Τι είναι ο “χρόνος ανησυχίας” – Πώς μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες

Τι είναι ο «χρόνος ανησυχίας» και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε και να μειώσουμε το στρες;

Εάν έχετε την τάση να ανησυχείτε διαρκώς, μερικές φορές μπορεί να δυσκολεύεστε να σταματήσετε παρά τις προσπάθειές σας. Το στρες μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας, την συγκέντρωση αλλά και την απόδοσή σας στην δουλειά, την απόλαυση που αντλείτε από αγαπημένες σας δραστηριότητες.

Ωστόσο ο «χρόνος ανησυχίας», γνωστό και με τον όρο «worry time» μπορεί να σας βοηθήσει να το περιορίσετε και να το διαχειριστείτε καλύτερα.

Η συγκεκριμένη τεχνική περιλαμβάνει τον προγραμματισμό μια συγκεκριμένης ώρας κατά την διάρκεια της ημέρας που είναι αφιερωμένη στην ανησυχία, μπορείτε δηλαδή να αφιερώσετε χρόνο στο να σκέφτεστε αυτό που σας στρεσάρει, εξηγεί η Δρ. Σαμπρίνα Ρομανόφ, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Yeshiva.

Πώς θα προγραμματίσετε το… στρες;
Αν και μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αυτή η τεχνική έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε για να ανησυχείτε για πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, συμπληρώνει η Δρ. Σαμπρίνα Ρομανόφ.

Αντί να ανησυχείτε καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, ορίζετε ένα μικρό μέρος της ημέρας για να ανησυχείτε για όλα όσα σας προβληματίζουν και εργάζεστε για να βρείτε λύσεις.

Η Δρ. Σαμπρίνα Ρομανόφ μοιράζεται μερικά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασκήσετε αυτή την τεχνική αποτελεσματικά:

#Βρείτε τα λεπτά
Αποφασίστε πόσο χρόνο χρειάζεστε και αφήστε τον «κενό» για να τον αφιερώσετε στις ανήσυχες σκέψεις σας. Είναι καλύτερο να προγραμματίσετε περίπου 15 έως 30 λεπτά χρόνου ανησυχίας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο για να μην σκέφτεστε διαρκώς πότε θα τελειώσει ο χρόνος.

#Ίδιο μέρος, ίδια ώρα
Επιλέξτε ένα σταθερό μέρος και ώρα της ημέρας σας για να ανησυχείτε. Επιλέξτε ένα άβολο μέρος, όπως μια σκληρή καρέκλα ή κάπου που δεν είστε πολύ άνετα για να μην μπείτε στον πειρασμό να παραμείνετε εκεί για περισσότερο από τον προκαθορισμένο χρόνο.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το κρεβάτι, τον καναπέ ή το γραφείο σας για αυτόν τον σκοπό, γιατί θα αρχίσετε να συνδέετε αυτά τα μέρη με το άγχος, γεγονός που θα δυσκολέψει τον ύπνο, τη χαλάρωση ή την εργασία.

#Επιλέξτε τις απογευματινές ώρες
Οι απογευματινές ώρες, όπως για παράδειγμα γύρω στις έξι, είναι πιο ιδανικές. Ο προγραμματισμός του χρόνου ανησυχίας σας αργότερα μέσα στην ημέρα σάς επιτρέπει να συσσωρεύετε ανησυχίες και να μην τις αφήνετε να σας αποδιοργανώνουν τις πιο παραγωγικές ώρες της ημέρας.

Ωστόσο, είναι επίσης αρκετά νωρίς το βράδυ, ώστε να μπορείτε να εκτονώσετε την ένταση και στην συνέχεια να κάνετε μια χαλαρωτική δραστηριότητα πριν πάτε για ύπνο.

#Κρατήστε τις ανησυχίες σας για τότε
Είναι σημαντικό να «αναβάλλετε» τις ανησυχίες σας καθώς προκύπτουν κατά την διάρκεια της ημέρας για τον προκαθορισμένο χρόνο ανησυχίας σας. Όταν προκύπτει μια ανήσυχη σκέψη, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τη γράψετε και στη συνέχεια να την εξετάσετε αργότερα κατά τη διάρκεια του χρόνου ανησυχίας.

#Ώρα να τις αντιμετωπίσετε
Καθώς αντιμετωπίζετε κάθε ανησυχία κατά τη διάρκεια του προκαθορισμένου χρόνου, αναρωτηθείτε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για αυτό. Εάν έχετε τη δύναμη να το αλλάξετε, γράψτε τη λύση και σκεφτείτε ποια μπορεί να είναι τα βήματά σας προς αυτήν την κατεύθυνση. Εάν είναι πέρα από τον έλεγχό σας, προσπαθήστε να το αποδεχτείτε και να το αφήσετε να φύγει.