Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό μετά τη φωτιά στη Ρόδο

Το «καθαρό μήνυμα ασφάλειας» που στέλνει η Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη μέση της σεζόν – Συνθήκες έκτακτης ανάγκης στη Ρόδο με πτήσεις επαναπατρισμού από tour operators αλλά και με ακυρώσεις από μεγάλους παίκτες της αγοράς

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο τουριστικός κόσμος της χώρας, ελέω των πρωτοφανών συνθηκών, με πολυεπίπεδες επιπτώσεις, που έχουν δημιουργήσει οι καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία 24ωρα ανά την Ελλάδα κι ενώ η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης από πλευράς Πολιτικής Προστασίας και συνολικά από το κυβερνητικό επιτελείο έχει εστιάσει στην ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Το «στίγμα» για τη συνέχεια έδωσε χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, ψύχραιμος, την ώρα που πρέπει, «όταν κάνουμε συνολικά τον απολογισμό μας για το πώς πήγε η αντιπυρική περίοδος, είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη είτε στις αιτίες και στο ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Ρόδου, επεσήμανε ότι «θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν, η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα περίπου στο 10% των κλινών της και είναι σημαντικό να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς.»

Ακυρώσεις ταξιδιών

Οι οποίοι πάντως ρυθμοί για τις αμέσως επόμενες ημέρες «τρέχουν» σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης τόσο με τις πτήσεις επαναπατρισμού από πλευράς των μεγάλων tour operators όσο και με τις ακυρώσεις από μεγάλους παίκτες της αγοράς, έως τις 30 Ιουλίου.

Πέραν των TUI και JET2 από Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο (τις δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα) που ανακοίνωσαν πρώτοι από το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ακυρώνουν τα ταξίδια στο νησί γι’ αυτές τις δύσκολες ημέρες και άλλοι, κορυφαίοι tour operators με μεγάλα μερίδια σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο προχωρούν σε αντίστοιχες κινήσεις έως και το Σάββατο 29 Ιουλίου. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο έχουν πλήξει περίπου 20.000 Γερμανούς παραθεριστές, με όλους τους μεγάλους τουριστικούς πράκτορες να έχουν ακυρώσει ταξίδια στο νησί για τις επόμενες ημέρες – αλλά με διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες.

Ενδεικτικά, ο DER Touristik ανακοίνωσε χθές ότι προχωρά σε ακυρώσεις όλων των ταξιδιών έως και τις 29/7 για τη Νότια Ρόδο που έχει πληγεί, ενώ άλλες περιοχές του νησιού παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν ακυρώσεις και επανακρατήσεων για αφίξεις μέχρι και τις 29 Ιουλίου. Ακυρώσεις γίνονται και για ξενοδοχεία στην Κέρκυρα στη ζώνη που έχει πληγεί, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις από πλευράς του DER Touristik ένας «χαμηλός τετραψήφιος αριθμός ταξιδιωτών» έχει απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές.

Για αντίστοιχα «χαμηλό τετραψήφιο αριθμό επισκεπτών» που έχει επηρεαστεί στη Ρόδο κάνει λόγο και ο FTI, επισημαίνοντας ότι προχωρά σε ακυρώσεις όλων των ταξιδιών προς το νησί μέχρι και την Τετάρτη 26 Ιουλίου. Για τους ταξιδιώτες που βρίσκονται ήδη στη Ρόδο έχει βρεθεί εναλλακτικό κατάλυμα, ενώ στην περίπτωση που χρειαστεί, προστίθενται έκτακτες πτήσεις επιστροφής.

Εως και σήμερα Τρίτη έχει ανακοινώσει ήδη από το Σαββατοκύριακο ότι ακυρώνει εισερχόμενα ταξίδια στη Ρόδο ο ταξιδιωτικός οργανισμός της TUI, έχοντας μέχρι και την Κυριακή 39.000 επισκέπτες στο νησί, από τους οποίους οι 7.800 επηρεάστηκαν άμεσα και μετακινήθηκαν σε άλλα καταλύματα, ενώ ο όμιλος θα συνεχίσει τις πτήσεις επαναπατρισμού για όσους θέλουν να επιστρέψουν. H TUI προέτρεψε τους ταξιδιώτες με κρατήσεις για την Τετάρτη 26 Ιουλίου «να κάνουν χρήση των επιλογών τροποποίησης χωρίς χρέωση ώστε να απολαύσουν τις διακοπές τους σε άλλο προορισμό, να συνδράμουν στην στην περαιτέρω ανακούφιση και ομαλοποίηση των συνθηκών και να έχουν εγγυημένα μία ευχάριστη εμπειρία διακοπών». Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός οργανισμός δήλωσε ότι πάνω από 300 εκπρόσωποι και συνεργάτες της TUI «κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να συνδράμουν στην έκτακτη κατάσταση και να βοηθήσουν όσους ταξιδιώτες θελήσουν στην επιστροφή τους».

Aπό την πλευρά της, η Alltours ακύρωσε τις πτήσεις έως και τις 26 Ιουλίου, παρέχοντας δυνατότητα για εκ νέου κρατήσεις ή ακυρώσεις στις αναχωρήσεις έως και τις 30 Ιουλίου. Νέες κρατήσεις δεν μπορεί να γίνουν μέχρι και την Πέμπτη 27 Ιουλίου, οπότε και θα «ανοίξουν» εκ νέου.

