Μήπως πρέπει να τρώμε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε;

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μας λύνει μια απορία που στριφογυρνάει στο μυαλό πολλών που βλέπουν τα κιλά τους να αυξάνονται και τις εξετάσεις τους να «κοκκινίζουν» με το πέρασμα των χρόνων.

Εκδρομές, διακοπές, ταξίδια, γιορτές, οικογενειακά και μη τραπέζια: όλα λειτουργούν ως αφορμή για πολύ και ασυγκράτητο φαγητό. Λίγο πολύ το κάνουμε όλοι μας, είναι μέρος της κουλτούρας και τώρα που επιστρέφουμε όλοι από διακοπές, έχουμε πολύ πρόσφατες μνήμες από το πόσο συνδέουμε τα πάντα με το φαγητό και πόσο εύκολα «ξεφεύγουμε».

Συμβαίνει, μάλιστα, το εξής παράδοξο: όσο μεγαλώνουμε, σερβίρουμε όλο και περισσότερο φαγητό. Αντί να προσέχουμε πιο πολύ όσο αυξάνεται η ηλικία μας, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα όμως, πρέπει όντως να τρώμε λιγότερο όσο μεγαλώνουμε.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε, μάλιστα, ότι ο περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης κατά 25% στη διάρκεια δύο ετών μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία γήρανσης περιορίζοντας τις μοριακές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Κι αν περιορίσουμε επεξεργασμένες τροφές και κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή μας, εμπλουτίζοντάς τη με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και διατηρώντας μια καλή ισορροπία, τότε τα αποτελέσματα αντιγήρανσης είναι ακόμη πιο «τρανταχτά».

Δεν αρκεί βέβαια, να προσέξουμε μόνο το φαγητό μας για να μεγαλώσουμε όμορφα. Ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες με διάφορες πρακτικές στην καθημερινότητα, από αθλητισμό, γιόγκα, διαλογισμό, μέχρι ένα βιβλίο ή μια βόλτα με φίλους, όλα βοηθούν σημαντικά.

Βάλτε στόχο τη μικρή μείωση της ενεργειακής σας πρόσληψης, όπως και την προτίμηση φυτικών τροφών, πλούσιων σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος