Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ποδηλατική διοργάνωση “Brevet Καστοριάς 2023”

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ποδηλατική διοργάνωση “Brevet Καστοριάς 2023”, που έλαβε χώρα το Σάββατο 8 Ιουλίου, για 7η συνεχόμενη χρονιά. Αρωγοί και υποστηρικτές σε αυτή την προσπάθειά ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ο Δ. Καστοριάς και ο Δ. Πρεσπών.

Το φετινό μας “Brevet Καστοριάς 2023”, είναι αφιερωμένο στα “Χωριά της Λήθης” και ως φόρος τιμής, έχει την ονομασία

“Χωριά της Λήθης – Στα Βήματα του Παύλου Μελά”

Ένα ταξίδι στον χρόνο, στην μνήμη και στην ιστορία, ένα ταξίδι στην φύση και στον πολιτισμό.

Ένα οδοιπορικό στα χωριά της Λήθης, εκεί όπου ο χρόνος μπορεί να σταμάτησε, ακόμα και έτσι όμως καθένα από αυτά έχει να διηγηθεί την δική του Ιστορία. Από την Καστοριά στον Κρανιώνα. Από τον Κρανιώνα στον Παύλο Μελά. Από τον Παύλο Μελά στους Ψαράδες, εκεί που απλώνεται επιβλητική η ομορφιά της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας.

Σκοπός και στόχος είναι η ανάδειξη του πολιτισμού, της Ιστορίας του τόπου μας και η προβολή της φυσικής ομορφιάς μέσα από ένα ποδηλατικό ταξίδι. Ελάτε να ποδηλατήσουμε και να ανασύρουμε από την “λήθη” χωριά ξεχασμένα, χωριά στα οποία ο χρόνος σταμάτησε, όταν έφυγαν και οι τελευταίοι κάτοικοι. Πλινθόκτιστοι οικισμοί που αποτελούσαν τα Κορέστεια, 23 χωριά, Γάβρος, Κρανιώνας, Χαλάρα, Μαυρόκαμπος, Μελάς, Αγ.Αντώνιος, Ποιμενικό, Κώτας, Ανταρτικό, Βατοχώρι κ.α, φέρουν ως τις μέρες μας, ανεξίτηλα τα σημάδια στους τοίχους και στις μνήμες των ανθρώπων που άφησε ο εμφύλιος σπαραγμός.

Ποδηλατήσαν από το μοναστήρι στο Τσιρίλοβο (που αποτέλεσε καταφύγιο του Παύλου Μελά) μέχρι το χωριό Στάτιστα, όπου σκοτώθηκε και που σήμερα φέρει τ’ όνομά του. Ο Παύλος Μελάς αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του Μακεδονικού αγώνα και ο θάνατός του, στις 13 Οκτωβρίου 1904, τον ανέδειξε σε σύμβολο πατριωτισμού.

Η διαδρομή πέρα από την Ιστορία και τον πολιτισμό αποτέλεσε και ένα μαγικό ταξίδι στην επιβλητική ομορφιά των λιμνών της περιοχής μας. Από την Λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς στην Μικρή και Μεγάλη Λίμνη των Πρεσπών. Ένας κόσμος που μέσα του “κλείνει” τον φυσικό πλούτο και την απόλυτη γαλήνη που κυριαρχούν σε τούτη την ξεχωριστή γωνιά της Μακεδονίας.

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα και δρόμος

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, ποδήλατο, δρόμος και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, ποδήλατο και κείμενο που λέει "PESEL TE ΣΠΙΤΙ ΟΠΟΥ TECHTENTE ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ Girod'Italia Μουσείο Παύλου Μελ Pavlos Melas' Museum BOTTECCHIA"

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, ποδήλατο και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, ποδήλατο, δρόμος και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και ποδήλατο

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και ποδήλατο

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, ποδήλατο και δρόμος

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, ποδήλατο, δρόμος και μνημείο

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και ποδήλατο

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, ποδήλατο, δρόμος και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που χαμογελούν, Saqsaywaman και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, ποδήλατο και δρόμος

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, ποδήλατο και κείμενο