Τι είναι τα εξωτικά κατοικίδια και γιατί να τα επιλέξετε

Όταν ακούμε τον όρο “εξωτικά ζώα”, είναι πολύ πιθανό να φανταζόμαστε τουκάν, καπυμπάρα, ή ψάρια-κλόουν.

Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ακόμα και το κουνελάκι ή η χελώνα κατατάσσονται στα εξωτικά ζώα. Εξωτικά είναι τα ζώα εκτός της γάτας, του σκύλου, και των κτηνοτροφικών ζώων, τα οποία δεν είναι τόσο συνηθισμένα ώστε να μπορεί να τα αναλάβει οποιοσδήποτε κτηνίατρος. Η κατηγορία των εξωτικών ζώων περιλαμβάνει τα μικρά θηλαστικά όπως τρωκτικά, σκαντζόχοιροι, λαγοί κ.λπ., καθώς και όλα τα είδη των πτηνών και των ερπετών.

Τα εξωτικά ζώα μπορεί να μη χρειάζονται καθημερινή βόλτα και παιχνίδι, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, αλλά έχουν και αυτά τη δική τους ρουτίνα φροντίδας και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πριν πάρει κανείς ένα εξωτικό κατοικίδιο, να σιγουρευτεί ότι μπορεί να του προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες σε επίπεδο οικονομικό, περιβάλλοντος (π.χ. κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία, εξειδικευμένο/η κτηνίατρο) και αποθεμάτων χρόνου.

Γιατί, όμως, να επιλέξετε ένα εξωτικό κατοικίδιο; Ποιοι είναι οι λόγοι που καθιστούν αυτή την ιδέα εξαιρετική;

1. Μπορούν να μας μάθουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα

Τα εξωτικά κατοικίδια είναι πολύ διαφορετικά από τις γάτες και τους σκύλους. Το να ζει κανείς μαζί με ένα εξωτικό κατοικίδιο μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία, καθώς μπορεί να παρατηρεί και να συναναστρέφεται με ένα ζώο με ιδιαίτερες συμπεριφορές και μοναδικούς τρόπους επικοινωνίας. Φυσικά, είναι σημαντικό πριν πάρετε ένα εξωτικό κατοικίδιο, να μελετήσετε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές του ανάγκες έτσι ώστε να σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε στη φροντίδα του.

2. Πολλά εξωτικά κατοικίδια καταλαμβάνουν λίγο χώρο

Αν ζείτε σε ένα διαμέρισμα στην πόλη, ενδέχεται να έχετε δεύτερες σκέψεις για το αν μπορείτε να υιοθετήσετε μια γάτα ή έναν σκύλο. Αντίθετα, ένα μικρό θηλαστικό, ένα ερπετό ή ένα μικρό σε μέγεθος πτηνό μπορούν να ζήσουν στο διαμέρισμα καταλαμβάνοντας λίγο χώρο. Τα ζωάκια αυτά είναι πιθανό να αποδειχθούν εξίσου αγαπησιάρικα με έναν σκύλο ή μια γάτα, και να σας προσφέρουν αντίστοιχες εμπειρίες συντροφικότητας και ικανοποίησης.

3. Πολλά εξωτικά κατοικίδια είναι ιδανικά για ανθρώπους με αλλεργίες

Δυστυχώς, οι αλλεργίες στο τρίχωμα μερικών ζώων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι καθιστούν αδύνατη τη στενή παρέα με έναν σκύλο ή μια γάτα. Στο σημείο αυτό, έρχονται να σας σώσουν άλλες επιλογές, όπως ερπετά, άτριχα ποντίκια ή ινδικά χοιρίδια, και πτηνά, για την περίπτωση που δεν είστε αλλεργικός/η στα φτερά.

4. Τα περισσότερα εξωτικά κατοικίδια δεν χρειάζονται βόλτα

Οι σκύλοι, παρότι υπέροχοι, συχνά είναι απαγορευτικοί για κηδεμόνες που δουλεύουν πολλές ώρες και λείπουν πολύ από το σπίτι. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο βόλτες την ημέρα, δέσμευση που αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από το να αφιερωθούν σε ένα σκυλάκι. Ευτυχώς, τα περισσότερα εξωτικά κατοικίδια δεν χρειάζονται βόλτες. Αυτό που χρειάζονται τα περισσότερα μικρά θηλαστικά, ερπετά και πτηνά, είναι χρόνος έξω από το κλουβί, ακολουθώντας μια ρουτίνα που θα είναι συμβατή με το δικό σας πρόγραμμα, την κατάλληλη εκτόνωση για το είδος τους, καθώς και κάποιο ποιοτικό χρόνο μαζί σας.

5. Πολλά εξωτικά κατοικίδια ζουν πολλά χρόνια

Για πολλούς κηδεμόνες κατοικιδίων, το προσδόκιμο ζωής του μικρού τους συντρόφου είναι ένα αγκάθι που τους αγχώνει και τους στενοχωρεί. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια είδη όπως μεγάλα πτηνά και μερικά ερπετά τα οποία μπορεί να ζήσουν ακόμα και 20-40 χρόνια – φυσικά λαμβάνοντας την κατάλληλη φροντίδα από τον/την κηδεμόνα τους. Για πολλούς ανθρώπους, η ιδέα αυτή είναι αρκετά καθησυχαστική, καθώς επιθυμούν να ζήσουν μεγάλο μέρος της ζωής τους παρέα με το κατοικίδιό τους. Γι’ αυτό το λόγο, αν σκέφτεστε να πάρετε, για παράδειγμα, έναν παπαγάλο, είναι βασικό να σκεφτείτε αν θα έχετε το χρόνο, τον τρόπο ζωής, και την οικονομική ευχέρεια για μια τόσο μακροχρόνια δέσμευση.

6. Τα εξωτικά κατοικίδια δένονται μαζί σας

Όπως οι γάτες και οι σκύλοι, έτσι και κατοικίδια όπως κουνελάκια, χάμστερ και πτηνά, δένονται βαθιά συναισθηματικά με τον/την κηδεμόνα τους και μπορούν να του/της προσφέρουν πολύτιμες στιγμές.

Για τους παραπάνω, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, σκεφτείτε την πιθανότητα ένα εξωτικό κατοικίδιο να ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο και στις συνθήκες ζωής σας. Πάντοτε, πριν λάβετε μια απόφαση σχετικά με ένα καινούριο κατοικίδιο, είναι απαραίτητο να μελετάτε προσεχτικά όλες τις παραμέτρους, ώστε να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να του παρέχετε όλα όσα χρειάζεται.