Η πλαζ της Καστοριάς περί το 1905 σε σπάνια φωτογραφία του Αριστοτέλη Ρωμαΐδη

Φωτογραφία της Καστοριάς περί το 1905. Φωτογράφος ο Αριστοτέλης Ρωμαΐδης.

Ο Αριστοτέλης Ρωμαΐδης μαζί με τα δυο αδέλφια του συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σπουδαιότερους Έλληνες φωτογράφους του 19ου αιώνα. Με καταγωγή από την Κόνιτσα, άνοιξαν φωτογραφείο στα Γιάννενα, την Πάτρα και τελικά στην Αθήνα όπου διέπρεψαν, φωτογραφίζοντας οχι μόνο την καλή της κοινωνία, αλλά Αρχαιολογικές ανασκαφές, μνημεία και τοπία. Εκτός του ότι πολλές παλιές φωτογραφίες των Αθηνών είναι δικές τους, ο Αριστοτέλης Ρωμαΐδης ήταν φωτογράφος των ευρημάτων του Ερρίκου Σλήμαν, ο οποίος βάφτισε και το παιδί του.

Στη φωτογραφία της Καστοριάς, ο Ρωμαΐδης, μας χαρίζει μια γαλήνια όψη της λίμνης και της πυκνοδομημένης πόλης με ένα καράβι, στο σημείο της σημερινής “πλάζ” μερικά παιδάκια με αντεριά και μια γυναικεία μορφή. Δίπλα της στο χώμα, ένα μπουκάλι και ένας ντορβάς, πιθανόν το κολατσιό του φωτογράφου. Στη κορυφή της πόλης κυριαρχεί για λίγα χρόνια ακόμα το Γαζί Εβρεν Τζαμί με τον ψηλό του μιναρέ.

Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κ. Τρίπου. Από το Λεύκωμα ” Η Ελλάδα μέσα από την Φωτογραφία” των εκδόσεων Μέλισσα.

Στοιχεία για τους Αδελφούς Ρωμαΐδη ΕΔΩ 

Ρωμύλος Μαντζούρας