Βιβλική η καταστροφή στη Θεσσαλία – Οι υγειονομικοί κίνδυνοι από τις λασπολίμνες

Υποχωρούν σταδιακά τα νερά στον Πηνειό, όμως η εικόνα στη Θεσσαλία παραμένει αποκαρδιωτική καθώς χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στις καλλιέργειες, στο ζωικό κεφάλαιο και στις κατοικίες.

Ο υδάτινος εφιάλτης συνεχίζεται στη Θεσσαλία όπου η καταστροφή μοιάζει να είναι Βιβλική από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Daniel». Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και εθελοντές εξακολουθούν να δίνουν μάχη με το χρόνο για τον απεγκλωβισμού ανθρώπων αλλά και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους επιμένουν να παραμένουν στα σπίτια τους.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται τώρα στα οκτώ μέτρα (με όριο τα επτά μέτρα) και συνεχίζει να κατεβαίνει. Αυτό είναι καλό σημάδι όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας στο κέντρο της Λάρισας, ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού. Μάλιστα, η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων, έχει σκεπαστεί από τα νερά.

Το γεγονός ότι πέφτει η στάθμη του νερού στον Πηνειό, μπορεί να λειτουργήσει το αποχετευτικό σύστημα της Λάρισας και έχουν αποτραβηχτεί τα νερά από πολλές συνοικίες της. Μάλιστα, ο κεντρικός δρόμος στη συνοικία του Αγίου Θωμά είναι πλέον στεγνός, υπάρχει όμως πρόβλημα στους κάθετους δρόμους, καθώς τα νερά μπορεί να φτάνουν και τα δύο μέτρα ακόμη και να τα ξεπερνούν και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθεί βοήθεια (νερό, τροφή ή φάρμακα) στους κατοίκους των σπιτιών, ενώ συνεχίζουν για τρίτη μέρα να είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Υπάρχουν χωριά στα πεδινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων που παραμένουν βυθισμένα στα νερά και τις λάσπες, παρόλο που η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει. Οι απεγκλωβισμοί των κατοίκων συνεχίζονται, ενώ όσοι παρέμειναν στα σπίτια τους λαμβάνουν βοήθεια: νερό, τρόφιμα και εφόδια από τον στρατό και τους διασώστες. Στην Αγία Τριάδα, ένα από τα χωριά της Καρδίτσας που καλύφθηκε από τα νερά, οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στις στέγες και τα κεραμίδια, μέχρι να έρθουν οι ειδικές δυνάμεις και οι μονάδες υποβρυχίων καταστροφών για να τους απεγκλωβίσουν.

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.

Στο Βόλο, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 4.486 άτομα και η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 10.313 κλήσεις προκειμένου να επέμβει. «Μάχη» με τον χρόνο δίνουν όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία απεγκλωβισμού των πολιτών από τις πληγείσες περιοχές.

15 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες ανέβηκε στους 15, καθώς η σορός που εντοπίστηκε χθες από το Λιμενικό στον Παγασητικό Κόλπο ανήκει σε έναν 42χρονο αγνοούμενο. Η σορός περισυνελλέγη από το Λιμενικό και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου κλήθηκαν οι συγγενείς του άτυχου 42χρονου και τον αναγνώρισαν.

Νωρίτερα χθες, Κυριακή, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκαν οι σοροί δύο αγνοουμένων στη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρέθηκαν μέσα σε οικία και αναγνωρίστηκαν ως του 65χρονου και της 88χρονης που αγνοούνταν. Επίσης, είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός ακόμη ανθρώπου που έχασε τη ζωή του από τη φονική κακοκαιρία Daniel. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η σορός εντοπίστηκε ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα και για την ανάσυρση της επιχείρησαν 8 πυροσβέστες. Η σορός, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ανήκει σε 58χρονο που συμπεριλαμβανόταν στην λίστα αγνοούμενων, που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, και πλέον ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους τρεις (μετά τον εντοπισμό των δύο νεκρών στη Μεταμόρφωση).

Οι φόβοι για υγειονομικό Αρμαγεδδώνα

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, το οποίο στήθηκε από το υπουργείο Υγείας, στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων στο υγειονομικό πεδίο, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Την επιχειρησιακή δράση του Κέντρου συντονίζει ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας  Α. ΚοντόςΓ. Ζήγρας και Χ. Μιχαλάκης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικοί σε σχετικά ζητήματα, Μ. ΣπελέταςΝ. Παπαδόπουλος, η Δ. Περβανίδου από τον ΕΟΔΥ, η Ο. Πινακά από τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), και οι Μ. ΚυρίτσηΧ. Μπογογιαννίδου και Β. Νακούλας από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:

  • Παρουσιάστηκε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τον έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας του νερού στις πληγείσες περιοχές, με λεπτομερές πλάνο δειγματοληψιών, μεθόδων και ανάλυσης, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ενώ ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τα αποτελέσματα ήδη διενεργούμενων δειγματοληψιών προηγούμενων ημερών.
  • Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.
  •  Έγινε παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου εντομολογικής επιτήρησης, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές στις πληγείσες περιοχές.
  • Τέλος, παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.) και αποφασίστηκε να δοθούν επιπλέον οδηγίες στις υγειονομικές αρχές για ενδελεχή κλινική αξιολόγηση των κρουσμάτων εμπύρετης γαστρεντερίτιδας.

Σημειώνεται ότι, το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει σε καθημερινή βάση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης, ανά πληγείσα περιοχή, και να λαμβάνονται τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα προστασίας με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.

Οι φόβοι των γιατρών

Πάντως, γιατροί επιδημιολόγοι που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου σε υγειονομικό επίπεδο εκφράζουν φόβους ότι από τα λιμνάζοντα νερά θα υπάρξει μεγάλη έξαρση επιδημιών όπως γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες Α και Ε, ενώ και η ζέστη που ακολουθεί όπως και τα κουνούπια που συρρέουν στην περιοχή αποτελούν ιδανική συνθήκη για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο πυρετός του Δυτικού Νείλου και όχι μόνο. Επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για δερματικά εξανθήματα από την επαφή με τα μολυσμένα νερά.