Στα Δερβενοχώρια το πιο δύσκολο πύρινο μέτωπο

Παρά τα «κύματα» ρίψεων νερού από τα εναέρια μέσα, το μέτωπο παραμένει πλήρως ενεργό – Η φωτιά καίει παρθένο δάσος σε πολύ δύσβατο σημείο

Μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια, κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας με το μέτωπο να είναι μεγάλο σε έκταση, ξεπερνώντας τα 10 χλμ. σε έκταση, και εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή με χαράδρες και δύσκολη πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Παρά, δε, τις πρωινές ρίψεις νερού κατά κύματα από τα εναέρια μέσα τα μέτωπα παραμένουν πλήρως ενεργά

Τα μέτωπα σε Λουτράκι και Σαρωνίδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για «το πιο δύσκολο μέτωπο» εξηγώντας ότι υπάρχει ένα «πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως του εργοστασίου του Τιτάνα που κανει αναζωπυρώσεις».

Οι φόβοι και η μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά είναι μεγάλοι, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των φαινομένων με τα μέγιστα να εντοπίζονται νωρίς το απόγευμα.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη έπεσαν από αέρος έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιοριστει η ένταση της φωτιάς ενώ στο έδαφος επιχειρούν 140 πυροσβέστες, πέντε πεζοπορα τμήματα, 48 οχήματα.

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο «άνοιξε» πολύ γρήγορα σε αμιγώς δασική περιοχή, πέρασε το κανάλι του Μορνου και έφτασε στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ πριν να αναχαιτιστεί τελικά βόρεια από το λατομείο Κεραμύδια. Όπως εξηγούν πηγές η προσπάθεια εστιάστηκε στο να μην ανοίξει το μέτωπο πλευρικά και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα.

Παρόλ’ αυτά, ένα από τα προβλήματα των Δερβενοχωρίων είναι η γεωμορφολογία, καθώς η φωτιά εντοπίζεται σε δασωμένο διάσελο, όπου ακόμη και οι φλόγες αποκρύπτονται από τον πυκνό καπνό. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από σημείο μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο, καίγοντας το δάσος Παλαδώνη. Το δύσβατο του σημείου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα για τα πληρώματα των μέσων που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Εικόνα

Διακοπές κυκλοφορίας

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου Cyclon στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει και στην οδό Φυλής από την μονή Κλειστών αλλά και από την επαρχιακή οδό Οινόης Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και υδροφόρες βρίσκονται συγκεντρωμένες κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν» προκειμένου αν κατέβει η φωτιά και χρειαστεί να την αποκόψουν και μην προχωρήσει το καταστρεπτικό της έργο.

H φωτιά απειλούσε τη Μάνδρα
Νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ανέβασαν βίντεο και έδιεχναν πώς φαίνοταν η φωτιά από τη Μάνδρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική η φωτιά δείχνει να έχει αλλάξει πορεία και να κινείται προς τη Μαγούλα.

https://twitter.com/i/status/1681075511869554690

Ενημέρωση για τη φιλοξενία πληγέντων από τις πυρκαγιές

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023, ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Ειδικότερα:

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953, από τις 08:00 έως 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Επίσης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ώστε να δρομολογηθεί η φιλοξενία των πυροπλήκτων.