Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο – Καταφτάνουν δυνάμεις από Ρουμανία και Σλοβακία

Κοντά στο φράγμα του Γαδουρά το βασικό μέτωπο – Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα – «Η φωτιά δεν θα τεθεί εύκολα υπό έλεγχο», ανάφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής

Για πέμπτη μέρα μαίνεται η φωτιά στο νησί της Ρόδου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν συνεχή μάχη με τις φλόγες.

Το βασικό μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται αυτή την ώρα κοντά στο φράγμα του Γαδουρά και στο χωριό Λάερμα. Για να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στα Λάερμα δόθηκε σκληρή μάχη στη διάρκεια της νύχτας και οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο της φωτιάς στο χωριό το οποίο ως γνωστόν εκκενώθηκε χθες το βράδυ για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοί του.

rodos_anazopyroseis__4_e203be4f4cdd562215de208bc4d0c494-brodos_anazopyroseis__1_

Αρτοποιός: Σε εξέλιξη το μέτωπο, δεν θα τεθεί εύκολα υπό έλεγχο

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι πρόκειται για δύσκολη επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη, καθώς δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα στο βόρειο κομμάτι και ο έντονος αέρας κατέβασε τη φωτιά προς τα Λάερμα, γι’ αυτό και εστάλη το μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του χωριού.

Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία προς τους κατοίκους που εστάλη με μήνυμα από το 112 ήταν να εκκενώσουν το χωριό και να κινηθούν προς τον Αρχάγγελο.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής πρόσθεσε, επίσης, ότι το μέτωπο τώρα κινείται έξω από τα Λάερμα προς τα ανατολικά του νησιού της Ρόδου.

Δεν είναι ανεξέλεγτκη η φωτιά στη Ρόδο, αλλά είναι αρκετά δύσκολη, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η πυρσβεστική καλείται να αντιμετωπίσει 50-60 πυρκαγιές καθημερινά, εκτός των αστικών περιστατικών. «Όλη η δύναμη του πυροσβεστικού σώματος βρίσκεται στις επάλξεις, οι πυροσβέστες μας είναι κουρασμένοι και καταβεβλημένοι από το rotation. Δεν υπάρχουν άδειες στο πυροσβεσιτκό σώμα».

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρο και 35 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σήμερα. Πιο συγκεκριμένα στο νησί των Δωδεκανήσων αναμένεται να φθάσουν 25 πυροσβέστες αεροπορικώς από την Θεσσαλονίκη, καθώς και βοήθεια από Ρουμανία και Σλοβακία.

rodos_anazopyroseis__3_

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο 

Στο μεταξύ, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμεραΣάββατο 22 Ιουλίου, για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).