Μάθετε αν ο σκύλος σας έχει ανθρώπινα συναισθήματα

Έχουν οι σκύλοι ανθρώπινα συναισθήματα ή εμείς τα ερμηνεύουμε σύμφωνα με το δικό μας συναισθηματικό φακό;

Έχετε σίγουρα παρατηρήσει τα «ένοχα» μάτια του σκύλου σας όταν έχει κάνει αταξία, ή το «χαμόγελό» του όταν μπαίνετε στο σπίτι μετά από αρκετές ώρες. Αυτά είναι σημάδια ότι ο σκύλος σας έχει συναισθήματα. Τι όμως συμβαίνει πραγματικά;

Παρόλο που οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν όντως οι σκύλοι έχουν πλούσιο εσωτερικό κόσμο, δυστυχώς ακόμα δεν έχει κατανοηθεί πλήρως τι αισθάνονται σε κάθε περίπτωση.

Έχουν συναισθήματα οι σκύλοι;

Αν είστε σκυλογονιός, σίγουρα θα πείτε ότι ναι, ο σκύλος σας έχει συναισθήματα. Παρόλο που δεν μπορούν να εκφραστούν λεκτικά όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι μπορούν να επικοινωνήσουν τι νιώθουν μέσω της συμπεριφοράς και της γλώσσας του σώματός τους. Με το να καταλάβετε αυτή τη γλώσσα του σώματος μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τη συναισθηματική κατάσταση του σκύλου.

Άλλες συμπεριφορές σχετίζονται με το αν νιώθουν χαρούμενοι, χαλαροί και άλλες με το αν νιώθουν φοβισμένοι, αγχωμένοι ή ακόμα και αν πονάνε. Είναι εύκολο για παράδειγμα να καταλάβετε ότι ο σκύλος σας είναι ενθουσιασμένος που σας βλέπει όταν κουνάει την ουρά του ή κάνει zoomies, και εύκολο να καταλάβετε ότι δεν νιώθει καλά όταν έχει βάλει την ουρά του κάτω απ’ τα σκέλια και τρέμει.

Θλίψη ή Άγχος αποχωρισμού;

Όταν φεύγετε από το σπίτι, συνήθως ο σκύλος κλαίει, γαβγίζει ή ουρλιάζει. Κάποιες φορές ίσως γρατζουνίσει την πόρτα που φύγατε και προσπαθήσει να δραπετεύσει. Ή ίσως κάθεται και κοιτάζει έξω από το παράθυρο έχοντας έντονη σιελόρροια. Μπορεί να θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι σημάδια θλίψης, αλλά μπορεί να είναι και σημάδια άγχους του αποχωρισμού. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Direct, αυτό που βιώνουν οι σκύλοι είναι σίγουρα άγχος του αποχωρισμού και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι στενοχώρια που αποχωρίζονται τους κηδεμόνες τους.

Ενοχή ή Υπακοή;

Σίγουρα πιστεύετε ότι ο σκύλος σας νιώθει ενοχές όταν κάνει κάτι που υποτίθεται δεν έπρεπε να κάνει. Παρατηρείτε τη συμπεριφορά του και τον βλέπετε να είναι σκυμμένος και να αποφεύγει την οπτική επαφή μαζί σας. Εσείς νομίζετε ότι αισθάνεται ντροπή και τύψεις. Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Behavioural Processes, ο σκύλος μπορεί να διαβάσει τη γλώσσα του σώματός σας και να καταλάβει πότε είστε αναστατωμένοι. Επομένως θα προσπαθήσει να κατευνάσει την αναστάτωση αυτή με το να δείξει υπακοή, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να έχει καταλάβει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος. Αυτό το «ένοχο» βλέμμα δηλώνει υπακοή και θλίψη που σας έκανε να νιώσετε άσχημα και όχι τύψεις.

Φόβος ή επιμονή;

Τα περισσότερα σκυλάκια φοβούνται τον κτηνίατρο. Άρα θα προσπαθήσουν να κρυφτούν πίσω σας, θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι για να δείξουν το φόβο τους, ή θα προσπαθήσουν να το σκάσουν όταν τα πλησιάσει ο κτηνίατρος. Όμως, ορισμένοι σκύλοι δεν έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Αντίθετα, μπορεί να γαβγίζουν, να γρυλίζουν και να δείχνουν τα δόντια τους στον κτηνίατρο. Εσείς θεωρείτε ότι ο σκύλος σας είναι απλά ξεροκέφαλος και πεισματάρης αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η αλήθεια είναι άλλη. Ο σκύλος σας νιώθει φόβο και εφόσον δεν έχει καταφέρει να φύγει μακριά, είναι έτοιμος να παλέψει, όπως θα έκανε και αν ήταν έξω στη φύση. Επομένως, μην απογοητεύεστε με τέτοιες καταστάσεις και δείξτε κατανόηση στο φόβο που νιώθει ο αγαπημένος σας τετράποδος φίλος προσπαθώντας να τον ηρεμήσετε. Σίγουρα και ο κτηνίατρος ως επαγγελματίας, μπορεί με κάποιες κινήσεις του να τον κάνει να νιώσει πιο άνετα.

Κατήφεια ή Πόνος;

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι οι σκύλοι όταν πονάνε, κλαίνε και φωνάζουν. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις καθώς τα σημάδια του πόνου δεν είναι εμφανή. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στις διατροφικές συνήθεις του σκύλου σας, αν δεν είναι όσο κοινωνικός ήταν κάποτε, αν ξαφνικά χάσει το ενδιαφέρον του για το αγαπημένο του σνακ ή παιχνίδι, ίσως να μην είναι απλά θέμα διάθεσης αλλά μπορεί κάπου να πονάει. Μη χάσετε χρόνο και επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρο που τον παρακολουθεί για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας κρύβει κάτι.

Τελευταίες σκέψεις

Ναι, οι σκύλοι έχουν συναισθήματα.

Μπορεί να μην είναι τόσο πολύπλοκα όπως είναι το συναίσθημα της ντροπής ή της υπερηφάνειας αλλά μπορούν να βιώσουν απλά συναισθήματα που έχει ένα παιδί 2 με 2.5 ετών, όπως, για παράδειγμα, χαρά και φόβο.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι αγαπάνε άνευ όρων τον σκυλογονιό τους και θα κάνουν τα πάντα για να σας νιώθουν χαρούμενους.

topetmou