Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας του σπιτιού, είναι η πιο ενεργοβόρα συσκευή του νοικοκυριού.
Η συντήρηση και οι μικρές επισκευές στις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού, συντελούν στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, της τάξης του 20-25%. Τα χρήματα που δίνει κάθε καταναλωτής, για αυτές τις επισκευές, γυρίζουν πίσω στο νοικοκυριό.
Όπως αναφέρει στο Dnews,ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, «υπάρχει ένα τρίπτυχο που έχω πει για να μπορέσουμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας από τη λειτουργία των οικιακών συσκευών. Ο πρώτος τρόπος και πλέον δαπανηρός. Να αλλάξουμε τις παλιές οικιακές συσκευές, πεπαλαιωμένης τεχνολογίας, που είναι και ενεργοβόρες και να μπούμε σε κάποια προγράμματα εξοικονόμησης, τύπου «αλλάζω συσκευή». Αναφέρομαι σε πλυντήρια, κλιματιστικά, κουζίνες. Ο δεύτερος τρόπος είναι τις υφιστάμενες οικιακές συσκευές που λειτουργούμε, να τις συντηρούμε ετησίως».
«Για παράδειγμα το λάστιχο στην πόρτα του ψυγείου ή του καταψύκτη», συνεχίζει. «Από ένα χαλασμένο λάστιχο, θα έχουμε αύξηση της κατανάλωσης του ρεύματος μέχρι και 15%. Το ίδιο ακριβώς, μπορεί να συμβεί και αν είναι χαλασμένο το λάστιχο εφαρμογής του φούρνου της κουζίνας. Πρέπει επίσης να καθαρίζονται οι αντιστάσεις που πιάνουν λύπη. Αυτές οι επισκευές στο νοικοκυριό υπολογίζω ότι είναι γύρω στα 50-60 ευρώ στο χρόνο, για να συντηρήσεις τις τέσσερις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού. Το κέρδος που έχεις όμως στο κόστος, από τη συντήρηση είναι της τάξης του 20-25%, οπότε τα χρήματα αυτά σου επιστρέφονται».
Οι καταναλωτές, για να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, θα πρέπει φυσικά να αλλάξουν και κάποιες από τις «κακές» συνήθειες. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να ψήνουμε καφέ στο μεγάλο μάτι της κουζίνας, δεν πρέπει να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του ψυγείου και του φούρνου.
Η πιο ενεργοβόρα συσκευή είναι ο θερμοσίφωνας. Σε αυτόν οφείλεται το 25% της ετήσιας κατανάλωσης σε ρεύμα. Αν δε, είναι και παλιός και δεν έχει αλλαχθεί και η αντίσταση, μπορεί να φτάσει και το κόστος στο 35%. Με τον ηλιακό η εξοικονόμηση είναι 70%.
«Το καλύτερο είναι», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, «αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, να αλλάξεις τον καυστήρα πετρελαίου, ή φυσικού αερίου, και να εγκαταστήσεις αντλία θερμότητας την οποία και θα συνδέσεις με τα καλοριφέρ. Αυτό είναι το καλύτερο σύστημα θέρμανσης. Φυσικά, η πρώτη και βασικότερη επιδίωξη σε ένα νοικοκυριό, είναι να μονωθεί το σπίτι.
Ένα ενεργειακό σπίτι έχει μειωμένα έξοδα ενέργειας, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 60%. Αν δηλαδή έδινες 100 ευρώ για έξοδα σε ενεργειακές ανάγκες το μήνα, αν κάνεις το σπίτι ενεργειακό θα πληρώνεις 40 ευρώ», καταλήγει.
Οι τρεις βασικές συσκευές που αυξάνουν τον λογαριασμό ρεύματος είναι ο θερμοσίφωνας, ο φούρνος και το αερόθερμο.
- Θερμοσίφωνας: 3.000 – 5.500W
- Φούρνος: 2.000 – 4.000W
- Αερόθερμο: 2.000 – 3.000W
- Πιστολάκι μαλλιών: 1.800 – 2.500W
- Μάτι κουζίνας: 1.500 – 2.000W
- Βραστήρας: 1.200 – 3.000W
- Πλυντήριο πιάτων: 1.200 – 1.500W
- Στεγνωτήρας ρούχων: 1.000 – 4.000W
- Σίδερο: 1.000 – 2.000W