Η ύπαρξη πρασίνου εντός του αστικού ιστού δεν έχει απλά καλλωπιστικό ρόλο αλλά ενέχει κεντρικό ρόλο στην βιωσιμότητα της πόλης και στην ευζωία των κατοίκων της. Οι πλατείες και τα πάρκα πέρα από χώρους συνάντησης και συναναστροφής κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, αποτελούν καταφύγια δροσιάς, λειτουργία που καθίσταται ακόμα πιο ξεκάθαρη την περίοδο αυτή με τον παρατεταμένο καύσωνα που βιώνουμε.
Κόβοντας δέντρα και δημιουργώντας χώρους που κυριαρχούνται από σκληρά υλικά και μικρή ως ανύπαρκτη κάλυψη πρασίνου, υποβαθμίζουν την εικόνα της πόλης μας και κατ’ επέκταση το τουριστικό προϊόν μας. Οι πλατείες και τα πάρκα από νησίδες δροσιάς καταλήγουν θερμικές νησίδες.
Στην εποχή μας, που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έντονες και η ύπαρξη περισσότερου πρασίνου εντός των πόλεων είναι ανάγκη και απαίτηση όλων, είναι τουλάχιστον παράλογο ο Δήμος να καταστρέφει τις περιοχές του αστικού χώρου με έντονη την παρουσία πρασίνου. Ένα μεγάλο «ΓΙΑΤΙ;» πλανάται και η απάντηση της δημοτικής αρχής περί νομιμότητας του έργου δεν αρκεί, η σκοπιμότητα είναι αυτή που πρέπει να φανερωθεί.
Οι δημόσιοι χώροι απευθύνονται στους κατοίκους, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην σχεδίαση και στη διαμόρφωση της γειτονιάς τους. Η πρακτική της δημοτικής αρχής: «αυτός είναι ο σχεδιασμός και δεν ρωτάμε κανέναν» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με έναν Δήμο Ανοιχτό προς όλους τους πολίτες που θέλουμε και επιπλέον φανερώνει και την παντελή έλλειψη δημοκρατικότητας.
Οποιεσδήποτε αλλαγές και παρεμβάσεις σε περιοχές της πόλης οφείλουν να έρχονται ως επακόλουθο δημόσιας διαβούλευσης και, πάντα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, όπου η αύξηση του πράσινου εντός του αστικού ιστού είναι το ζητούμενο.
Γρηγόρης Γρηγοριάδης
Δείτε το video: