Γιατί στις γάτες αρέσει να κάθονται μέσα σε κουτιά

Το έχουμε εμπεδώσει πλέον. Οι γάτες είναι από τα πιο μυστήρια ζώα, με συμπεριφορές αλλόκοτες. Που εξηγούνται όμως. Γιατί τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

Κάντε εικόνα τη σκηνή. Μπαίνετε στο σπίτι μετά από ψώνια. Έχετε πάρει ένα υπέροχο κρεβατάκι για τη γατούλα σας. Μαλακό και τέλειο για ξάπλες και αμέτρητες ώρες ύπνου. Το τοποθετείτε εκεί που συνήθως κάθεται και είστε πανευτυχής. Όχι όμως για πολύ. Και ο λόγος; Η κυρία όχι δεν μπήκε στο κρεβατάκι της αλλά πήγε και χώθηκε μέσα σε ένα χαρτόκουτο που θέλατε να πετάξετε. Ένα χαρτόκουτο μικρό που ίσα που χωράει μέσα. Αλλά το απολαμβάνει και ας είναι στριμωγμένη.

Τι κάνουμε τώρα; Τίποτα απολύτως. Και για αυτή την επιλογή της υπάρχει εξήγηση. Δεν είναι ότι σνομπάρει το δώρο που της πήρατε αλλά νιώθει πιο ωραία σε ένα κουτί και πρέπει να το σεβαστείτε. Και φυσικά να μην τη μαλώσετε και να μην τα πετάξετε, ούτε το κρεβατάκι ούτε το κουτί.

Η ασφάλεια πάνω από όλα

Οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά γιατί νιώθουν εκεί μέσα ασφάλεια. Είτε πρόκειται για μια μικρή γατούλα σε ένα μεγάλο κουτί είτε για μια μεγάλη γατούλα που στριμώχνεται σε ένα μικροσκοπικό κουτί, το πράγμα είναι ίδιο.

Το κουτί αυτό παρέχει στη γάτα έναν άνετο χώρο που την κάνει να αισθάνεται ασφαλής και ήρεμη. Αυτό έχει να κάνει με τον καιρό που βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρα της, όπου ένιωθε προστατευμένη και ασφαλής.

Επίσης όταν οι γάτες ζούσαν στην άγρια φύση, πριν γίνουν κατοικίδια, τέτοιοι χώροι σαν τα κουτιά τους παρείχαν ασφάλεια από επιθέσεις μεγαλύτερων ζώων. Οι γάτες μπορούν να κοιμούνται έως και 18-20 ώρες την ημέρα. Έτσι, η αναζήτηση ενός ήρεμου, ήσυχου και κρυφού μέρους θα αύξανε τις πιθανότητές τους για επιβίωση στη φύση.

Παράλληλα καθισμένες εκεί μέσα παραμονεύουν και για το επόμενο θήραμά τους. Όποιοι έχουν περισσότερες από μία γάτες στο σπίτι θα έχουν δει την εξής σκηνή που τους κάνει να σκάνε στα γέλια: Τη μία γάτα να κρύβεται, όπως μπορεί, μέσα στο κουτί και να επιτίθεται-συχνά για παιχνίδι-στην άλλη που θα περάσει από δίπλα. Και εμείς μπορεί να περνάμε και να ξεπηδήσει από μέσα η γάτα και να μας κόψει τη χολή.

Ειδικοί επιστήμονες στη συμπεριφορά ζώων συμφωνούν απόλυτα σε αυτό λέγοντας ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα επίπεδα του στρες του ζώου είναι χαμηλότερα μέσα στο κουτί. Αυτό φαίνεται περισσότερο στα αδέσποτα ή στα ζώα που ζούσαν σε καταφύγιο και υιοθετούνται από ένα σπίτι.

Οι γάτες όμως δεν λατρεύουν μόνο τα κουτιά. Αλλά και οτιδήποτε μπορεί να μοιάζει με αυτά: συρτάρια, σακούλες, βαλίτσες ακόμη και βάζα.

Για αυτό αν και η δική σας θέλει πολύ να κοιμάται σε ένα κουτί, βάλτε το σε μια γωνία και αφήστε την εκεί. Και ξεχάστε το νέο κρεβατάκι που της πήρατε. Αυτά έχει η γατοζωή.

topetmou