Στην κατάσταση λόγω των πυρκαγιών στην Ελλάδα αναφέρθηκε και η Ενωση Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων DRV, επισημαίνοντας ότι τα μέλη της, οι tour operators έχουν προσθέσει ειδικές πτήσεις έως και την Τετάρτη ώστε να φέρουν πίσω τους ταξιδιώτες, την ίδια στιγμή που αεροπορικές όπως οι Eurowings και Condor διατηρούν τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς το νησί, προκειμένου να ανταποκριθούν και στην αυξημένη ζήτηση για πτήσεις από τη Ρόδο.

Tην ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι ταξιδιωτικές οδηγίες για το υψηλό ρίσκο στην Ελλάδα, λόγω των πυρκαγιών. Με τους Βρετανούς να έχουν ήδη από νωρίς προειδοποιήσει τους πολίτες τους να είναι σε εγρήγορση εφόσον ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αντίστοιχα και το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Ολλανδούς πολίτες για υψηλό ρίσκο εφόσον θέλουν να ταξιδέψουν σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια.

Διαχείριση κρίσης

Σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης, πέραν του προφανούς, της απόλυτης ασφάλειας που προτεραιοποιούν άπαντες για κατοίκους και επισκέπτες, από το υπουργείο Εργασίας προχώρησε τροπολογία για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω πυρκαγιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι χάνουν τις δουλειές τους λόγω πυρκαγιών, για 3 μήνες θα λαμβάνουν το ποσό των 534 ευρώ συν τα ένσημα ώστε να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας τους χειμερινούς μήνες. Η τροπολογία θα αφορά σε οποιονδήποτε χάσει την δουλειά του λόγω των πυρκαγιών σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή σε απευθείας συνδέσεις από τη Ρόδο η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη παρέθεσε συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα για τη διαχείριση της κρίσης στον τομέα του τουρισμού, προκειμένου να δώσει μια σαφή εικόνα για την κατάσταση. Πρωταρχικός στόχος στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, ήταν το γεγονός πως από την πρώτη στιγμή έγιναν συντονισμένες ενέργειες και λήφθηκαν μέτρα προστασίας ώστε να μην κινδυνεύσει ή τραυματιστεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή, με την κ. Κεφαλογιάννη να δηλώνει ότι «η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό», ότι «προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών» και ότι η χώρα μας «είναι σε θέση να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις». Για το θέμα της διαχείρισης των επιπτώσεων η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι «ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια, έχει περάσει πολλές και διαφορετικές κρίσεις. Πάντα όμως κατάφερνε να τις ξεπερνάει με επιτυχία γιατί υπάρχει επαγγελματισμός, μεγάλη εμπειρία και σοβαρότητα σε όλη την αλυσίδα των εμπλεκόμενων».

Με δεδομένο το ξέσπασμα της κρίσης στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου ζητούμενο, το επόμενο διάστημα, θα είναι η επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα για τις πληγείσες περιοχές, η οποία, πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων τουριστικών φορέων στο newmoney.gr δεν μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα, τουλάχιστον για το νότιο τμήμα της Ρόδου που έχει πληγεί περισσότερο.

Χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα επιχείρηση προληπτικής απομάκρυνσης περισσοτέρων από 25.000 ανθρώπους, προτάσσοντας το ρόλο των εθελοντών και των κατοίκων που ανοίγουν τα σπίτια τους για να προσφέρουν φιλοξενία. Την ίδια στιγμή, μέσα στην αγωνία της διαχείρισης, έχουμε κι έναν προορισμό ζωντανό κι όταν καταλαγιάσει η λαίλαπα της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και της διαχείρισής της, θα έχουμε να πούμε περισσότερα, ενώ για την ώρα, μένουμε στο πεδίο με όλες μας τις δυνάμεις». Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρά και στην εκμίσθωση κλινών στο βόρειο τρίγωνο του νησιού της Ρόδου έχοντας απευθύνει νωρίτερα πρόσκληση σε ιδιοκτήτες διαθέσιμων κλινών σε καταλύματα όλων των μορφών (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κλπ) να δηλώσουν τη διαθεσιμότητα και την επιθυμία τους να φιλοξενήσουν επισκέπτες του νησιού που διέμεναν σε καταλύματα που έχουν εκκενωθεί.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο newmoney, έστω κι αν οι πληγείσες περιοχές μπορεί να αντιστοιχούν σε ένα τμήμα μόνο επί της συνολικής δυναμικότητας του νησιού, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους από πλευράς αφίξεων τουριστικό προορισμό για την Ελλάδα, οι έντονες εικόνες και οι μαρτυρίες από τις φωτιές στο νησί δεν παύουν να επηρεάζουν την ψυχολογία των ταξιδιωτών ακόμη κι αυτοί πρόκειται να ταξιδέψουν μέσα στον Αύγουστο. Εξ’ ού και μία εκτίμηση για ένα πρώτο χρονικό ορόσημο για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα -κι εφόσον φυσικά εξομαλυνθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες- τοποθετείται ειδικά για το νότιο τμήμα του νησιού προς το τέλος Αυγούστου και μετά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ρόδος, όπως και η Κρήτη ήταν ο πρώτος προορισμός που άνοιξε -και μάλιστα νωρίτερα φέτος- τη σεζόν, με την προσδοκία, πριν τις πυρκαγιές να την κλείσει και αργότερα.

Σημειωτέον ότι με απόφαση και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Χρήστου Μπάρδου, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο νησί της Ρόδου από τις πυρκαγιές, αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες στηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

newmoney