Εσείς τι ηλικιακός τύπος είστε;

Μια καινούργια λέξη προστέθηκε πρόσφατα στην ορολογία των επιστημόνων που μελετούν τη γήρανση, με προφανή βεβαίως στόχο να βρουν τρόπους να την αντιστρέψουν. Η λέξη, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ηλικιακός τύπος», είναι «ageotype» και φυσικά αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι το πως ο ηλικιακός μας τύπος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο έχοντας καλή υγεία.

Ας δούμε όμως πρώτα τι σημαίνει «ηλικιακός τύπος». Οι αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι πρωτοχρησιμοποίησαν τον όρο αυτό διαπίστωσαν ότι ανεξαρτήτως ηλικίας, ορισμένα συστήματα του οργανισμού γερνούν γρηγορότερα από άλλα. Το ποιο σύστημα θα είναι ευάλωτο στην πρόωρη γήρανση είναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο. Ετσι, από την πρώτη μελέτη που πραγματοποίησαν με τη βοήθεια 43 εθελοντών, εντόπισαν τέσσερις ηλικιακούς τύπους: τύπος ανοσοποιητικού, τύπος μεταβολισμού, τύπος ήπατος, τύπος νεφρών. Οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχουν περισσότεροι ηλικιακοί τύποι (πχ καρδιάς ή γαστρεντερικού) αλλά ο μικρός αριθμός εθελοντών δεν επέτρεψε να αναδειχθούν.

Προκειμένου να καταταχθούν σε ηλικιακούς τύπους, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε πλήθος εξετάσεων και μάλιστα για διάστημα δύο ετών. Είναι λοιπόν πρακτικά αδύνατον να κάνουμε και εμείς το ίδιο για να βρούμε τον ηλικιακό τύπο μας. Αλλά στην πραγματικότητα ίσως και να μην χρειάζεται, καθώς όλοι ξέρουμε τις ευαισθησίες μας. Και το σημαντικότερο είναι ότι όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε τις πρακτικές συμβουλές των επιστημόνων για την αντιστροφή της πρόωρης γήρανσης που μοιάζουν να έχουν παραμείνει ίδιες από την εποχή του Ιπποκράτη!

Ας τις δούμε:

· Ασκηθείτε!

Η ευεργετική επίδραση της άσκησης διαπιστώθηκε σε όλους τους ηλικιακούς τύπους.

· Ενυδατωθείτε!

Δηλαδή μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Η αύξηση της πρόσληψης νερού αντέστρεψε τη πρόωρη γήρανση τους τύπους

των νεφρών, αλλά βρέθηκε να επιδρά θετικά σε όλους τους ηλικιακούς τύπους

· Χάστε βάρος!

Και διατηρείστε το ιδανικό σας βάρος. Η απώλεια των περιττών κιλών αντέστρεψε την πρόωρη γήρανση στους τύπους του μεταβολισμού, ενώ η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους (μέσω άσκησης και καλής διατροφής) είναι θεμέλιος λίθος μακροζωία και καλή υγεία.

· Σταματήστε στο ένα ποτηράκι!

Η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ αντέστρεψε την πρόωρη γήρανση στους τύπους του ήπατος.

Με άλλα λόγια, το μυστικό για να καθυστερήσουμε το γήρας δεν είναι παρά η υιοθέτηση απλών καλών συνηθειών, αλλά και το να μην ξεχνούμε να απολαμβάνουμε με μέτρο τις μικρές χαρές της ζωής.