Γέλιο – Γιατί δεν πρέπει να το “χάσετε” ούτε σήμερα

«Αυτός που σε κάνει να γελάς, σε βοηθάει να ζεις» είχε πει ο Μένανδρος. Ας δούμε γιατί το γέλιο είναι το καλύτερο… φάρμακο.

Το γέλιο μπορεί να μας ωφελήσει με περισσότερους τρόπους από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε. Η επίδρασή του στη σωματική, ψυχική και διανοητική κατάσταση των ανθρώπων έχει μελετηθεί επισταμένως ήδη από την δεκαετία του ’60. Αυτές οι πρώτες έρευνες απέδειξαν ότι το γέλιο μεταξύ άλλων μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζοντάς μας καλύτερη διαχείριση του σωματικού και ψυχικού πόνου και τελικά μακροζωία.

Γιατί το γέλιο είναι η καλύτερη θεραπεία

Το γέλιο:

Απελευθερώνει τις ορμόνες της ευτυχίας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ένα λεπτό γέλιου σας κάνει να νιώθετε καλά για ώρες;

Επειδή το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες όταν γελάμε που αποτελούν τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Και όχι μόνο…

Τη στιγμή που γελάμε πραγματοποιείται ένας καταιγισμός βιοχημικών αλλαγών. Στον εγκέφαλο απελευθερώνονται πλήθος νευροδιαβιβαστών (π.χ. εγκεφαλίνες, σεροτονίνη) που μας προκαλούν χαλάρωση και ευεξία.

Μειώνει το άγχος

Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε τι σας αγχώνει ή πότε αγχώνεστε, αλλά μπορείτε να πείτε αντίο στο άγχος έστω περιστασιακά, γελώντας.

Σύμφωνα με μελέτες, το γέλιο είναι φυσικό αντίδοτο στο στρες. Από άποψη φυσιολογίας του σώματος, το γέλιο και το στρες είναι τα δύο αντίθετα άκρα. Οι κινήσεις του γέλιου (συνεχείς εκπνοές και κινήσεις του διαφράγματος) είναι ένας φυσικός μηχανισμός εξισορρόπησης και εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων του στρες.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε ότι έχετε άγχος, γελάστε για 2 λεπτά. Θα μειώσετε όχι μόνο το στρες αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με αυτό.

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει αυξημένη ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμά τις ασθένειες. Το γέλιο απελευθερώνει αντισώματα κατά των λοιμώξεων για να μας προστατεύσει από μολύνσεις.

Επιπλέον, βοηθά στη γρηγορότερη ανάρρωση. Μάλιστα, σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού υπάρχουν «αίθουσες γέλιου», για να αναρρώνουν οι ασθενείς πιο γρήγορα.

Η απελευθέρωση ενδορφινών μέσω του γέλιου το κάνουν να έχει παυσίπονη δράση ενώ γελώντας μπορούν να επουλωθούν πιο γρήγορα οι πληγές. Πώς;

Mε το γέλιο, το διάφραγμα ανεβοκατεβαίνει απότομα με αποτέλεσμα να τονώνεται αυτομάτως η κυκλοφορία του αίματος. Η τόνωση αυτή με τη σειρά της επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Χαλαρώνει τους μύες

Σύμφωνα με έρευνα, ένα σύντομο εγκάρδιο γέλιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της σωματικής έντασης, επιτρέποντας στους μυς να χαλαρώσουν για περίπου 45 λεπτά.

Αυξάνει τη ροή του αίματος- Τονώνει το αναπνευστικό

Η αυξημένη ροή του αίματος εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού παρέχοντάς του οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Το γέλιο επίσης «βαθαίνει» την αναπνοή, γεγονός που αυξάνει την παροχή οξυγόνου στους πνεύμονες  και βοηθά την καρδιά να αντλεί περισσότερο αίμα «πλούσιο» σε οξυγόνο. Η αυξημένη παροχή οξυγόνου προάγει την υγιέστερη ανάπτυξη των κυττάρων, επιτρέποντας στα όργανά μας να λειτουργούν τα βέλτιστα.

Μας φέρνει πιο κοντά

Το γέλιο μας κάνει να νιώθουμε καλά γιατί μας απελευθερώνει από αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, θυμό, ανία. Αυτή η απελευθέρωση μπορεί να παρεμποδίσει ή και να σταματήσει τις αψιμαχίες, να εξομαλύνει τις εντάσεις και να μας βοηθήσει να δούμε και να κατανοήσουμε την οπτική γωνία των άλλων ανθρώπων.

Επιπλέον, είναι μια κατά βάση συλλογική εμπειρία και ένας μηχανισμός ενίσχυσης και σύσφιξης των διαπροσωπικών σχέσεων και των κοινωνικών δεσμών.

Τελικά, είναι το «κλειδί» της μακροζωίας;

Με τόσες θεραπευτικές ιδιότητες, είναι ένα από τα κλειδιά. Μπορεί βεβαίως να μην είναι πανάκεια ούτε να λύνει όλα μας τα προβλήματα, αλλά λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι ακόμα και μπροστά στις αντιξοότητες, μπορούμε να είμαστε δυνατοί και να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τη χαρά και το νόημα της ζωής.

Συλλογικά, κρατά το «κλειδί» για έναν πιο χαρούμενο, υγιέστερο και πιο συνδεδεμένο κόσμο. Δεν είναι απλώς μια αντίδραση. Είναι ένα πολύτιμο δώρο που μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας κάθε μέρα.