Γιατί η πινακίδα του STOP είναι οκτάγωνη

Πολλές φορές καταγράφουμε κάτι ως αυτονόητο. Ε, δεν είναι! Για όλα υπάρχει μια εξήγηση…

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πινακίδα του STOP, είναι διαχρονικά και σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, η πιο χαρακτηριστική σήμανση στο δρόμο.

Σε αντίθεση, μάλιστα με τις άλλες πινακίδες, που έχουν στρογγυλό, τριγωνικό ή παραλληλόγραμμο σχήμα, αυτή του STOP, ξεχωρίζει για το έντονο κόκκινο χρώμα της και κυρίως, για το ιδιαίτερο οκτάγωνο σχήμα της. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ το γιατί;

Η απάντηση είναι -αν όχι προφανής- απολύτως ξεκάθαρη. Η εν λόγω πινακίδα σχετίζεται, όσο καμία άλλη, με την οδική ασφάλεια και το μοναδικό οκτάγωνο σχήμα της, την «αποθηκεύει» άμεσα και για πάντα, στο «σκληρό δίσκο» του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ακόμα και άτομα που δεν έχουν πιάσει ποτέ τιμόνι στα χέρια τους, γνωρίζουν τι ακριβώς υποδεικνύει αυτή η πινακίδα. Πολλοί, βέβαια, την αγνοούν στην καθημερινότητά μας. Δεν ακινητοποιούν το όχημα, προκειμένου να ελέγξουν το δρόμο, πριν συνεχίσουν την πορεία τους και αυτή είναι μια συνηθισμένη αιτία για την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων.

Για την παραβίαση του STOP, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει την επιβολή προστίμου 700 ευρώ και την αφαίρεση διπλώματος, για 20 μέρες.

Σύμφωνα με την ιστορία, που έχει επικρατήσει, η θέσπιση της πινακίδας του STOP, στις αρχές του περασμένου αιώνα, οφείλεται στην έμπνευση, ενός Αμερικανού αρχιφύλακα.

Ο Χάρι Τζάκσον, που εκτελούσε χρέη τροχονόμου στο Ντιτρόιτ, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αιτία ήταν η μηδενική ορατότητα των διασταυρώσεων που οδηγούσαν σε συχνά ατυχήματα. Έτσι μία μέρα πήρε ένα ορθογώνιο κόντρα πλακέ, έκοψε τις γωνίες και έγραψε STOP.

Στη συνέχεια το τοποθέτησε στα επικίνδυνα σημεία και διαπίστωσε έκπληκτος πως υπήρξε μείωση των ατυχημάτων.