Ο μικρός αλλά… θαυματουργός θησαυρός καρπός για την καρδιά μας

Έχει ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας – και στην καρδιά μας.

Μόλις πριν από μερικά χρόνια συμφιλιώθηκα με την ιδέα ότι οι ελιές είναι πραγματικά νόστιμες. Ως παιδί, θυμάμαι ότι από τη μια με τραβούσε το άρωμά τους, αλλά από την άλλη με απομάκρυνε η πικρή τους γεύση. 

Ως ενήλικες (με εξευγενισμένους, πλέον, ουρανίσκους), οι ελιές είναι πρωταγωνίστριες στη σαλάτα μας, μέχρι και την πίτσα ή το ποτό μας. Εκτός από το ότι αναβαθμίζουν γευστικά οποιοδήποτε πιάτο, εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Φυσικά, δεν είναι τυχαίο που αποτελούν μία από τις 10 κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές που δεν λείπει από κανένα τραπέζι στη Μεσόγειο και τις Μπλε Ζώνες.

Οι ελιές είναι γεμάτες με υγιή για την καρδιά λιπαρά. Το ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά το αγαπημένο συστατικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα μαγειρικά έλαια για το καρδιαγγειακό σύστημα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι οι καλύτεροι φίλοι της καρδιάς σας. Μειώνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, της χοληστερόλης LDL, στο αίμα σας. Πρόκειται για σφαιρίδια λίπους, τα οποία συσσωρεύονται στην κυκλοφορία του αίματος και παρεμποδίζουν τη ροή.

Έτσι, η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει σκληρότερα και αυξάνεται η αρτηριακή σας πίεση. Τα λιπαρά οξέα στις ελιές, αυξάνουν τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, της χοληστερόλης ΗDL. Αυτή ουσιαστικά εξαναγκάζει τη LDL να «βγει» από την κυκλοφορία του αίματός σας.

Μελέτη σε 90.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μισής κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Και σκεφτείτε ότι οι ελιές έχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ελαιόλαδο. Εναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προάγουν τη μακροζωία – όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες – και συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες.

Ποια ποικιλία είναι καλύτερη

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ελιές ίδιες. Η κάθε ποικιλία δεν διαφέρει μόνο στη γεύση, αλλά και σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά αλλά κυρίως σε ποσότητες και δράση.

Oι Θρούμπες ελιές Kρήτης έχουν λιγότερη υγρασία, άρα και περισσότερο λίπος. Αν το παρακάνετε, σας επιβαρύνουν με θερμίδες. Oι Kρητικές ελιές έχουν περισσότερα είδη αντιοξειδωτικών ουσιών από τις Θρούμπες, ιδίως πολυφαινολών (19 είδη).

Τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση έχουν οι Kαλαμών, οι Άμφισσας και οι Tσακιστές.