Τι κοινά έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

H ευτυχία για κάποιους φαίνεται να μην είναι ένα άπιαστο όνειρο αλλά μια πραγματικότητα και μάλιστα με… κοινά χαρακτηριστικά.

Όλοι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί με μοναδικές προσωπικότητες, θέλω και σκέψεις. Όλοι έχουμε όμως και κάποια κοινά. Ένα από αυτά είναι το… κυνήγι της ευτυχίας. Ποιος άλλωστε δεν θέλει να χαμογελά; Ποιος δεν θέλει να νιώθει πλήρης και ήρεμος; Ποιος δεν θέλει η χαρά να υπερτερεί της λύπης; Κι αν πάλι αυτό που φέρνει την ευτυχία είναι για τον καθένα προσωπική υπόθεση, φαίνεται πως εκείνοι που την έχουν «κατακτήσει», μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά.

Ποια είναι αυτά;

Τα στοιχεία που ενώνουν τους ευτυχισμένους ανθρώπους ανά τον κόσμο

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι:

Ζουν στο παρόν

Που σημαίνει πως δεν «κολλούν» στο παρελθόν, ούτε ανησυχούν πάρα πολύ για το μέλλον. Απολαμβάνουν πλήρως το «τώρα» ενώ ταυτόχρονα είναι ευγνώμονες για ό,τι πέρασε και αντιμετωπίζουν με περιέργεια και ενθουσιασμό ό,τι είναι να έρθει.

Το να βιώνουμε την παρούσα στιγμή μειώνει το άγχος, αυξάνει την ευγνωμοσύνη, ενισχύει τη δημιουργικότητα και τις κοινωνικές δεξιότητες και οδηγεί σε λιγότερη «περιττή» σκέψη και ανησυχία.

Βλέπουν ευκαιρίες αντί για προβλήματα

Όταν προκύπτουν προβλήματα, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν «πνίγονται» στις δυσκολίες, αλλά αναζητούν εποικοδομητικές λύσεις. Οι προκλήσεις για εκείνους είναι ευκαιρίες μάθησης. Άλλωστε, έχουν αποδεχτεί πως η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη. Οι δυσκολίες και οι αποτυχίες που έρχονται όμως μας κάνουν πιο δυνατούς από πριν.

Με απλά λόγια, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι σε θέση να δουν κάτι θετικό σε ό,τι τους συμβαίνει.

Βρίσκουν την ευτυχία στα «μικρά»

Ενώ οι πιο πολλοί τείνουμε να αναζητάμε την ευτυχία σε κάτι «μεγάλο», κάποιοι βρίσκουν ευχαρίστηση στα μικρά πράγματα της καθημερινότητας.

Μπορεί να είναι ο ήλιος στο πρόσωπό τους κάθε μέρα που ξυπνούν, τα φρεσκοπλυμένα ρούχα που μοσχομυρίζουν, ο χρόνος με φίλους, ένα καλό γεύμα, ένα φλιτζάνι καφέ…

Σύμφωνα με μελέτες, δεν είναι τα «μεγάλα» γεγονότα, όπως μια προαγωγή, που φέρνουν την ευτυχία, αλλά η εκτίμηση των «μικρών», απροσδόκητων χαρών που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στη ζωή.

Δεν εστιάζουν στα υλικά αγαθά

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να μην αναζητούν συνεχώς την ευτυχία στον υλικό κόσμο. Δεν κυνηγούν μόνο το όνειρο ενός μεγάλου σπιτιού και ενός αυτοκινήτου, νομίζοντας ότι αυτά θα τους κάνουν ευτυχισμένους. Αντίθετα, επικεντρώνονται σε εσωτερικές πηγές ευτυχίας που προκύπτουν από τις εμπειρίες, τις ανθρώπινες σχέσεις και άλλα ουσιώδη στοιχεία της ζωής.

Θαυμάζουν και αναγνωρίζουν τους άλλους

Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι και τα έχουν καλά με τον εαυτό τους, δεν έχουν κανέναν δισταγμό να επαινέσουν ένα άλλο άτομο, να υποστηρίξουν τους γύρω τους, να βοηθήσουν. Ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από εκείνους και είναι ταπεινοί. Δεν επιτίθενται και δεν προσβάλλουν.

Αντιθέτως, δίνουν κίνητρο στους άλλους, δημιουργούν μια θετική ατμόσφαιρα και σκορπίζουν αγάπη.

Πάνε παρακάτω

Στη ζωή όπως είπαμε συμβαίνουν άσχημα πράγματα – μερικές φορές τόσο άσχημα που μας φαίνεται αδύνατο να τα διαχειριστούμε. Και αυτό ισχύει για όλους μας. Δεν είναι λοιπόν ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν βρει έναν τρόπο να μην τους συμβαίνουν αυτά, απλά έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να αντιδρούν και να τα αντιμετωπίζουν.

Αντί να τιμωρούν τον εαυτό τους και να τον λυπούνται, αντί να παραπονιούνται και να βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στη θλίψη, αποδέχονται πως ό,τι έγινε, έγινε. Φυσικά και θα στεναχωρηθούν, φυσικά και θα πονέσουν. Όμως, θα έχουν τη δύναμη να εστιάσουν και πάλι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο παρόν.

Προσφέρουν απλόχερα

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι γενναιόδωροι άνθρωποι. Βρίσκουν ευχαρίστηση και πληρότητα στο να μοιράζονται και να κάνουν τους άλλους να χαμογελούν.

Η προσφορά, σύμφωνα με μελέτες, ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, την εμπιστοσύνη και τις κοινωνικές συνδέσεις, δίνοντας στους ανθρώπους μια αίσθηση ευτυχίας και ευημερίας.

Δεν μιλούν άσχημα για άλλους

«Τα μεγάλα μυαλά συζητούν ιδέες. Το μέσο μυαλό συζητά γεγονότα. Τα μικρά μυαλά συζητούν τους άλλους ανθρώπους», είπε κάποτε η Έλινορ Ρούζβελτ.

Όσο περισσότερο μιλάμε άσχημα για τους άλλους πίσω από την πλάτη τους, τόσο περισσότερο τονίζουμε τα δικά μας ελαττώματα και τις ανασφάλειες, ανοίγοντας έναν φαύλο κύκλο αρνητικότητας.

Δεν κατηγορούν τους άλλους για τα λάθη τους

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αποδέχονται ότι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και την τρέχουσα κατάσταση στη ζωή τους. Αντί να προσπαθούν συνεχώς να βρουν κάποιον να κατηγορήσουν, αναλαμβάνουν την ευθύνη καθώς και δράση για να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο, σε οποιαδήποτε πτυχή της. Ξέρουν ότι οι δικαιολογίες δεν οδηγούν πουθενά και ότι το μόνο άτομο στον κόσμο που μπορεί να κάνει την ουσιαστική αλλαγή για τους ίδιους είναι πολύ απλά… οι ίδιοι!