δεσμεύτηκε να προχωρήσει το δικό της σχέδιο.
Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν πήγαν όλα όπως προβλέπονταν, ο συνιδρυτής της SpaceIL, Γιαρίβ Μπας, απάντησε ότι όταν ξεκίνησε το σχέδιο, οι οργανωτές “πίστευαν ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια, ότι ο προϋπολογισμός δεν θα ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια δολάρια και ότι το διαστημικό σκάφος θα ζύγιζε λιγότερο από πέντε κιλά”.
“Και είμαστε τώρα εδώ, οκτώ χρόνια αργότερα, με ένα πρόγραμμα που στοιχίζει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια”, πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