Η “ανθρωπιά” και πώς να την αποκτήσεις

Ζούμε σε περίεργες εποχές είναι η αλήθεια. Οι ρυθμοί είναι πια κολασμένοι κι η πλειοψηφία των ανθρώπων προσπαθούν να ανταπεξέλθουν 24/7 σε όσα φέρνει η δύσκολη καθημερινότητα στον δρόμο τους. Πανδημίες, οικονομική κρίση, κλιματική αλλαγή, πόλεμοι και φυσικές καταστροφές μας χτυπούν την πόρτα αφού βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με σχετικές θλιβερές ειδήσεις από παντού. Κάπως έτσι γινόμαστε όλο και πιο χοντρόπετσοι, χάνοντας την ανθρωπιά μας. Όπου ανθρωπιά, βάλε σαν ορισμό τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας, προσφέροντας μια χείρα βοηθείας σε όσα το έχουν ανάγκη.

Μάθε να ακούς

Το πρόβλημα που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι το ότι βλέπουμε τα πάντα μέσα από το δικό μας, προσωπικό πρίσμα. Το «μάθε να ακούς» δε σημαίνει κάτσε αμίλητος κουνώντας το κεφάλι όσο κάποιος σου μιλάει. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Σημαίνει, κυρίως, κάνε ερωτήσεις, ζήτα να μάθεις πολλά «γιατί», προσπάθησε να μάθεις να καταλαβαίνεις τους ανθρώπους με βάση όσο περισσότερα στοιχεία για τον χαρακτήρα τους και τον τρόπο σκέψης τους μπορείς να συλλέξεις.

Xαμογέλα ρε! Τι σου ζητάνε;

Ήρθε η ώρα να χαμογελάς περισσότερο. Κι όχι μην το αφήσεις για αύριο ή για όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Τώρα είναι η ώρα να φορέσεις το καλύτερο χαμόγελό σου και να το χαρίσεις στους οικείους σου. Γρήγορα θα διαπιστώσεις, πως αν μη τι άλλο είναι και μεταδοτικό.

Γύριζε στην φύση

Αν έχεις διαπιστώσει πως έχεις αποκοπεί από το περιβάλλον και τη φύση, τότε πρέπει να κάνεις κάτι άμεσα, προκειμένου να διορθώσεις αυτό το μέγα σφάλμα. Ξεκίνα τους περιπάτους στα κοντινά άλση ή πάρκα και διοργάνωσε μια μικρή απόδραση ή ένα πικνίκ κοντά στη φύση. Μύρισε λουλουδάκια, μάθε πως λένε όλα αυτά τα δεντράκια που συναντάς στον δρόμο σου και κάνε πιο πράσινο το μπαλκόνι, την αυλή ή την ταράτσα σου. Δεν είναι λίγες οι έρευνες στις οποίες έχει αποδειχθεί η σύνδεση μεταξύ της συμμετοχής σε δράσεις στη φύση και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Δώσε και σώσε

Αν κοιτάξεις γύρω σου ίσως διαπιστώσεις πώς έχεις πολλά περισσότερα, από εκείνα που πραγματικά χρειάζεσαι. Για αυτό ήρθε η ώρα να δώσεις κι εσύ με τη σειρά σου σε εκείνα που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Πήγαινε ένα πιάτο φαγητό στους άστεγους κάτω από το σπίτι σου. Πάρε τηλέφωνο στην κοντινότερη δομή προσφύγων και ρώτα τι προμήθειες χρειάζονται για να στείλεις ό,τι μπορείς ανάλογα με το πορτοφόλι σου. Κάνε μια συνδρομή στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα ή σε άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις με σπουδαίο έργο. Μαθαίνοντας να δίνεις, μαθαίνεις πώς είναι να αισθάνεσαι καλός άνθρωπος. Και όσο πιο καλός άνθρωπος αισθάνεσαι, σιγά σιγά, τόσο πιο καλός άνθρωπος γίνεσαι.

Ο εθελοντισμός σώζει και τη δική σου ζωή

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που προσφέρουν σημαντικό έργο εκεί έξω βοηθώντας ανθρώπους που η ζωή δεν τους χαμογέλασε και τόσο. Κάνε το μεγάλο βήμα της ένταξης σε μια από αυτές τις οργανώσεις με σκοπό να προσφέρεις ανιδιοτελώς, χωρίς να σε ενδιαφέρει το πώς και το γιατί. Όσο περνά ο καιρός θα συνειδητοποιείς ότι η ανθρωπιά σου βρισκόταν εξαρχής μέσα σου και χρειαζόταν μόνο ένα πουσάρισμα.

Μάθε να συγχωρείς

Η συγχώρεση θα σε βοηθήσει να ξεκλειδώσεις την ανθρωπιά σου, καθώς θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς τα λάθη των ανθρώπων γύρω σου, μα πάνω από όλα τα δικά σου. Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να προχωρήσεις, αφήνοντας πίσω όλα όσα συνέβησαν, ξεκινώντας και πάλι από την αρχή.

Ακολούθησε τα σωστά πρότυπα

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους, στο να βοηθούν τους γύρω τους. Αυτοί μπορούν να αποτελέσουν τα πρότυπά «ανθρωπιάς» αφού μαθαίνοντας για το έργο τους, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστείς θετικά και να ακολουθήσεις με τη σειρά σου τα βήματά τους. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας μπορούν να δείξουν τον δρόμο και στους υπόλοιπους.

Σκέψου πριν μιλήσεις 

Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει μα κόκαλα τσακίζει λέει ο θυμόσοφος λαός μας κι ένα δίκιο το έχει όπως και να το κάνουμε. Για αυτό είναι σημαντικό να βουτάς τη γλώσσα μας στο μυαλό σου, πριν ξεστομίσεις κάτι που μπορεί να φέρει τον συνομιλητή σου σε δύσκολη θέση. Ακόμη σημαντικότερο να βάζεις τον εαυτό μας στη θέση του άλλου, πριν τον κρίνεις. Έτσι, θα μπορέσεις να αποκτήσεις περισσότερη ανθρωπιά και του λόγου σου.