Φοροαπαλλαγές σε όσους καταγγέλλουν φοροφυγάδες

Ειδική εφαρμογή στο Μy AADE θα δέχεται καταγγελίες από τη μη έκδοση νόμιμης απόδειξης μέχρι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και θα ενημερώνει για την εξέλιξη της έρευνας, αλλά και τη φοροαπαλλαγή – εφόσον οι έρευνες βγάλουν «λαβράκι»

Φοροαπαλλαγές για «κυνηγούς» φοροφυγάδων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα «μπόνους» (που δεν δόθηκαν ποτέ) για όσους βρίσκουν αποδείξεις-«μαϊμού» και τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις (η έκπτωση φόρου) που δεν απέδωσαν, μπαίνουν στο συρτάρι. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) εξετάζει ένα νέο σύστημα που βασίζεται και στη συνταγή που προτείνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας: την παροχή φοροαπαλλαγών στους πολίτες που αποκαλύπτουν συναλλαγές σε κατηγορίες επαγγελμάτων υψηλής φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, τα υφιστάμενα κίνητρα που παρέχονται μεμονωμένα θα ενοποιηθούν σε ένα νέο σύστημα επιπλέον φοροαπαλλαγών που θα παρέχονται σε όσους καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής, από τη μη έκδοση νόμιμης απόδειξης μέχρι… περίεργες αγοροπωλησίες μέσω Διαδικτύου, επιτηδείους που κάνουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι κ.λπ. Θα υπάρξει δε και ειδική εφαρμογή στο Μy AADE που θα δέχεται καταγγελίες και θα ενημερώνει για την εξέλιξη της έρευνας αλλά και την αμοιβή (φοροαπαλλαγή) εφόσον οι έρευνες βγάλουν «λαβράκι».

Οι καταγγελίες θα μπορούν να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες και θα αξιολογούνται από το ίδιο σύστημα της εφαρμογής, το οποίο θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο. Οι πολίτες θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος. Οι αρμόδιοι ελεγκτές θα ελέγχουν τα όσα θα αναφέρονται στην καταγγελία αλλά και στα βιβλία της επιχείρησης για να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Η νέα εφαρμογή θα δέχεται καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων-παραστατικών, αδήλωτο χρήμα-συναλλαγές κ.λπ.), τελωνειακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, logistic, παρατυπίες σε εισαγωγές-εξαγωγές κ.λπ.) αλλά και υποθέσεις διαφθοράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμοιβή- φοροαπαλλαγή θα είναι συνάρτηση της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

Στην ίδια κατεύθυνση δρομολογούνται και τα εξής ηλεκτρονικά εργαλεία που θα κάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικό τον ηλεκτρονικό έλεγχο της Εφορίας:

■ Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ηλεκτρονική έκδοση και παρακολούθηση όλων των διακινούμενων προϊόντων και εμπορευμάτων (δελτίο αποστολής), καθώς έχει ψηφιστεί η αντίστοιχη πρωτογενής νομοθεσία και βρίσκονται σε εξέλιξη οι υποδομές και οι εφαρμογές παρακολούθησης των συναλλαγών αυτών.

■ Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Επιταχύνεται η μεταρρύθμιση (που κόλλησε ξανά) της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές αρχές (IAPR), προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις.

 Εξοπλισμός: Σε εξέλιξη βρίσκεται η αγορά 10.500 νέων προσωπικών υπολογιστών και μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2023 θα είναι διαθέσιμος (laptop, σαρωτές κ.λπ.). Επίσης, μέχρι το τέλος του 2024 θα λειτουργήσει το νέο Σύστημα Διαχείρισης Εγγράφων, το νέο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου και -για πρώτη φορά-− Σύστημα Διαχείρισης Εργασιών που θα συντονίζει και θα υποστηρίζει την καθημερινή εργασία.

■ Ψηφιακοί έλεγχοι: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργίας των ψηφιακών συστημάτων της ΑΑΔΕ, προκειμένου να είναι ευκολότερο για τις ελεγκτικές υπηρεσίες να αξιοποιούν τον μεγάλο όγκο δεδομένων που διαθέτουν και να παρακολουθούν τις οικονομικές συναλλαγές. Οι κύριοι στόχοι περιλαμβάνουν τη μέγιστη αξιοποίηση δεδομένων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τον εκσυγχρονισμό των κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων της IAPR, την επέκταση της συλλογής δεδομένων και εσωτερική/εξωτερική διαλειτουργικότητα, καθιέρωση ικανότητας για αποφάσεις βάσει δεδομένων και αυτοματοποιημένων διαδικασιών και είσπραξη φόρων μέσω επιτραπέζιων ελέγχων και ερευνών.

■ Τεχνητή νοημοσύνη: Οι νέες εφαρμογές κυρίως στο πεδίο των ελέγχων θα υποστηριχθούν μέσω του εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων χρήσης δεδομένων της ΑΑΔΕ, μέσω του νέου περιβάλλοντος Business Intelligence & Data Analytics (η ανάθεση της σύμβασης αναμένεται έως το α’ τρίμηνο του 2024), που θα μπορεί να προβλέπει και να επηρεάζει συμπεριφορές, καθώς και της αξιοποίησης του συστήματος myDATA, το οποίο είναι πλήρως λειτουργικό, συλλέγει πληροφορίες εμπορικών συναλλαγών και υποστηρίζει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και τήρησης βιβλίων.

newmoney